8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Septiņas idejas, kā jauniešiem interesanti un jēgpilni pavadīt vasaras brīvlaiku

 

Ilgi gaidītais skolēnu vasaras brīvlaiks ir sācies. Lai gan vasaras sākumā tā šķiet gara, skolas gaitām pēc brīvlaika atsākoties un izdzirdot jautājumu “ko darīji vasarā?”, skolēnus bieži vien pārņem mulsums. Izrādās, vasara paskrējusi nemanot un tā īsti nav, ko pastāstīt. Lai šogad vasara nepaskrietu garām, bet ziemas mēnešos lutinātu ar siltām atmiņām, jauniešu motivācijas programma MOT. Izvēlies drosmi! dalās ar septiņām idejām par to, kā piepildīt gan saules pielijušās, gan lietainās dienas – ar draugiem esot vai vienatni baudot.

Ieteikums! Izgatavo un noformē divas “antigarlaicības” burkas un uzlīmē uz tām nosaukumus “Saulainās dienas” un “Lietainās dienas”. Dienās, kad piezagsies garlaicība vai meklēsi iedvesmu interesantām aktivitātēm, burka pateiks priekšā. Izdzīvosim katru vasaras dienu!

Uzraksti vēstuli – skaistu, garu, patiesu vēstuli

Tā var būt vēstule sev – vēstule, kurā pārskati aizgājušo mācību gadu, atceries un pieraksti visus veiksmīgos brīžus un notikumus. Būsi pārsteigts, ka to ir tik daudz. Noformulē savus turpmākos mērķus vasarai un nākamajam mācību gadam vai sapņus par to, ko vēlies sasniegt nākotnē. Esi godīgs pret sevi! Pildspalvas saruna ar papīru ir ne tikai tavs stāsts draugam, bet arī saruna ar sevi. Tas nav viegli un noteikti aizņems vairāk nekā pāris minūtes, tāpēc vasaras brīvlaiks būs īstais brīdis ieguldīt laiku patiesā sarunā ar sevi. Vēstuli noteikti saglabā un pārlasi pēc pusgada. Varēsi atzīmēt lietas, kuras jau būsi sasniedzis.

Sapņus vizualizējot, tie piepildās – izveido savu sapņu foto kolāžu

Vizualizējot sapņu piepildīšanos, tie iegūst konkrētus apveidus un kļūst par realitāti. Atrodi bildes, kas simbolizē tavus kvēlākos sapņus un izveido skaistu foto kolāžu – fotogrāfijas ne tikai priecēs acis ik dienas, bet varbūt arī palīdzēs nokļūt soli tuvāk iecerētajam. Dod priekšroku ceļojumam skaistākajās atmiņās? Šo metodi vari izmantot arī, lai priecātos par jau piedzīvotajiem brīžiem. Atlasi fotogrāfijas, kuras atspoguļo pieredzētos laimes brīžus, tuvos cilvēkus un vienkārši skaistas lietas un dekorē istabu ar skaisto mirkļu foto kolāžu.

Iedvesmai: http://www.gurl.com/2015/01/30/awesome-diy-photo-collage-ideas-for-dorm-bedroom/

Miega māte raušus necep pirmie teikumi jaunā valodā

Vienmēr esi gribējis iemācīties jaunu valodu, taču nekad neatliek tam laika? Vasaras brīvlaiks ir īstais brīdis! Pats galvenais, uzsākot apgūt ko jaunu, ir nospraust sev reālistiskus un konkrētus mērķus. Piemēram, pieci jauni vārdi katru dienu, trīs jaunas frāzes katru nedēļu. Jūnijā iemācies pastāstīt par sevi un savu ģimeni, jūlijā – par savu apkārtni, valsti, augustā – par saviem nākotnes plāniem un sapņiem. Ja katru dienu apgūsi vien 5 jaunus vārdus, vasaras beigās zināsi jau gandrīz 500. Lielisks palīgs būs bezmaksas mobilā aplikācija Duolingo.

Lielā skapja tīrīšana – uzrīko ballīti, iepriecini sevi un palīdzi citiem

Brīvās dienas ir īstais brīdis, lai beidzot saņemtos sašķirot apģērbus – mums visiem ir apģērbi, kas stāv neuzvilkti pārāk ilgi. Lielā skapja revīzija ne tikai atbrīvos vietu skapī, bet arī dos brīvu vietu tev pašam – atbrīvojoties no liekā, mēs radām vietu jaunajam. Ko darīt ar apģērbu, kam pienācis laiks pamest tavu skapi? Tas, kas tev vairs neder, var lieliski noderēt kādam citam – sarīkojiet ar draugiem drēbju mainīšanās ballīti. Ballītes galvenais nosacījums: viesiem pirms ierašanās sakārtot skapi, lai uz ballīti līdzi varētu ņemt līdzi apģērba gabalus, apavus, somas, kam laiks meklēt nākamo saimnieku. Drēbju mainīšanās ballītē tavas “vecās” drēbes ne tikai atradīs jaunu saimnieku, bet pie kā sen kārota tiksi arī tu. Savukārt apģērbu, kas tik veiksmīgi neatradīs jaunu saimnieku, varēsi ziedot labdarībai.

