5 bīstami produkti, kuriem nav vietas mūsu ēdienkartē

ytgbn

Viss garšīgais vienmēr ir viskaitīgākais. Visi fabrikās ražotie saldumi – transtauki, desa – īpašs gadījums, kečups – viens vienīgs garšas pastiprinātājs, sulas un sausās brokastis arī nedrīkst ēst. Ar ko tad lai aizstāj garšīgos, bet tik kaitīgos saldumus?

Margarīnu bieži vien sauc par vieglo sviestu vai sviestu cepšanai, bet ir jāsaprot, ka ar sviestu šim produktam nav nekāda sakara. Margarīnu ražo no augu taukiem, kurus augstā temperatūrā piesātina ar ūdeņradi – hidrogenizē. Tādā veidā tiek iegūti transtauki. Hidrogenizācijas laikā aptuveni 30% molekulu maina konfigurāciju un vairs neatbilst dabas analogam. Tāpēc tie nav spējīgi piedalīties vielmaiņas procesā, uzkrājas organismā un traucē cilvēka organismam uzsūkt vajadzīgās taukskābes. Tas veicina holesterīna uzkrāšanos uz asinsvadu sieniņām. Šo slimību sauc par aterosklerozi un tā ir ļoti bīstama sirds – asinsvadu sistēmai. Zinātnieki ir pierādījuši, ka transtauku pārpalikums organismā veicina imunitātes pazemināšanos, kas graujoši ietekmē visu organismu.
Alternatīva.
Dabīgs sviests mērenās devās ir noderīgs un nepieciešams organismam.

Desa. Cīsiņi. Lielākajā vairumā šo produktu sastāvā ietilpst transtauki, par kuriem mēs stāstījām iepriekš, daudz tauku un garšas pastiprinātājs – nātrija glutamāts. Nātrija glutamāts – mākslīga piedeva, kura palielina garšas receptoru jūtīgumu un izraisa gaļas garšas sajūtu. Nātrija glutamāta sāls tīrā veidā ir gandrīz nekaitīga. Zemūdens akmens slēpjas tur, ka regulāri lietojot šos produktus ar garšas pastiprinātāju, cilvēks vairs nejūt dabīgo, naturālo produktu garšu. Garšas pastiprinātājus parasti pievieno kaitīgiem produktiem. Tāpēc, bieži vien, vienkāršs ēdiens, kurš ir pagatavots no svaigām sastāvdaļām, tiek izstumts no ēdienkartes. To vietā ienāk pusfabrikāti, desas un pārējie ēdieni, kuriem tiek pievienots glutamāts. Dārzeņi, zivis, gaļa bez pastiprinātājiem liekas negaršīgi. Ļaunprātīga kaitīgo ēdienu lietošana noved pie aptaukošanās, diabēta, išēmiskām sirds un citām slimībām. Desu, cīsiņu un citu gaļas produktu briesmas slēpjas arī taukos. Dažās desu šķirnēs tauku saturs ir 30 – 60%. Tas ir daudz vairāk nekā gaļas gabalā. Desu parasti ēd kopā ar maizi. Jāņem vērā tas, ka garšvielas un aromatizētāji izraisa apetīti, tā ka maza iekošana var pārvērsties pamatīgā ēdienreizē, kura organismam nenesīs nekādu labumu, bet kļūs par pamatīgu kaloriju bumbu.
Alternatīva. Cepta gaļa, šķiņķis.

Kečups. Galvenās kečupa briesmas slēpjas izdomājumā par tā veselīgumu. Galvenā noderīgā sastāvdaļa – likopēns, kurš ir antioksidants. Tas samazina onkoloģiskās un sirds saslimšanas, osteoporozi. Pēc pārstrādes likopēns tomātos vairs nav sastopams. Gatavajam produktam pievieno cukuru un cieti, tiem ir daudz kaloriju. Bieži vien kečupam pievieno nātrija glutamātu, kurš izraisa atkarību. Izrādās, ka sākot ar mazām mērces porcijām, cilvēks tās pakāpeniski palielina, liek tās klāt gandrīz visiem ēdieniem, ko ēd, stipri palielina uzņemto kaloriju daudzumu. Uzskatot kečupu par nevainīgu dārzeņu mērci, cilvēki bieži vien saņem milzīgas kaloriju porcijas un paši to nemaz neapzinās.
Alternatīva. Tomātu salāti vai mājās gatavota mērce.

Sula. Kur slēpjas briesmas? Tirgū visvairāk izplatītā prece – atjaunotā sula. Tās pagatavošanas shēma izskatās aptuveni tā: presēšana, tvaicēšana, balināšana, galīgā tvaicēšana. Vēlāk notiek sulas atjaunošana – ūdens un zaudēto vitamīnu pievienošana. Viegli nojaust, ka pēc visām procedūrām, šis produkts ir ļoti tāls no dabīgā produkta. Zaudējot savu dabīgo vērtību, tāda sula kļūst par viegli sagremojama cukura avotu un ne vairāk. Dietologi uzskata, ka cukura dienas deva ir 100 – 150 kilokalorijas. Sulas glāze (250 grami) satur 144 – 216 kilokaloriju. Saldumu ļaunprātīga izmantošana noved pie aptaukošanās, aptaukošanās – pie diabēta… Tālāk, jūs noteikti zināt.
Alternatīva. Ūdens. Mūsdienu speciālisti apšauba svaigi spiestas augļu sulas labumu, jo ar šķiedrām, kuras atrodas augļa mīkstumā, augļi zaudē zināmu noderīguma daļu. Svaiga sula ļoti kairina kuņģa sieniņas, kas ir kaitīgi cilvēkiem, kuriem ir gastrīts un citas slimības.

Sausās brokastis. Jebkurā sauso brokastu kastē, izņemot graudaugus, dažādās devās ir: cukurs, melase, glikoze, sīrups, aromatizētāji, emulgatori, skābes regulētāji, krāsvielas u. c . Tādu “brokastu” kaloritāte var sasniegt 400 kilokalorijas uz 100 gramiem. “Bet brokastīm ir jābūt sātīgām!”, – jūs varat teikt. Jā, bet kalorijām ir jābūt garām – tās mēs dabūjam no saliktajām olbaltumvielām: dabīgas auzu pārslu putras, pilngraudu maizes. Tāds ēdiens tik tiešām ir sātīgs. Pēc auzu pārslu putras bļodas vai siera un pilngraudu maizes sviestmaizes ilgu laiku negribēsies ēst. Sausās bumbiņu veida vai pārslu veida brokastis uz īsu laiku paaugstinās cukura līmeni asinīs, tas nozīmē, ka bērns ātri sajutīs izsalkumu un līdz pusdienu laikam noteikti apēdīs kaut ko neveselīgu. Gan brokastīs, gan ēdot ko neveselīgu bērns saņems daudz tukšu kaloriju un nekāda labuma. Par aptaukošanos un diabētu mēs jau runājām iepriekš.
Alternatīva. Putras. Saldināt tās vajag pašiem. Vēl labāk ir pievienot augļus vai žāvētus augļus. Siers ar kvalitatīvu maizi.

avots: soulpost.ru
Komentē
Nav komentāru

Komentē

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Dieviete.lv,  noteikumi, info@dieviete.lv 2016

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account