Aprikozes noslēpums: auglis ar dievīgo aromātu ir īsta vitamīnu krātuve. Un garšo kā medus…

28496_shutterstock_59849026

Mums aprikozes patīk to smalkā aromāta un piesātinātās garšas dēļ. Šie saldie augļi ar samtaino ādu un patīkamo maigumu ieņem goda vietu vasaras augļu daudzveidībā – jo no aprikozēm tik daudz ko var pagatavot! Ievārījumi, pastilas, kompoti, ķīseļi, džemi, sulas un pat vīns. Viss, kas būs pagatavots ar kaut mazumiņu šī augļa, būs fantastisks. Žāvētas aprikozes ir noderīgas un barojošas, bet arī svaigiem augļiem ir vielas, kuras ir ļoti svarīgas cilvēka veselībai. Kamēr sezona, paspēj kārtīgi saēsties šo dievišķo augli! Tas ir tikpat ārstniecisks, cik garšīgs.

Noderīgas vielas aprikozēs:

  1. Kalcijs un dzelzs
    Grūtniecēm un maziem bērniem ir īpaši ieteicams ēst aprikozes, lai uzturētu hemoglobīna līmeni. Asinsradei šīs auglis ir tikpat svarīgs kā svaigas aknas!
  2. Karotīns
    Pietiek ar 150 g sulas, lai uzņemtu diennakts karotīna devu. Karotīns labvēlīgi ietekmē ādu un uzlabo redzi.
  3. Kālijs
    Aprikozēs lielā daudzumā sastopami kālija sāļi. Cilvēkiem ar sirds-asinsvadu saslimšanām, sirds nepietiekamību un aritmiju, vēlams ēst aprikozes, it īpaši žāvētas. Kālijam piemīt urīndzenošs efekts, un tas ir svarīgi, ja cilvēkam ir čūlas vai tūskas.
  4. Fosfors un magnijs
    Tas ir viss, kas nepieciešams, lai smadzenes aktīvi darbotos! Magnijs nomierina nervu sistēmu un palīdz uzveikt bezmiegu. Hipertonijas gadījumā iesaka ēst pēc iespējas vairāk aprikožu – tas palīdz samazināt asinsspiedienu un uzturēt to stabilā līmenī.

Žāvētu aprikožu vai svaigu aprikožu uzlējums tiek izmantots kā mīkstinošs līdzeklis iekaisušu kuņģa-zarnu trata gļotādu ārstēšanā. Ārstniecībā tik izmantoti arī aprikožu kauliņi: lai pagatavotu smēri, sadali 20 g aprikožu kauliņus, attīri kodolu no ādas, izkaltē un samal pulverī. Lieto 3-4 reizes dienā pa 1 tējkarotei ar pienu vai tēju. Klepus, bronhīta un traheīta gadījumā šīs līdzeklis ir vislabākais! Ielāgo:  vienā reizē nedrīkst lietot vairāk pa 20 g aprikožu kodola, jo tas var izraisīt saindēšanos. Cilvēkiem ar aknu un  vairogdziedzera funkciju traucējumiem aprikozes jālieto ar mēru.

Aprikožu krēms pēc Ludviga XIV receptes

Lai sagatavotu brīnisķīgu franču kārumu, būs nepieciešams:

  • 12 nogatavojušās aprikozes;
  • 250 g cukura;
  • 30 ml baltvīna vai aprikožu liķiera;
  • 8 olu dzeltenumi.

Pagatavošana:

  1. Uz pusēm pārgrieztas aprikozes vāra kopā ar cukuru, pievieno pavisam nedaudz ūdens. Atdzesē savārītos augļus un saspied biezenī.
  2. Pievieno vīnu.
  3. Savieno olu dzeltenumus ar atlikušo cukuru un ūdens peldē uzsildi līdz masa paliek biezāka.
  4. Samaisi aprikožu biezeni ar olu dzeltenumu masu un uzvāri.

Šis krēms ir īsta delikatese! Obligāti to pagatavo, kamēr pieejami svaigi augļi. Zinot, cik aprikozes bagātas ar vitamīniem, gribas tās ēst katru dienu…

Nav komentāru

Komentē

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Dieviete.lv,  noteikumi, info@dieviete.lv 2016

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account