3.5 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Dažās valstīs laulību gredzenu valkā uz labās rokas, bet citās — uz kreisās? Kāpēc tā?

 

Wedding Rings by Sharon Tan on 500px.com

Tradīcijas… Mēs reti ikdienā par tām aizdomājamies, bet tām noteikti ir liela kultūras un vēsturiskā nozīme. Viena no šādām tradīcijām ir laulību gredzena valkāšana. Tikai uzreiz rodas jautājums — kāpēc dažās valstīs gredzenu valkā uz labās rokas zeltneša, bet uz citām — kreisās rokas zeltneša?

Kāpēc tieši zeltnesis?

Senie romieši un ēģiptieši uzskatīja, ka zeltnesī atrodas nervs vai vēna, kas ir tieši saistīta ar sirdi. Romiešiem tai pat bija īpašs nosaukums «vena amoris» (mīlestības vēna). Ja cilvēks gredzenu valkāja uz zeltneša, tas nozīmēja, ka viņa sirds jau ir aizņemta.

Gredzens uz labās rokas

Senie romieši bija pirmie, kas sāka laulību gredzenu valkāt uz labās rokas zeltneša. Viņi uzskatīja, ka kreisā roka bija nelaimīga un neuzticama. Arī Indijā daudzus gadus valdīja uzskats, ka uz kreisās rokas gredzenu valkāt nedrīkst, jo tā roka ir nešķīsta. Mūsdienās gan gredzenu var valkāt, uz kuras rokas vēlas.

Vācijā un Nīderlandē pāri saderināšanās gredzenus valkā uz kreisās rokas, bet laulību gredzenus — uz labās. Tas norāda uz viņu attiecību statusa maiņu.

Ebrejiem ir citādāka tradīcija — līgavainis savai līgavai gredzenu uzliek uz labās rokas rādītājpirksta, bet pēc kāzām sieva to pārliek uz tās pašas rokas zeltneša.

Valstis, kurās laulību gredzens tiek valkāts uz labās rokas: Norvēģija, Dānija, Austrija, polija, Bulgārija, Krievija, Portugāle, Spānija, Beļģija, Gruzija, Serbija, Ukraina, Grieķija, latvija, Ungārija, Kolumbija, Kuba, Peru, Venecuēla un citas.

Gredzens uz kreisās rokas

Laulību gredzena valkāšana uz kreisās rokas ir samērā nesena tradīcija. Tā ir radusies vien 18.gadsimta sākumā. Pirms tam visur gredzens tika valkāts uz labās rokas.

1869.gadā publicēts raksts vēsta, ka dažās valstīs šāda «roku maiņa» notika tāpēc, lai sievietes izrādītu cieņu pret savu vīru. Viņas pārlika gredzenu no labās (dominējošās) rokas uz kreiso (nedominējošo). Tajā laikā vīrieši vispār gredzenu nevalkāja.

Turcijā, Sīrijā un Brazīlijā laulību gredzens tiek valkāts uz labās rokas pirms kāzām, un uz kreisās rokas — pēc.

Valstis, kurās gredzens tiek valkāts uz kreisās rokas: Austrālija, Kanāda, Botsvāna, Ēģipte, Īrija, Jaunzēlande, Dienvidāfrika, Lielbritānija, ASV, Francija, Itālija, Zviedrija, «Cehija, «Sveice, Rumānija, Slovēnija, Krēta, lielākā daļa Āzijas valstu un vēl citas.

Vēl pāris interesantu faktu

Šrilankā līgavainis gredzenu valkā uz labās rokas, bet līgava — uz kreisās.

Laulību gredzeni netiek valkāti lielākajā daļā valstu, kur valda islāms.

Valstīs, kurās gredzens tiek valkāts uz kreisās rokas, pēc partnera nāves gredzens tiek pārlikts uz labās rokas zeltneša. Tas simbolizē nesalaužamu saikni ar zaudēto partneri.

Pirms Otrā Pasaules kara vīrieši laulību gredzenus nevalkāja. Karavīri, kuri devās tālu projām no mājām un ģimenes, sāka tos valkāt kā atgādinājumu tam, ka viņus mājās gaida sieva.

Vēl…

Ja tu neseko tradīcijām un neesi piederīga kādai reliģijai, tad izvēle, uz kuras rokas zeltneša valkāt gredzenu, paliek tavā ziņā. Piemēram, daži kreiļi izvēlas gredzenu valkāt uz labās rokas, jo tas mazāk traucē rakstīt vai darīt citus ikdienišķus uzdevumus.

Primāri laulību gredzens ir tavas mīlestības simbols, un nav neviena likuma, kas noteiktu, uz kuras rokas zeltneša tas būtu jāvalkā. Izvēle ir tava!

 

 

Avots: Brightside.me

 

2 KOMENTĀRI

  1. Es uzkatu ka grezenu jánésá.Uz kreisás rokas.Jo es strádáju smagu darbu .Un es esmu Katolis ticibá. Un més dzivojam 21gadsimtá. Es nolémis nésát Laùlibas gredzenu .uz kreisás rokas un labák jútos.jo sirds pusé jábút abiem Laulátiem.uz kreisás rokas.

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.