10 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Ja nav sava dārziņa, tomātus var audzēt arī uz palodzes. Kuras ir labākās šķirnes?

 

Tomāti, tāpat kā gurķi, var būt arī telpaugi. Protams, raža nebūs īpaši liela, bet to atsver audzēšanas un pirmā augļa notiesāšanas prieks. Ziemas beigās izvēlas visgaišāko palodzi, turpretī vēlāk, sākot no aprīļa, maija, augi labāk jutīsies uz palodzēm austrumu pusē, kur neapdegs spožā saulē.

Audzēšanai istabā dārzkopības entuziastu kluba “Tomāts” biedre Austra Zaļuma iesaka vairākas balkona šķirnes ar nelieliem, bet ļoti saldiem augļiem – Zelta tīrradnis (neliels krūmiņš ar dzelteniem augļiem), Ola polka (agrīna, determinanta šķirne, veido dzeltenus ķiršu tomātiņus, tie sver 30–50 g), Balkonzauber (ražīga šķirne), Sprīdītis (mazi, apaļi, saldi tomāti sarkanā vai dzeltenā krāsā, veido kompaktu, apmēram 30 cm augstu krūmiņu, ražo ilgi), Akrobāts Toms (nokareni stublāji ar ovāliem, sarkaniem un dzelteniem augļiem, ražīga šķirne). Šo šķirņu sēklas pašlaik var iegādāties pie Austras Zaļumas. Arī veikalos sīkpaciņās tiek piedāvātas dažas balkona šķirnes, piemēram, ‘Vilma’ (agrīna, determinanta šķirne, piemērota audzēšanai virtuvē uz palodzes vai balkona kastēs, sarkani, 15–20 g smagi, ļoti saldi augļi), ‘Pinokkio’ (augļi sver 20–30 g).

Dārzniece iesaka dēstiem tos sēt ne agrāk par februāra vidu, jo ar sadzīves apgaismes ķermeņiem nav iespējams augiem nodrošināt nepieciešamo apgaismojumu (ja gaismas pietrūks, stīdzēs un neražos). Jāsēj vismaz desmit sēkliņu, turklāt pietiekami reti. Sējeņi jāizpiķē 10 cm podiņos pa vienam. Pakāpeniskas ražas ieguvei istabas tomātus ik pēc vairākām dienām sēj atkārtoti februāra beigās, martā.

Paaugušos dēstus izstāda podos, katram augam atvēlot 7–10 l bagātinātas kūdras substrāta. Tomātus audzē ap +20 °C temperatūrā, regulāri laista nelielās devās, lai augsne būtu vienmērīgi mitra. Vienu divas reizes nedēļā mēslo ar Vito. Kad augi sāk ziedēt, jāpapurina ziedi, lai uzlabotu apputek­snēšanos. Krūmiņi ir nelieli, kompakti, tāpēc nav nepieciešams lauzt pazarītes. Augu aizsardzības līdzekļi parasti nav jālieto, tāpēc raža ir veselīga. Augļus vāc pēc vajadzības.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.