0.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Padomi vecākiem: Kā padarīt mājokli bērnam drošu

 

Mixed race baby girl standing in playpen by Gable Denims on 500px.com

Ja tavs mazulis ir uzsācis aktīvu rāpošanu, tas nozīmē, ka ir pienācis laiks apgāzt māju kājām gaisā. Tavs mājīgais mājoklis ar līdz sīkākajai detaļai pārdomāto interjeru un priekšmetiem uz plauktiem noteikti nav drošākā vieta bērnam. Mazuļi ir ļoti ziņkārīgi un uzstājīgi, kad lieta nonāk līdz mantu aizsniegšanai, pagaršošanai un apgāšanai. Lai izvairītos no traumām, vajadzētu jau laicīgi likvidēt visas potenciālās briesmas.

Galvenais drošības noteikums – nepārtraukta pieskatīšana

Pat, ja bērns tikai sāk rāpot vai spert pirmos soļus, nevajadzētu novērtēt par zemu viņa spēju vienā mirklī ielīst tur, kur nevajag. Un ar katru dienu viņš kļūst arvien ašāks.

Atvieglot vecākiem dzīvi un pasargāt bērnu no traumām palīdzēs dažādas barjeras un drošības vārtiņi (it īpaši kāpņu priekšā). Taču tie negarantē 100% aizsardzību, tāpēc bērnu tāpat vajadzētu visu laiku uzraudzīt.

Potenciālo briesmu cēloņi

Pamēģini paskatīties uz apkārtējo vidi caur bērna acīm. Var pat nostāties četrrāpus un parāpot pa māju – tā tu uzreiz sapratīsi, kas atrodas bērnam aizsniedzamajā zonā. Ņem vērā, ka agrāk vai vēlāk viņš tiks pie visa, līdz kam var aizsniegties. Padomā, pret ko var sasisties, ko var norīt, ko var uzgāzt sev virsū un, kur var sapīties.

Sīki priekšmeti. Viss, kas ietilpst mutē, var tikt norīts, tāpēc labāk visādus sīkus priekšmetus paslēpt. It īpaši aktuāli tas ir ar monētām, pogām un baterijām.

Augi. Daži telpaugi ir indīgi. Pārbaudi, vai tavā mājā tādi ir. Ja ir, noliec tos tā, lai bērns netiek tiem klāt, bet vēl labāk – izmet vai aizved projām.

Vadi un striķi. Šeit runājam ne tikai par elektroierīču vadiem, bet arī par aizkaru un žalūziju striķiem. Satin tos tā, lai tie nekarātos.

Asi stūri, durvis un apdegumus raisoši priekšmeti. Uz asajiem stūriem uzliec speciālas, mīkstas uzmavas. Ja mājā ir kamīns vai ļoti karsti radiatori, tiem apkārt uzliec barjeru. Tāpat uzliec pie durvīm bloķētājus, lai bērns nevarētu sev tajās iespiest pirkstus.

Rozetes. Visticamāk tev jau ir vāciņi rozetēm. Protams, tie ir labāki, nekā nekas, bet ideālais variants būtu rozetes, kurās ir iestrādāta aizsardzība pret bērniem.

Bīstamas vielas. Medikamenti, tīrīšanas līdzekļi, etiķis – to visu būtu jātur bērnam nepieejamā vietā. Glabā tos vietās, kur pat tev ir grūti tos aizsniegt.

Asi priekšmeti. Glabā nažus un dakšus bērnam nepieejamā vietā. Skapīšiem uzliec bloķēšanas sistēmu.

Logi. Ja tavs bērns ir iemācījies uzrāpties uz dīvāna vai krēsla, tas nozīmē, ka aiz kalniem nav diena, kad viņš varēs uzrāpties arī uz palodzes. Labāk ir laicīgi padomāt par drošību un uzlikt vai nu rokturus ar slēdzi, vai nu speciālus bloķējošos āķīšus.

Protams, visu paredzēt un novērst nav iespējams, un bērns tāpat tiks pie kāda puna, līdz sapratīs, ka ir jāuzmanās. Vecāku uzdevums ir parūpēties par to, lai nenotiek kaut kas vēl šausmīgāks.

 

Avots: Lifehacker.ru

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.