3 produkti, kuri paaugstina depresijas attīstības risku

Nav jau noslēpums, ka svētku dienās mums patīk palutināt sevi ar dažādiem gardumiem, diemžēl svētki tomēr nav katru dienu. Šodienas dzīves ritms ir tik straujš un pārpildīts, ka bieži vien nākas iztikt bez kvalitatīvām pusdienām, tādēļ pusdienu vietā ātri uzkožam kādas vieglas sviestmaizes un kafiju. Diemžēl arī ir ticis atzīts, ka cilvēki pēdējās desmitgades laikā 7 reizes biežāk slimo ar depresiju. Zinātnieki veikuši pētījumu un noskaidrojuši, ka ir atsevišķi produkti, kuri var provocēt depresijas veidošanos.

1423167128_pasta-karbonara.jpg.pagespeed.ce.o_BVlEVhWY

  1. Rafinēti graudi

Pasta (vai citi makaronu izstrādājumi) ir ideāli piemēroti ātrām, sātīgām vakariņām. Kad mums kārtējo reizi nepietiek laika ēdiena pagatavošanai – makaroni ir lielisks risinājums, 15 minūtes un maltīte gatava. Tomēr tas nav pārāk labs risinājums katras dienas vakariņām.

Makaronu produkti un baltie rīsi palielina risku iedzīvoties depresijā, sevišķi sievietēm vecumā no 50-77 gadiem. Šādu informāciju ir publicējis žurnāls «Brain, Behavior and Immunity.» Apjomīgajā pētījumā piedalījās vairāk nekā 40 000 sieviešu, kurām eksperimenta sākumā netika konstatētas depresijas pazīmes. Pētījums tika veikts 6 mēnešu garumā, kā rezultātā tika izsecināts, ka tā grupa, kura regulāri uzturā lietoja “riska grupas” produktus (pastu, baltos rīsus), sākušās parādīties depresijas pazīmes.

Bankoboev.Ru_kola_v_stakane

  1. Gāzēti bezalkoholiskie dzērieni

Kā Jūs parasti uzturat normālu šķidruma līmeni organismā, kad ikdienās steigā pārvietojieties no punkta A uz punktu B? Domājams nebūs maldīgi teikts, ka visbiežāk tā ir kāda kolas bundžiņa vai cits gāzēts dzēriens. Kārdinājumam grūti turēties pretī, vai ne? Nesenie pētījumi ir pierādījuši, ka kola un citi gāzētie dzērieni negatīvi ietekmē mūsu imūnsistēmu. Bezalkoholiskie dzērieni, kā ikdienas uztura sastāvdaļa ne tikai veicina aptaukošanos, bet var veicināt arī depresijas rašanos. Tādēļ, varbūt nākošreiz aizdomājieties, un kolas vietā izvēlieties ūdeni.

240452-13021FQ61623

  1. Ātrās uzkodas

Cilvēki, kuri regulāri uzturā lieto ātros ēdienus, pat par 50% vairāk nekā citi cilvēki, tiek pakļauti riskam saslimt ar depresiju. 2012. gadā žurnālā «Public Health Nutrition» tika publicēts raksts par hamburgeriem, karstajiem cīsiņiem, picām un citiem šāda tipa ēdieniem. Pētnieku secinājumi nebija pārsteidzoši, drīzāk jau pašsaprotami – šāda veida maltīti lietojot regulāri, nopietni palielinās risks pēcāk slimot ar depresiju.

Tomēr nevajag domāt, ka viss ir slikti un neatgriezeniski. Jo ir arī pozitīvais aspekts – neviens nav aizliedzis ik pa laikam sevi palutināt ar kādu ātro uzkodu, gāzētu dzērienu vai karstiem, gardiem makaroniem, jo tas nenozīmē, ka Jūs momentāni iedzīvosieties depresijā. Pavisam vienkārši ir jāievēro mērenība un mazliet jāseko līdz tam, ko Jūs ēdat un, cik bieži.

avots: mif-facts.com.ua
Komentē
Nav komentāru

Komentē

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Dieviete.lv,  noteikumi, info@dieviete.lv 2016

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account