13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Kāpēc bērni ir tik lieliski un kā palīdzēt veicināt bērna attīstību

 

1. Bērni lietas redz skaidri.

Maziem bērniem nav aizspriedumu. Viņi ir atvērti. Un viņi netiesā. Viņuprāt visi sniedz vienādu iespēju izklaidēties. Tas rada ļoti taisnīgu, atvērtu un pozitīvu skatu uz pasauli.

2. Bērni dzīvo šai brīdī.

Vai atceries, kad viss, par ko tev vajadzēja domāt, bija tieši šeit, tieši tagad, neuztraucoties par to, kas notiks tālāk? Šādi jūtas mazulis. Kā pieaugušie mēs nevaram izvairīties no saviem pienākumiem. Bet mēs varam sekot viņu piemēram un dažreiz dzīvot tikai šim brīdim, uz mirkli aizmirstot ikdienas rūpes.

3. Bērniem nav barjeru.

Un bieži vien barjeru nav tiešā nozīmē (pajautā ikvienam, kurš ir pavadījis mūžību, būvējot LEGO® DUPLO® torni, bet pēc tam noskatījies, kā mazās bērna rociņas to nojauc vienā mirklī). Arī vecums, dzimums, nacionalitāte – nevienai no šīm lietām mazuļi nepiešķir nozīmi, jo bērni visus redz vienādi.


4. Bērni visu pēta.

Ne tikai tavus virtuves skapīšus, tualetes galdiņu un vecmāmiņas antīko dārglietu kārbiņu, bet arī dzīvi kopumā. Mazos bērnos ir brīnišķīga, nekaunīga, neatlaidīga zinātkāre par pasauli sev apkārt. Un, lai gan dažkārt neesam sajūsmā, kad mazuļa rokās nokļūst atvērta brokastu pārslu kārba, tomēr šī zinātkāre un vēlme pētīt palīdz stiprināt novatorisko garu, kas ir nenovērtējams arī pieaugušo dzīvē.

5. Bērni ir radošie ģēniji.

Tur, kur mēs, pieaugušie, redzam haosu un nekārtību, bērni redz jautrību un iespējas kaut ko izgudrot. Bērniem katra diena ir iespēja radīt ko jaunu.

6. Bērni neuztver sevi pārāk nopietni.

Kad bērni vēl tikai sāk iepazīt apkārtējo pasauli, tā viņiem šķiet vieta brīnumiem, eksperimentiem un rotaļām. Tāpēc bērni izmēģina jaunas lietas, kļūdās un nekad neuztver dzīvi pārāk nopietni. Mums visiem būtu noderīgi smelties iedvesmu no bērniem un arī kļūt mazliet rotaļīgākiem savā ikdienas skrējienā.

7. Bērni neslēpj savu patieso “es”.

Viņi, iespējams, ne vienmēr izprot katru emociju, bet nav neviena, kas būtu labāks par mazuļiem, izsakot to, kā viņi jūtas. Dusmīgs? Uztaisa traci (īpaši lielveikalā). Priecīgs? Smaida vai ķiķina. Nobijies vai mīlošs? Lūk, apskāviens. Piedzīvot un iepazīt dažādas emocijas ir vērtīgi, lai iemācītos empātiju, ko diemžēl pieaugot mums bieži gadās aizmirst.

8. Bērniem nav laika aizvainojumam.

Bērni strīdas. Viņi izsaka savu viedokli (bieži vien skaļi, ar žestiem). Dažas sekundes viņi pat domā, ka viņu rotaļu biedrs ir sliktākais cilvēks uz pasaules. Bet tad viņi to aizmirst, salīgst mieru un turpina rotaļāties kopā. Ir tik daudz jautrības visapkārt, lai bērni šķiestu laiku apvainojoties.

9. Bērni nepadodas.

Ja kādreiz esi mēģinājis piespiest mazuļus uzvilkt apavus, tu noteikti zini, ka vairums no viņiem spēj saraudināt pat visnosvērtāko cilvēku. Bet paraugies uz to no cita, pozitīvāka skatu punkta – šī bērnu apņēmība (varam teikt arī precīzāk – spītība) veicina bērnos ambīcijas. Pieaugušajiem tā ir visnotaļ noderīga prasme.

10. Bērni nerunā aplinkus.

Kad tu pēdējo reizi dzirdēji mazuli stāstām patiesību “caur puķēm”, lai neaizskartu kāda jūtas, nepieminētu tabu tēmas vai izvairītos no ķīviņa. Bērni tā nedara. Viņi ir smieklīgi, nežēlīgi un iedvesmojoši godīgi (izņemot gadījumus, kad vaicāts, vai viņi pusdienās ēda dārzeņus vai konfektes).

Bērnu attīstība lielā mērā balstās uz pirmajos dzīves gados apgūto. Šajā laikā motorai un intelektuālai stimulācijai ir tikpat liela nozīme kā pareizam uzturam. Rotaļas ir labākais un dabiskākais veids, kā bērniem iemācīt jaunas prasmes. Tāpēc ir vērts parūpēties par rotaļlietām, kas nodrošina visaptverošu attīstību un jautras rotaļas.

Autors: Lego

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Iepriekšējais rakstsDieviete.lv Atziņa 787
Nākamais rakstsRavioli ar īpašo ķiploku mērci