8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kāpēc rodas milzu vēlme pēc saldumiem un kā mūs ietekmē Mēness fāzes

 

Dzīvot veselīgi ir jāiemācās. Tas nav vienkārši, jo ir jāatsakās no slinkuma, daudziem kārdinājumiem un kaitīgiem ieradumiem. Par laimi, arī pie tā var pierast.

Pēc laiskas ziemas pavasaris prātu kairina ar pamudinošiem saukļiem par pludmales sezonu, kas nav aiz kalniem. Parkos, uz mežu takām, gar pludmalēm parādās arvien vairāk skrējēju. Tiek meklēti pirmie svaigie zaļumi. Vairojas ticība, ka pasaule kļūs skaistāka, labāka, ja apņemsimies savu ķermeni veidot veselīgu un skaistu. Organisma attīrīšana un atjaunošana sulu kūrēs ir viena no pasaulē populārām veselības veicināšanas metodēm.

Izspiestie labumi

Brīžiem šķiet, ka augļu un dārzeņu izslavētā labvēlīgā iedarbība uz organismu ir tikai modes kliedziens. Tomēr pasaulē turpinās pētījumi un ir arvien jauni atklājumi, kas apstiprina – dabas produktu lietošana uzturā palīdz uzlabot un saglabāt veselību. Pasaules Veselības organizācija un uztura speciālisti iesaka augļus un dārzeņus kā vienu no galvenajām produktu grupām mūsu uzturā, īpaši pēc ziemā izciestā vitamīnu bada.

Kamēr cietas barības sagremošanai vajadzīgas daudzas stundas, sulā pārstrādātie dārzeņi un augļi organismu jau ir atbrīvojuši no vairākiem pienākumiem. Patērējot minimālu enerģiju, uzturvielas ļoti ātri tiek saņemtas un izmantotas. Tāpēc šo šķidro ēdienu iecienījuši tievētāji. Lielos daudzumos gan tas summējas arī lielā kaloriju daudzumā!

Gan svaigi spiestās, gan paku sulās ir daudz minerālvielu un vitamīnu, kas ir nepieciešami organisma veselībai un mūsu labsajūtai. Pirms vairākiem gadiem Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas laboratorijā noskaidrots, ka viena glāze Latvijā ražotas ananasu sulas satur saistaudu un kaulu veidošanā svarīgā mangāna dienas normu, daudz vara, magnija un kālija. Glāze apelsīnu sulas nodrošina 93% no C vitamīna dienas normas, tādējādi spēcina imūnsistēmu, mazina nogurumu un veicina kalogēna veidošanos. Satur arī kāliju un magniju. Savukārt glāzē rozā greipfrūtu sulas ir ap 73% no C vitamīna dienas normas. Tiesa, paku sulām papildus var būt pievienots cukurs.

Atjaunojot un spēcinot organismu ar sulām, ir vajadzīga pacietība. Jaucot kokteiļos, dažas augļu sulas nesader ar dārzeņu sulām. Izņēmums ir burkānu un ābolu sula, ko var pievienot gandrīz jebkurai citai. Diētas ārste Lolita Neimane iesaka labākam efektam sulas kombinēt, lai dažādotu saņemtās uzturvielas. Ja ir traucēta gremošanas sistēmas darbība, ieteicama burkānu, kāpostu, citrusaugļu, meloņu, ananasu un aveņu sula. Pašsajūtu uzlabo kokteiļi, kam pievienoti skābpiena produkti.

Kāds saldumiņš!

Pavasaris rosina uz aktivitātēm, bet – ak, vai – nogurums ir spēcīgāks pat par slinkumu! Kā tā? Droši vien katram ir zināma sajūta, kad uznāk nepārvarama vēlēšanās apēst kaut ko saldu. Kāre pēc ātrajiem ogļhidrātiem rodas, ja asinīs krītas cukura līmenis un smadzenēm nepietiek “degvielas”. Tās automātiski pārslēdzas uz gribasspēka trūkuma režīmu un izmisīgi sāk meklēt kādu enerģijas avotu. Ātrie ogļhidrāti acumirklī sniedz apmierinājumu.

Viens no faktoriem, kas destabilizē cukura līmeni asinīs un izraisa pārmērīgu tieksmi pēc saldumiem, ir mikroelementa hroma nepietiekamība. Tas savukārt izraisa nogurumu, galvassāpes un nervozitāti, jo smadzenes un nervu sistēma nesaņem nepieciešamo enerģiju. Ja šai problēmai nepievērš uzmanību, ar laiku cukura līmeņa svārstības palielina aizkuņģa dziedzera slodzi, seko nelabvēlīga ietekme uz vielmaiņu un asinsriti.

Cilvēka organismā ir ļoti maz hroma – vidēji 5 – 6 mg. Kopā ar insulīnu tas pārnes cukuru no asinsrites uz šūnām, kur cukurs piedalās enerģijas vielmaiņā. Jo vairāk cilvēks ēd saldumus, jo straujāk tiek izsmeltas hroma rezerves.

Šā mikroelementa uzņemšana farmaceitisko preparātu formā īpaši ieteicama cilvēkiem, kuri neievēro veselīga uztura principus un kuriem ir liekais ķermeņa svars vai nestabils cukura līmenis asinīs.

Mēness iejaukšanās

Kad ir vēlēšanās atbrīvoties no kāda ziemā uzēstā liekā svara kilograma, nevar ignorēt dabas noteikto ritējumu. Bet pavasara trauksmē par Mēness fāzēm visbiežāk aizmirstas vai tās netiek uztvertas nopietni.

Gravitācijas un enerģētiskā iedarbība ir atkarīga no leņķa, kādā Zemes pavadonis ir attiecībā pret Sauli. Visspēcīgāk fāžu maiņa ietekmē ūdeni, tādēļ pasaules okeānu krasta zonās vērojami bēgumi un paisumi.

Arī cilvēka ķermenī ir 70 – 80% ūdens, tādēļ tajā atspoguļojas Mēness fāžu maiņa un gravitācijas spēku ietekmē notiek tāda pati šķidruma uzvedība. Piedevām sievietes nevar nerēķināties arī ar savu ikmēneša ciklu – pirms menstruālā cikla sākuma organisms aiztur vairāk šķidruma, liekot maldinoši domāt, ka vainīga smalkmaizīte vai kādu dienu izlaista fitnesa nodarbība.

Jauna Mēness laikā no organisma aktīvāk tiek izvadītas kaitīgas vielas, tāpēc šajā fāzē ieteicamas atslodzes dienas un ir jālieto pēc iespējas vairāk ūdens vai zāļu tējas. Šķidrums šajā laikā paātrina un uzlabo vielmaiņu. Pilnmēness organismam sagādā stresu, ko vēl vairāk pastiprina bada sajūta, tāpēc ir liels risks liekos kilogramus. Taču svars samazinās, ja nav kārdinājuma mieloties ar saldumiem, sāļiem ēdieniem un baudīt alkoholu. Mēnesim dilstot, apetīte aug, bet svars īpaši nepalielinās. Šajā periodā pirtnieki iesaka attīrīšanās kūres ar karsēšanos saunā.

Mēness fāzēm viegli sekot līdzi pēc kalendāra, kurā tās atzīmētas. Talkā var ņemt arī speciālus astrologu sastādītus izdevumus, kas sniedz vēl sīkākus skaidrojumus, ņemot vērā zodiaka zīmi, kādā tobrīd atrodas Mēness.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.