Dažādi knifi ievārījumu pagatavošanā

ievārījumi

♦ Augļus un ogas labāk lasīt sausā, saulainā laikā, pirms pašas vārīšanas. Lietū salasītas ogas satur daudz šķidruma, vārīšanas laikā tās izjuks un ievārījums sanāks ūdeņains.

♦ No rīta salasītas zemenes no dobes ilgāk glabāsies un būs sulīgākas.

♦ Ogām jābūt vienā gatavības stadijā, tad ievārījums izvārīsies vienmērīgi.

♦ Zemeņu vai meža zemeņu ievārījums būs garšīgāks, ja jūs sašķirosiet ogas un uzbērsiet tām virsū pūdercukuru. Pēc 2-3 h ogas varēs vārīt.

♦ Traukam, kurā gatavosiet ievārījumu, jābūt platam, bet ne augstam, lai šķidrums ātrāk iztvaikotu.

♦ Visērtākā ievārījuma pagatavošanai ir 2-5 l bļoda. Lielākā bļodā avenes un zemenes zaudē savu formu un ievārījums sāk līdzināties biezenim.

♦ Traukiem ir jābūt perfekti tīriem, bez rūsas.

♦ Vārīšanu sāciet no sīrupa pagatavošanas. Tīrā traukā ieberiet cukuru un pievienojiet ūdeni (pēc receptes), vāriet tik ilgi, kamēr cukurs izšķīdīs. Tad sīrupu noņem no ūdens, uzmanīgi ieliek tajā ogas vai augļus un vāra tālāk (parasti 30-40 minūtes).

♦ Pirmās 10 vārīšanas minūtes ugunij jābūt vājai, tad to pakāpeniski palielina (lai neveidotos pārāk daudz putu).

♦ Putas, kas radušās vārīšanas laikā, ir jānoņem. Ja to nedarīt, ievārījums glabāšanas laikā var saskābt.

♦ Periodiski, ik pēc 5-7 minūtēm noņemiet bļodu ar ievārījumu no uguns – ogas uzsūks sīrupu un nebūs sačokurojušies.

♦ Cidoniju un bumbieru vārīšanas laikā pievienojiet nedaudz citronskābes (1/4 tējkarotes uz 1 kg cukura). Pirms pievienošanas izšķīdiniet to nelielā ūdens daudzumā. Garša būs pikanta, ne salda.

♦ Ievārījuma gatavības pazīmes:
*Aprikozes, āboli, plūmes un cidonijas kļūst caurspīdīgas. Vēlāk tās būs ērti izmantot arī kūku dekorēšanai.
*Karsta, gatava ievārījuma piliens neizplūst.
*Ogas sīrupā neuzpeld, bet vienmērīgi izplatās.
*Gatava ievārījuma piliens starp pirkstiem izveido diedziņu.

♦ Kad ievārījums ir gatavs, to atdzesē un liek tīrās, sausās burkās, uzklāj virsū pergamentu. Tagad ir arī nelielas burciņas ar ērtiem skrūvējamiem stikla un metāla vāciņiem.

♦ Ja ievārījums ir sacukurojies, izlieciet to ārā no burkām bļodā, pievienojiet 3 ēdamkarotes ūdens uz 1 kg ievārījuma un uz vājās uguns vāriet 5-8 minūtes. Dodiet atdzist un atkal ievietojiet tīrās burkās. Lietojiet to vispirms.

Komentē
Nav komentāru

Komentē

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Dieviete.lv,  noteikumi, info@dieviete.lv 2016

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account