Big chicken is cooked in a saucepan on a gas stove. by Valentyn Semenov on 500px.com

Vistas buljons ir veselīgs šķidrums. To var dzert tāpat, var arī pārvērst par zupu. Galvenais – pareizi to izvārīt.

No kā vāra buljonu?

Protams, būs nepieciešama vista. Ideālā gadījumā ne pārāk jauna vista. Atšķirībā no broilera tā var vārīties stundām ilgi, piešķirot buljonam patīkamu garšu un nepārvēršoties putrā. Ja nu tomēr izmanto broileri, tad vārīšanas laikam nevajadzētu būt ilgākam par stundu.

Klasiskajā receptē buljona pagatavošanai tiek izmantota visa vista, bet derēs arī atsevišķas tās daļas. Vistas fileju izvēlēties nevajag. Gaļa būs cieta, bet buljons ne visai garšīgs.

Vēl buljonam pievieno sīpolu, burkānus, garšvielas un seleriju.

Aptuvenās proporcijas: 1 kg vistas, 5 l ūdens, 1 sīpols, 1 burkāns, sāls un pipari.

Kā izvārīt buljonu?

Nomazgā vistu un liec katlā. Lej ūdeni tik daudz, lai vista būtu nosegta. Ja vēlies, lai vista sanāk garšīga, pievieno sāli uzreiz. Ja dod priekšroku garšīgam un caurredzamam buljonam, pievieno sāli vārīšanas procesa beigās.

Liec katlu uz mērenas uguns. Seko līdzi tam, lai ūdens nesāktu vārīties, bet maziem burbulīšiem ir jābūt redzamiem. Neaizmirsti arī novākt putas.

Vārīšanas procesā ūdens var iztvaikot, tāpēc ik pa laikam pielej klāt svaigu.

Burkānu un sīpolu nomizo. Burkānu sagriez vairākās daļās, sīpolu atstāj veselu. Pēc 1,5 stundas (broilerim pēc 10 minūtēm) pievieno dārzeņus un vāri vēl stundu.

Kad laiks būs pagājis, pamēģini gaļu atdalīt no kaula. Ja nesanāk, vāri vēl. Ja gaļa viegli nāk nost, tā ir gatava. Nogriez uguni un ļauj buljonam nedaudz atdzist.

Dārzeņus no katla var izņemt, tie savas vērtīgās īpašības jau ir atdevuši. Izņem arī vistu. Buljonu izkās cauri marlei.

Buljons gatavs!

Atstāt komentāru

Esi pirmais, kas komentē!

avatar

Dieviete.lv,  noteikumi, [email protected] 2018

+371 66 66 00 22  Valguma iela 31a, Rīga.

or

Log in with your credentials

Forgot your details?