Garšīgo pankūku receptes. Noslēpumi un viltības „pareizo” pankūku pagatavošanā.

17

♦Izsijāt miltus vajadzētu tieši pirms pankūku pagatavošanas, milti piesātināsies ar skābekli un pankūkas būs pufīgas un garšīgas.

♦Izmantot tikai svaigas olas, sakuļot tos pirms pievienošanas mīklā.

♦Visām sastāvdaļām ir jābūt istabas temperatūrā.

♦No sākuma sajaukt visas šķidrās sastāvdaļas, pakāpeniski pievienojot tās traukā ar miltiem un nepārtraukti maisot.

♦Saldākām pankūkām mīklā var pievienot vairāk cukura.

♦Visgaršīgākās rauga pankūkas sanāk, ja mīkla ir taisīta uz piena bāzes, bet vispufīgākās – ja uz ūdens.

♦Sīkporainas pankūkas sanāk, ja mīkla pietiekami ilgi rūgs (ja nē, tad pankūkas būs smagas un pliekanas). To var izlabot, ja mīklu ielikt siltā ūdenī . Ja mīkla rūgs pārāk ilgi, tad pankūkas sanāks bālas, skābas un sausas. Mīklu var uzlabot, pievienojot miltus un pūdercukuru.

♦Gatavojot pankūkas uz saskābuša piena vai kefīra, soda ir jādzesē atsevišķā traukā un jāpievieno tieši pirms miltu pielikšanas.

♦Kad mīkla ir pagatavota, dodiet tai nostāvēties 30 minūtes, lai miltu lipeklis nedaudz piebriestu. Pankūkas būs elastīgākas un neplīsīs cepšanas laikā.

♦No tā, cik mīklas jūs ieliesiet pannā, ir atkarīgs tas, cik plānas un maigas sanāks pankūkas.

♦Cepiet pankūkas uz ļoti karstas pannas. Parasti pirmā pankūka tieši tāpēc nesanāk, jo panna vēl nav pietiekami uzkarsusi.

♦Izmantojiet plānu koka lāpstiņu. Atšķirībā no metāla lāpstas, tā nesaplēsīs pankūku un nebojās pannas virsmu.

♦Ja mīklā pievienosiet augu eļļu, tad panna praktiski nebūs jāeļļo.

♦Ja pankūkas līp klāt pie pannas, tad paņemiet uz pusēm pārgrieztu sīpolu, uzduriet to uz dakšas un, akurāti iemērcot eļļā, apsmērējiet pannas virsmu pirms pankūkas cepšanas.

♦Pirms paņemt kārtējo mīklas porciju, apmaisiet to, lai milti nenosēstos trauka dibenā.

♦Starp izceptām pankūkām ir jāsmērē sviests, bet augšējai pankūkai jāuzklāj tīrs dvielis, lai pankūkas „elpotu”, bet arī neatdzistu.

♦Pankūkas var formēt trijstūrīšos, sarullēt trubiņās, var pildīt ar dažādām piedevām.
Pankūku receptes:

Ātrās pankūkas
Sastāvdaļas:
2 olas
1 ēdamkarote cukura
100 g miltu
½ tējkarote irdinātāja
125 ml piena
50 ml gāzēta minerālūdens
1 ēdamkarote augu eļļas
Šķipsniņa sāls
Kausēts sviests pannas ieziešanai
Pagatavošana: sakult olas, pievienot sāli, cukuru, miltus un irdinātāju, labi samaisīt līdz viendabīgai masai. Pakāpeniski pievienot pienu, minerālūdeni un eļļu. Samaisīt un dot nostāvēties 30 minūtes.

Rauga pankūkas
Sastāvdaļas
400 g miltu
0.5 l piena
40 g kausēta sviesta
2-3 olas
20 g rauga
15 g cukura
5 g sāls
Pagatavošana: izšķīdināt raugu siltā pienā. Pārliet dziļā traukā, pievienot 1/3 miltu un samaisīt līdz krējuma konsistencei. Nolikt mīklu siltā vietā, virsū nedaudz uzberot miltus. Mīkla piebriedīs 3x 30-40 minūšu laikā. Uzsildīt atlikušo pienu un izkausēt tajā sviestu, pievienot cukuru, sāli, olu dzeltenumus. Visu labi samaisīt un pievienot piebriedušai mīklai kopā ar pārējiem miltiem. Dot mīklai 2x piebriest (izmīcot un izlaižot ogļskābo gāzi). Pirms cepšanas pielikt sakultus olu baltumus, pateicoties kuriem pankūkas būs porainas un vieglas.

Garšīgās pankūkas
Sastāvdaļas:
325 g miltu
0,5 l piena
20 g augu eļļas
4 olas
30 g cukura
3 g sāls
Pagatavošana: sakult olu dzeltenumus, cukuru un sāli viendabīgā masā, pievienot pienu un miltus, augu eļļu un sakultus baltumus, uzmanīgi maisot.
Mīklas pagatavošanai var izmantot dažādus skābpiena produktus: kefīru, skābu pienu, rjaženku un rūgušpienu.
Pievienojot mīklai sakultus olu baltumus, tie mīklā ir jāiemaisa ļoti uzmanīgi, ar lielu karoti no augšas uz leju, lai putas nesakristu. Ja baltumi ir sakulti pārāk stipri, tad pankūkas sanāk blīvas.

Pankūkas no rudzu miltiem
Sastāvdaļas:
450 g rudzu miltu
0,5 l piena
40 g izkausēta sviesta
20 g rauga
3-4 olas
15 g cukura
5 g sāls
Pagatavošana: pagatavot mīklu no miltiem, rauga un piena. Atlikušo pienu uzsildīt, izkausēt tajā sviestu, pievienot olu dzeltenumus, cukuru un sāli. Pievienot mīklai, samīcīt, dot piebriest, tad atkal mīcīt. Pirms pankūku cepšanas mīklai pielikt sakultus olu baltumus un ieeļļot pannu. Pankūkas no rudzu miltiem satur mazāk kaloriju, tos var rekomendēt cilvēkiem ar lieko svaru.
Ja cepšanas laikā pankūkas vidū izveidojas burbuļi, tas nozīmē, kas mīkla nav pietiekami uzrūgusi, ir jēla. Tā ir jāieliek siltā ūdenī uzrūgt līdz galam.
Ja pankūkas vidus ir jēls, ir jāpievieno milti

 

 

Komentē
Nav komentāru

Komentē

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Dieviete.lv,  noteikumi, info@dieviete.lv 2016

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account