9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Tā varētu nešķist, bet šīs 12 lietas ir emocionālā vardarbība

 

using smartphone on bed by Olena Zaskochenko on 500px.com

Emocionālā vardarbības problēma ir tāda, ka bieži vien to ir grūti atšķirt no vienkāršas pārāk asas reaģēšanas uz situāciju. Emocionālā vardarbība ir manipulācija, un tev ir jāiemācās to atpazīt. Lūk, daži piemēri:

Viņš regulāri iesaka atcelt tavus plānus ar draugiem un ģimeni, lai tu varētu būt ar viņu. Vienu vai divas reizes tā ir darījis? Tas vēl neko nenozīmē. Traki kļūst, kad tas notiek regulāri, jo tādējādi viņš mēģina izolēt tevi no mīļiem cilvēkiem.

Viņš apvainojas, kad tu apspried jūsu attiecības ar draugiem. Tas ir vēl viens veids, kā viņš mēģina pārraut tavu saikni ar draugiem. Viņš satraucas, ka draugi varētu kaut ko pamanīt, un ieteikt tev viņu pamest.

Savu greizsirdību viņš uzskata par mīlestību. Viņš tevi kontrolē un liek domāt, ka viņa rīcība ir vienkārši spēcīgas mīlestības izpausme. Bet tā nav.

Viņš dusmojas par taviem sapņiem un mērķiem. Viņš vēlas, lai tava pasaule un redzesloks ir pēc iespējas šaurāks, tāpēc dusmojas, ja tu runā par to, ko vēlies darīt. Viņš baidās, ka tu viņu pametīsi, jo atradīsi labākas dzīves iespējas.

Viņš regulāri runā par to, cik nepareizi tu dzīvo savu dzīvi. Viņš tevi mēģina sagraut, lai tu neiedomātos, ka ar kādu citu varētu būt labāk. Viņš „māca” tev, kā dzīvot.

Viņš atgādinā par tavām kļūdām. Tu esi cilvēks, tāpēc kļūdīsies. Un tas ir normāli. Taču emocionālās vardarbības gadījumā partneris meklēs iespējas atgādināt tev par tām kļūdām. Viņš liek tev justies slikti, un pēc kāda laika tu sāc tam arī ticēt.

Viņš vienmēr uzvedas kā upuris. Jā, tu vienmēr esi vainīga. Viņš pats – nekad. Viņš tik prasmīgi spēlējas ar vārdiem un jūtām, ka tu patiesi sāc ticēt tam, ka tu esi tā, kas vienmēr ir sliktā.

Viņš saka, ka ķircina tevi, bet patiesībā ir ļauns. Viņa spēles noteikumi ir ļauni. Viņš runā par tavām vājībām, un mēģina no tā uztaisīt joku. Viņš turpina to darīt, liekot tev kļūt ievainojamai un nedrošai par sevi.

Viņš salīdzina tevi ar citām sievietēm. Apvainojumi nebeidzas. Viņš visu laiku saka: „Tā sieviete sava vīrieša dēļ dara to. Kāpēc tu manis dēļ to nevari?”, „Tā sieviete par sevi rūpējas. Kāpēc tu, nē?” …

Viņš noniecina tevi citu cilvēku priekšā. Tas, lai tu justos vēl niecīgāka un nenozīmīgāka. Tāpat viņš nevēlas, lai kāds cits par tevi ir augstās domās, lai nedomā, ka tevi ir vērts iegūt.

Viņam ir ļoti mainīgs garastāvoklis. Tu jūties tā, it kā staigātu pa plānu stiklu. Tev visu laiku ir jāuzmanās un jācer, ka šodien viss būs kārtībā, un nenotiks kārtējais strīds.

Viņš dusmojas un apvainojas, kad tu viņam aizrādi par viņa uzvedību. Ar viņu nav iespējams normāli izrunāties. Viņš teiks, ka tu esi vainīga, bet viņš, nē. Nu, labi. Dažkārt viņš atzīst savu kļūdu, lūdz piedošanu un dod solījumus. Taču nekas no tā netiek pildīts, un nekas nekļūst labāk. Padomā par to…

Avots: Bolde.com

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.