11.1 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Piecas pazīmes, kas liecina par to, ka tev ir zems pašvērtējums

 

She

Vārds „pašvērtējums” sastāv no divām daļām: „pats” un „vērtējums”. Citiem vārdiem sakot, pašvērtējums – tas ir tas, kā mēs vērtējam paši sevi. Tas var būt adekvāts, pārāk augsts vai pārāk zems. Un tieši zems pašvērtējums ir daudzu cilvēki lielākā problēma. Kā zināt, kad ir zems pašvērtējums? Lūk, piecas pazīmes:

Tu neproti pateikt „nē”

Kad kāds tev kaut ko lūdz, tu neproti cilvēkam atteikt. Un, pat, ja ļoti negribas kaut ko darīt, tu tāpat pateiksi „jā”. Šīs bailes otram atteikt liecina par to, ka tu vēlies visu acīs būt laba. Pat, ja ir jāziedo pašas prieks un intereses. Tas ir, tu esi laba visiem, bet ne sev.

Ko darīt? Izvērtē prioritātes! Nostādi sevi pirmajā vietā, un pēc iespējas biežāk uzdod sev jautājumu: „Ko vēlos es?”

Tu apskaud citus cilvēkus

Skaudība ir daudzu cilvēku ar zemu pašvērtējumu problēma. Jo, ko parasti cilvēks apskauž? To, kas ir veiksmīgāks. Tāpēc, ka citam ir tas, kas nav tev. Bet tā gribas, lai būtu… Skaudības sakne ir tāda, ka tu esi neapmierināta ar sevi, un to, kas tevi šajā dzīves mirklī pieder.

Ko darīt? Beidz salīdzināt sevi ar apkārtējiem. Vienīgais cilvēks, ar kuru tu sevi vari salīdzināt, ir pagātnes „tu”.

Bailes izteikt savas vēlmes

Bailes izteikt savas vēlmes un vajadzības ir ļoti tuvas nespējai pateikt „nē”. Visbiežāk aiz tā slēpjas vēlme izdabāt citiem, iepatikties, un citu dēļ ziedot savas vēlmes. Tu esi upuris.

Ko darīt? Drosmīgi teikt, kas tev patīk un kas, nē.

Tev ir nepārvarama vēlme notievēt

Vai jebkādā citā veidā uzlabot savu ārieni. Pie tam, tā nav vienkārša acīmredzamu nepilnību novēršana, bet gan vēlme nomest vēl mazliet, un vēl mazliet… Tev visu laiku šķiet, ka neesi sasniegusi to skaistuma virsotni. Tāpēc arī izķēmo sevi ar visādām nevajadzīgām procedūrām…

Ko darīt? Saprātīgi saprast, ko var un vajadzētu sevī mainīt un ko, nē. Un to, ko mainīt nevar, to vienkārši jāpieņem. Varbūt tas ir tieši tas, kas tevi padara unikālu citu starpā?

Tu visu laiku lūdz citu padomu

Tu neproti lēmumus pieņemt patstāvīgi, tāpēc visu laiku ar kādu konsultējies. Tā var būt mamma, draudzene, vīrs, konsultante veikalā. Pie tam, atkarībā no viņu ieteikumiem, mainās arī tavas domas un viedoklis. Šāda uzvedība liecina par neuzticēšanos sev. Tu vairāk laika tērē, lai klausītos citos, nekā, lai pieņemtu patstāvīgu lēmumu.

Ko darīt? Vienkārši – pieņemt lēmumus un risināt problēmas pašai. Sākumā būs grūti, bet tu uztrenēsies un sapratīsi, kā tas darāms.

 

Avots: Cluber.com.ua

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.