Ieturi diētu ēdot tomātus

85809

Acteki iedodot eiropiešiem šī auga sēklas, sauca to par „šitomatl”( „lielā oga”), franči savā manierē pārveidoja to par „tomat”, bet itāļi, ražas skaituma apburti, nosauca tos par „zelta āboliem”- pomo d’oro, no kura cēlies mūsdienīgais vārds „tomāts” . Kur gan slēpjas tā vērtība notievēt gribētājiem.

No vēstures
Kā brīnumi, Kristoferam Kolumbam viņa atklātajā Amerikā, parādījās nelieli krūmiņi ar spilgti sarkanām ogām un zaļām lapām. Spāņu konkistadori, kopā ar citām lietām, paņēma augu līdzi uz Eiropu. Vecās Pasaules iedzīvotāji, neko nezinot par „šitomatlu” vērtīgajām īpašībām, neatrada citu pielietojumu, kā vien izmantojot tos kā dekorācijas: 16. gadsimtā Vācijā tomāti ieņēma goda vietu uz palodzēm, izspiežot tradicionālo ģerāniju, Francijā apstādīja lapenes, bet Krievijā izgreznoja dižciltīgo kungu oranžērijas.

Rodas jautājums, kāpēc gan eiropieši nelietoja tos uzturā? Lieta tāda, ka kāds no jūrasbraucējiem, kuram bija palicis slikti, tūdaļ vainoja tajā tomātus – tā rezultātā augs vēl ilgus gadus skaitījās indīgs. Bet Amerikā tomātu dēļ pat izcēlās kāds īpašs gadījums: kāds uzpirkts pavārs mēģināja noindēt prezidentu Džordžu Vašingtonu, pasniedzot ēdienu ar tomātiem. Kā jau tu saproti, šis atentāts izrādījās neveiksmīgs.

17.gadsimtā drosmīgs spāņu pavārs Antonio Latine pagatavoja salātus, kuru sastāvā ietilpa zaļi tomāti. Tiek pieņemts, ka tieši šī recepte tika iekļauta Neapoles kulinārijas grāmatā 1692. gadā, kur ēdiens no tomātiem tika minēts pirmo reizi.

Vēlāk, 19. gadsimta otrajā pusē Amerikā pirmo reizi tika izgatavots kečups. Oriģinālo mērces recepti izstrādāja Pitsburgas fabrikas īpašnieks Henrijs Heinzs: tā sastāvēja no tomātiem, dabīgā etiķa un garšvielām. Līdz šim brīdim kompānija Heinz ir uzticīga savai radītajai receptei.

Tomātu klasifikācija – tā arī ir atsevišķa anekdote. Botāniķi pēc augļu veida ierindoja tos pie ogām. Tikmēr, ASV Augstākā tiesa 1893. gadā pieņēma oficiālu lēmumu par tomātu piederību pie dārzeņiem. Iemesls „tomātu lietas” izskatīšanai tik augstā iestādē bija vairāk nekā svarīgs. Brāļi Niksi, importējot tomātus nolēma ieekonomēt, un piedāvāja tos kā augļus, jo muitas likums tajā laikā uzlika par pienākumu maksāt nodokli tikai par ievestajiem dārzeņiem. Kā atbildes gājienu ņujorkiešu ierēdnis Heidens iesūdzēja viņus tiesā, pieprasot atzīt tomātus par ar nodokli apliekamo preci, un uzvarēja.

Lasi vēl:
Diēta pēc plāna – ievērojot maltītes laiku
Katrai asinsgrupai sava diēta
Attiecīgā vecumā, attiecīga diēta. Atbrīvojamies no liekā svara pareizi!

Ar ko bagāti tomāti

Lai arī kā jūs viņus sauktu, vai klasificētu šos augļus, to vērtība, par laimi, paliek nemainīga. Ar to dziedniecisko īpašību izpēti nodarbojas pasaules zinātniskie institūti un klīnikas: izrādās, ka to sastāvā ir dabīgie antioksidanti – likopēni, kas brīdina par onkoloģiskajām slimībām. Viena molekula likopēna var neitralizēt ap 13 brīvo radikālu molekulām. Nokļūstot organismā, likopēns palēnina oksidācijas procesu un rezultātā mazina vēža rašanos.