Noderīgu ceļvedi skapju kārtošanā vari atrast šeit: http://www.seekthesimple.com/2017/03/15/skapja-liela-tirisana/

Garšaugu mazdārziņš uz palodzes

Virtuvē redzi tukšas ievārījuma burkas? Velti dienu, lai iekoptu savu garšaugu mazdārziņu. Viss, kas tev nepieciešams – tukšas stikla burkas, materiāli etiķetes sagatavošanai (vari izmantot melnu celtniecības līmlenti, uz kuras auga nosaukumu vari uzrakstīt ar baltu krītu – vienkārši, bet efektīvi), zeme, ūdens un, protams, tevis izvēlētās garšaugu sēklas. Burku apdarināšanai ļauj vaļu iztēlei. Dod priekšroku krāsainai burkai? Nokrāso to! Vēlies caurspīdīgu burku ar “ainavu”? Noformē tās saturu – pirms burkā bērt zemi tās pamatnē vari skaisti sakārtot akmeņus, gliemežvākus u.c.

Iztēles iedzīvināšanai idejas vari smelties šeit: http://blessmyweeds.com/15-creative-ways-to-make-an-herb-garden/

Ragavas taisa ziemā, malku gādā vasarā jeb gatavosim ziemas krājumus

Vasaras lauku labumi ziemā noteikti garšos daudz labāk, ja piedalīsies to gatavošanā. Turklāt paša rūpēta ievārījuma burciņa vai žāvētiem āboliem pildīts auduma maisiņš būs brīnišķīga dāvana svētkos. Ilgojies saglabāt vasaras garšu un vitamīnus arī pelēkajos rudens vakaros?

Saldēšana: iesaldē ogas – zemenes, avenes, mellenes, dzērvenes, brūklenes. Arī saldēti garšaugi ļaus paildzināt vasaras sajūtu. Salasi dilles, pētersīļus, lokus, sasmalcini tos un noslēgtos maisiņos vai kārbās liec saldētavā.

Ievārījumu gatavošana:vēlies sagatavot pāris burciņas saldu dāvanu tuvajiem Ziemassvētkos? Piezvani vecmāmiņai un palūdz, lai padalās ar ģimenes recepti. Atliks vien salasīt mīļākās ogas un augļus, radoši noformēt burciņu un – voila, saldā dāvana gatava!

Tējas ziemas vēsajiem vakariem: kad augi zied, ir īstais laiks tos plūkt, lai kaltētu. Piparmētra, kumelītes, aveņu un upeņu lapas, sarkanais āboliņš – Latvijas maģiskās zāļu tējas ziemā palīdzēs uzturēt možu garu un skaisti sapakotas noderēs arī kā oriģinālas dāvanas.

Mājās gatavots saldējums. Kas var būt labāks par šo?

Kad saule palutinājusi, nekas nav labāks par vēsu saldējumu – izņemot paša gatavotu saldējumu. Zemenes? Ērkšķogas? Skābenes? Arbūzs? Vari saldēt svaigi spiestas sulas, zaļos rīta kokteiļus. Varbūt dod priekšroku krēmīgam veldzējumam? Ļauj vaļu iztēlei, izmēģini jaunas receptes un uz dienu kļūsti par pavārmākslas ekspertu – tā iepriecināsi ne tikai savu iztēli, bet arī savas un tuvinieku garšas kārpiņas. Un atceries – veselīgs kārums saldētavā noderēs vienmēr. Recepšu idejas vari smelties šeit: http://gardedis.lv/category/saldejumi/

Papildus aktivitātes, ko ievietot savā “antigarlaicības” burkā (neaizmirsti pievienot sarakstam arī savas):

  • mājas SPA: sejas un ķermeņa kopšanas procedūras ar šodien pieejamajiem augļiem, ogām un dārzeņiem;
  • aizmigt ar skatu zvaigznēs: organizēt pārgājienu ar nakšņošanu teltīs;
  • pārveidot vecu apģērba gabalu (piemēram, pāršuj džinsus un būs jauna somiņa);
  • iemācīties un sagatavot ģimenei zaļos kokteiļus (izmantot sezonas augļus, ogas, dārzeņus, zaļumus);
  • galda spēļu maģija: organizēt spēļu vakaru ar ģimeni vai draugiem – siltā vakarā piemājas parkā vai mežā, savukārt lietainā vakarā pie ģimenes galda;
  • pārlasīt mīļāko bērnības grāmatu;
  • izveidot mīļāko dziesmu playlist;
  • izmēģināt roku krustvārdu mīklu risināšanā / sastādīšanā;
  • izcept veselīgu kūku;
  • doties ekspedīcijā – atklāt vēl neatklātas vietas savā apkārtnē;
  • pārkārtot savu istabu;
  • nedēļas izaicinājums – iemācīties labi lēkt ar lecamauklu (katru dienu 100 lēcieni).

Lai stiprinātu Latvijas skolu jauniešu pašapziņu un mērķtiecību, kā arī motivētu viņus veikt patstāvīgas izvēles, jēgpilni pavadīt laiku un vairotu drosmi rūpēties par citiem, Latvijā sākta jauna skolu programma – MOT. Izvēlies drosmi! Tā Latvijā darbojas kopš 2016. gada 1. septembra. Uzziniet vairāk par jauno motivācijas programmu skolu jauniešiem: https://mot.lv/

Seko MOT. Izvēlies drosmi! lapai Facebook (https://www.facebook.com/MOTLatvija/), kurā katru nedēļu aprakstīsim vienu no vasaras aktivitātēm.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.