6.7 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Gardas receptes: Ko iesākt ar ne pirmā svaiguma zemenēm

 

Homemade strawberry Sauce in a glass jar with fresh berries on side, selective focus by Vrinda Mahesh on 500px.com

Ja zemenes jau pāris dienu pastāvējušas ledusskapī un vairs neizskatās tik garšīgi, kā sākumā, nesteidzies tās izmest. Labāk:

Pagatavo zemeņu mērci

Ja zemenes sajauc ar nelielu daudzumu cukura, tās ātri vien sāk izdalīt sulu. Vienkārši apber ogas ar cukuru, atstāj uz 30 minūtēm un pēc tam kārtīgi saspaidi un samaisi – tu iegūsi gatavu un vienkārši zemeņu mērci. Ar to var piesūcināt biskvītu, likt virsū saldējumam vai putrai. Šādu mērci var uzglabāt ledusskapī pat nedēļu!

Uztaisi sviestu ar zemenēm

Sviestu var jaukt ar ko vien vēlies – garšaugiem, ķiploku vai ogām – un iegūt neparastu piedevu sviestmaizei.

Nomazgā zemenes, nogriez visu lieko un samaisi ar pārējām sastāvdaļām. Uz 1/3 bļodiņas sagrieztu ogu tev vajadzēs: paciņa sviesta (istabas temperatūrā), 2 ēdamkarotes medus, ¼ tējkarotes vaniļas cukura, citrona miziņa.

Sviestu sagriez kubiņos un sablenderē kopā ar pārējām sastāvdaļām (izņemot zemenes). Pēc tam pievieno zemenes un miksē kamēr masa nekļūs rozā. Ja ir vēlme, sviestā var atstāt arī lielākus zemeņu gabaliņus. Pēc tam uzliec masu uz cepampapīra, izveido formu un liec ledusskapī, lai sacietē. Šādu zemeņu sviestu ledusskapī var glabāt pat pāris nedēļu, bet saldētavā – pat gadu.

Izmanto, kā piedevu kokteiļiem

Zemenes jebkuram dzērienam piešķirs vasaras garšu. Vienkārši samīci ogas šeikerī, pievieno parējās sastāvdaļas un gatavo kokteili, kā parasti. Piemēram, pagatavo zemeņu daikiri.

Tev vajadzēs: 4-5 zemenes, 2 ēdamkarotes cukura, 35 ml ruma, 1 ēdamkarote apelsīnu vai cita liķiera, 25 ml laima sulas, ledus.

Palutini sevi ar zemeņu saldējumu

Sasmalcinātas zemenes diezgan viegli var pārvērst par saldējumu. Ja ogu nav visai daudz, var pievienot jebkādu sev tīkamu sulu. Ja zemeņu ir daudz, tās var sajaukt ar cukuru un pagaidīt, kamēr sāk izdalīties sula. Sajauc visu blenderī, sapildi formiņās un ieliec saldētavā. Lai garšu padarītu vēl svaigāku un vasarīgāku, zemenēm pievieno nedaudz sulas un laima miziņas.

Uztaisi smūtiju

Te viss ir vienkāršāk par vienkāršu. Nogriez ogām visu lieko un liec blenderī kopā ar mīļākajām smūtija sastāvdaļām.

Lai no rīta ietaupītu laiku, saliec sagrieztas ogas mazākos maisiņos un sasaldē.

 

Avots: Lifehacker.ru

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.