Saskaņā ar rietumu statistiku, apmēram 80% likopēnu nokļūst cilvēka organismā lietojot tieši tomātus. Saskaņā ar dietologu ieteikumiem, ikdienas likopēna deva pieaugušajiem ir 5mg, kas atbilst vienai pilei kečupa. Parasti lielākā daļa noderīgo uzturvielu un vitamīnu, pie karsēšanas pazūd, bet likopēns, gluži pretēji, koncentrējas: 1 kg tomātu vidēji satur 50 mg likopēna, bet produktiem, kuriem veikta termiskā apstrāde tā ir vēl 3 reizes vairāk.

„Zelta āboli” palīdz novērst depresiju: tas notiek pateicoties to sastāvā esošajam „prieka hormonam” – endorfīnam. Tomāti satur ābolu, citronu un vīna skābes, kuri nodrošina organismā nepieciešamās sārmaino vielu rezerves un novērš novecošanos.
Vēl tomātu sastāvā ietilpst pektīni un šķiedrvielas, glikoze, fruktoze, vitamīni A, B1, B2, B6, E, K, PP, C, joda, kālijs, fosfors, magnijs, dzelzs un kalcijs.

Tomātu diētas
Tiem, kuri tiecas pēc slaiduma, tomāti – tā ir likteņa dāvana: tie ir sātīgi un tajos ir maz kaloriju. Bez tam tie normalizē kuņģa un zarnu trakta darbību. Tomātu diētas skaitās vienas no nekaitīgākajām( protams, ja jums nav hroniskas saslimšanas vai alerģijas) un efektīvākajām, palīdzot nomest liekos kilogramus īsā laikā.. Atceries, ka tomātu diētai ir caureju veicinoša iedarbība, tāpēc nedrīkst ar to pārāk aizrauties.

1. Tomātu diētas būtība ir tāda, ka visas dienas garumā ir jāapēd apmēram 1,5 kg porcijās sadalītu gatavu tomātu bez sāls, ēdienreižu starplaikos izdzert ne mazāk par 1 litru negāzēta ūdens. Iespējamais svara zudums ir 1 kg dienā. Atceries, tādu diētu nedrīkst ievērot ilgāk par 2 – 3 dienām, jo ātrs svara zudums ir stress organismam.

2. Eksistē arī ne tik stingrs variants. 3 dienu diēta:
brokastis – 1 liels tomāts ar vārītiem olu baltumiem;
lenčs – 1 tomāts ar 2 gabaliņiem liesa siera;
pusdienas – 200 gr vārīta vistas gaļa un salāti no 2 tomātiem, ½ tējkarotēm olīveļļas un kefīra;
launags – atkal 1 tomāts ar 2 gabaliņiem liesa siera;
vakariņās – salāti no 2 ēdamkarotēm liesa biezpiena un 2 tomātiem ar smalki sagrieztiem jebkuriem zaļumiem, aplieti ar ½ tējkaroti olīveļļas vai kefīra.

3. Tu vari pamēģināt arī diētu no tomātu sulas. Dzer no ½ līdz 1 glāzei nepasterizētas, svaigi izspiestas sulas pirms katras ēdienreizes (no četrām ēdienreizēm), kuras sastāv no 100 – 150 gramiem liesas zivs vai sautētas vistas ar svaigiem vai tvaicētiem dārzeņiem, gabaliņa maizes no rupja maluma miltiem. Šīs diētas princips – apetītes zudums un pārēšanās novēršana. Spriežot pēc svara zaudētāju atsauksmēm, 2 nedēļās zaudētais svars ir 4 – 5 kg. Pēc tam uztaisi 2 mēnešu pārtraukumu, un vajadzības gadījumā diētu atkārto.

Komentē
Nav komentāru

Komentē

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Dieviete.lv,  noteikumi, info@dieviete.lv 2016

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account