1.7 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Iedomājies sevi viņa vietā: Kā iemācīties nekliegt uz bērnu?

 

Sad child from this father and mother arguing by Pawinee Suwannaphoom on 500px.com

„Es nekad nekliegšu virsū savam bērnam,” – tas ir solījums, kuru sev dod daudzas mammas. Bet jāsaka, ka reti kura mamma pie šī solījuma pieturas par visiem 100%.

Kas ir kliedziena iemesls?

Viens no populārākajiem iemesliem – hronisks mātes nogurums. Psihologi ir pārliecināti, ka, ja mamma jau pašā sākumā ir sev uzstādījusi noteikumu „nekliegt uz bērnu”, tad pārkāpt viņa to var tikai spēcīga emocionālo spēku izsīkuma brīdī.

Bet, lai arī cik liels nebūtu mammas nogurums, nedrīkst pieļaut to, ka viņa nonāk tādā situācijā, kad ir jāpaceļ balss sava bērna priekšā. Bērns nesaprot mammas kliedzienu iemeslu, un ar laiku, ja šāda veida komunikācija atkārtojas atkal un atkal, bērns zaudē spēju reaģēt uz mierīgu runu. Pie tam, kliedzoša mamma netiek uzskatīta nevis par tuvāko cilvēku, kurš ir pelnījis cieņu un mīlestību,bet gan par trokšņainu un kaitinošu cilvēku.

Kā iemācīties nekliegt uz bērnu?

Pirmkārt, ja ir radusies vēlme kliegt, labāk paņem pauzi. Atslēdzies no kopējās situācijas uz pāris minūtēm. Tas var palīdzēt pārdzīvot vēlmi kliegt.

Otrkārt, brīdī, kad gribas kliegt, iztēlojies sevi bērna vietā, un iztēlojies viņa seju tava kliedziena brīdī. Tas var palīdzēt tev savaldīties.

Treškārt, atrodi citu veidu, kā tikt vaļā no dusmām un aizkaitinājuma – paklapē spilvenu, paspārdi bumbu, saplēs avīzi mazās driskās…

Ceturtkārt, atrodi laiku sev. Ja mammai ir iespēja palikt vienatnē ar sevi, viņa spēj atjaunot savus spēkus un retāk „uzvilkties”.

Piektkārt, ja tu tomēr nespēji savaldīties, noteikti paksaidro bērnam sava kliedziena iemeslu un atvainojies, sakot, ka centīsies tā vairs nedarīt. Šādā veidā bērns var tev palīdzēt nākamreiz līdz tādai situācijai nenonākt.

 

Avots: Womanhi.ru

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.