1.1 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Noslēpums atklāts! Kā izvēlēties saldākās un veselīgākās zemenes?

 

organic strawberry by Natalia Gavrilova on 500px.com

Zemene ir pārsteidzoša oga, kurai piemīt ne vien satriecošs aromāts un garša, bet arī daudz vērtīgu īpašību. Zemenes ir A, B un C vitamīna, šķiedrvielu, dzelzs, joda, kālija, fosfora, kalcija un antioksidantu avots.

Zemeņu laikā mēs ēdam ogas svaigā veidā, gatavojam desertus un dzērienus, cepam kēksus un kūkas… Tikai viens noteikums – izvēloties ogas, ir jābūt vērīgiem! Zemene ir pirmā vasaras oga, tāpēc tirgū var atrast gana daudz šo gardumu, kas audzēti ne visai veselīgos apstākļos. Kā atpazīt labu un vērtīgu zemeni?

Smarža

Smarža ir pirmais, kam būtu jāpievērš uzmanība. Kvalitatīva zemene izteikti smaržos (un to nav iespējams sajaukt)! Savukārt ogas, kuros ir augstāks nitrātu līmenis, smaržos ļoti vāji.

Krāsa

Dabīgā zemenes krāsa – spilgti sarkana, virsma – viegli spīdīga. Ogas, ka sir izteikti tumši sarkanā krāsā nevieš uzticību, jo pastāv liela iespēja, ka tās ir mākslīgi iekrāsotas. Bālas un vēl negatavas ogas arī nevajadzētu pirkt (cerībā, ka tās nogatavosies mājās), jo šādas ogas vienkārši sapūs.

Izmērs un forma

Ja runājam par formu, tad tur stingru noteikumu nav: cik šķirņu, tik arī formu. Nevajag skriet pakaļ pārāk lielām ogām, jo pastāv liela iespēja, ka šādas ogas ir ūdeņainas. Sasitumi un saspiedumi liecina par to, ka oga jau ir sākusi bojāties.

Astīte

Zemene bez astītes neglabājas, tāpēc kātiņam ar lapiņām ir jābūt. Lapiņām ir jābūt svaigām, nevis sakaltušām. Viens noslēpums: Jas tarp lapiņām un pašu ogu ir atstarpe, tas nozīmē, ka oga būs salda. Ja lapas cieši pieguļ, oga būs skābena.

Sēkliņas

Jo lielāka starp tiem atstarpe un jo dziļāk tās ir iespiedušās ogā, jo saldāka tā būs. Lūk, tāds triks!

 

Avots: Sovkusom.ru

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.