Interesanti fakti par ķirbju lietošanu uzturā

tikva

  • Ķirbis bieži vien simbolizē pārpilnību un labklājību. Un tas nav nejauši. Jo ķirbis taču ir tik liels, skaists, garšīgs un ļoti veselīgs!
  • Ķirbja ārstnieciskās uzturvielas padara to par vienu no vērtīgākiem dārzeņiem (precīzāk sakot – ogām). Tas satur daudz dažādu cukuru, C, B grupas, E, PP un T (veicina vielmaiņas procesus) vitamīnus, karotīnu, K vitamīnu (ir nepieciešams asins recēšanai), olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, pektīnvielas, celulozi, mikroelementus, tai skaitā dzelzi, kāliju un kalciju.
  • Karotīna daudzums ķirbī ir trīs reizes augstāks nekā liellopa aknās un piecreiz augstāks nekā burkānos.
  • Dzelzs saturs oranžajā ķirbī ir visaugstākais no visiem dārzeņiem.
  • Liels pektīnvielu daudzums izvada no organisma toksiskās vielas un holesterīnu.
  • Ķirbja mīkstums labi uzsūcas. Tas ir noderīgs pie sirds asinsvadu slimībām un hipertonijas.
  • Svaiga ķirbja sula labi palīdz pie hroniskiem aizcietējumiem, urīnizvadsistēmas iekaisumiem, nieru mazspējas, nervu sistēmas traucējumiem un hemoroīdiem. Kālija sāļiem, kas ir ķirbja sastāvā, ir urīndzenošas īpašības. Ķirbis lieliski izvada šķidrumu un liekos sāļus no organisma, nekairinot nieru audus.
  • Ķirbi var lietot pie grūtnieču toksikozes.
  • Tiek uzskatīts, ka ķirbju sula palīdz vīriešiem uzturēt seksuālo tonusu.
  • Ķirbis normalizē vielmaiņu, izvada no organisma sārņus. Labi palīdz pret bezmiegu, pie paaugstināta kuņģa – zarnu trakta skābuma.
  • Veselību labvēlīgi ietekmē ne tikai ķirbja mīkstums, bet arī sēkliņas. Tie ir ļoti barojoši, jo satur olbaltumvielas līdz pat 28 % un augstas kvalitātes pārtikas eļļu (32-52 %).
Komentē
Nav komentāru

Komentē

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Dieviete.lv,  noteikumi, info@dieviete.lv 2016

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account