8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Pelnrušķīte kosmosā – fantastikas bestsellers jauniešiem

 

Jauniešu fantāzijas un fantastikas romānu popularitāte ir fenomens, kas tiklab pasaulē kā Latvijā nerimst jau kuro gadu – samērā īsā laikā cita citai sekojušas tādas populāras sērijas kā “Krēsla”, “Bada spēles”, “Mortal Instruments”, “Prinča līgava” un citas, kuras tulkotas arī latviski un kurām ar aizrautību sekojuši līdzi ne tikai jaunieši, bet arī citu paaudžu lasītāji. Literatūras atzars ar apzīmējumu YA (“young adult”, jauniešu jeb “jauno pieaugušo” literatūra) pasaules grāmatveikalos aizņem atsevišķus plauktus, šīm grāmatām ir savi labāk pārdoto grāmatu topi, konkursi un apbalvojumi. Rakstniekiem tas ir izaicinājums, jo lasītāji gaida arvien ko jaunu un nebijušu. Uz jautājumu par jaunāko bestselleru pašlaik ir atbilde – tā ir rakstnieces Merisas Meijeres radītā četru zinātniskās fantastikas romānu sērija “Mēness hronikas” (Lunar Chronicles), kas pasaulē izpelnījusies milzu panākumus. Latviešu valodā sēriju tulko un izdod Apgāds Zvaigzne ABC; tikko klajā nākusi pirmā grāmata “Sindera” (Cinder).

Nosaukums “Sindera” kaut ko atsauc atmiņā. Nu pareizi: “cinder” angliski – “pelni”, “Cinderella” – Pelnrušķīte. Arī uz grāmatas vāka redzamā košsarkanā kurpīte rada asociācijas ar labi zināmo pasaku. Taču autores radītā varone, sešpadsmitgadīgā Sindera, ir pavisam citāda Pelnrušķīte – Pelnrušķīte, kura mīt tālas nākotnes pilsētā Jaunpekinā, meitene, kurai kristāla kurpītes vietā ir… mehāniska pēda. Rakstniece spējusi pasakas fabulu iekausēt aizraujošā un mūsdienīgā romāna sižetā. Tāpat kā mums zināmā varone, Sindera ir bārene – viņu audzina pamāte, kurai pašai ir divas meitas un kura audžumeitu uzskata par monstru. Dzīve sagriežas trakā virpulī, kad kļūst zināms, ka imperatora dēls princis Kajs rīko balli, kurā vēlas izraudzīties sev līgavu… Autore romānā ievijusi arī vairākas citas aizraujošas sižeta līnijas: valsts autonomiju apdraud viltīgā un ļaunā Mēness karaliene Levana, kura, tāpat visi viņas Mēness tautieši, pieprot “glamūra” mākslu – spēju ietekmēt cilvēku domas; impēriju plosa arī nežēlīga slimība, pret kuru tiek izmisīgi meklētas zāles, un ar to saslimst arī imperators, prinča Kaja tēvs. Sindera pret savu gribu tiek iesaistīta dramatiskajos notikumos, jo meitenes āriene un pagātne slēpj daudzus noslēpumus – un visu vēl vairāk sarežģī tas, ka reiz nejauši sastaptais Kajs pret Sinderu izrāda nepārprotamas simpātijas…

Sēriju “Mēness hronikas” lasīt ir īpaši aizraujoši divu iemeslu dēļ: lasītājs vienlaikus saspringti seko varoņu piedzīvojumiem un ar interesi meklē tekstā atjautīgi iešifrētās paralēles ar pasaku. Sērijas pirmajai grāmatai sekos vēl trīs – “Skārleta”, “Kresa” un “Vintera” –, kurās turpinās pirmajā daļā aizsākušies notikumi, bet kuras pārfrāzē vēl trīs pazīstamu pasaku sižetus. Romāns “Sindera” pārdošanā nonāks 16. maijā, kad to varēs iegādāties par puscenu – ar vienu noteikumu: atlaidi saņemsi, ja Zvaigznes grāmatnīcā ieradīsies vai būsi līdzi paņēmis sarkanas kurpes!

Pieejama arī e-grāmata.

Sēriju “Mēness hronikas” no angļu valodas tulkojusi Laura Dreiže.

 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.