8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Septiņas frāzes, kuras nevajadzētu teikt saviem bērniem

 

happy mother communication with son in a wheat field by Natalya Lebedinskaya on 500px.com

Būšana par vecākiem nozīmē lielu atbildību gan par rīcību, gan par vārdiem. Nepareizi izvēlētas frāzes var pilnībā mainīt bērna skatījumu uz pasauli. Mēs piedāvājam septiņas izplatītas frāzes, kuras no savas sarunvalodas vajadzētu izsvītrot.

„Pieaugušie ir jāklausa!”

Ko bērns dzird: „Visi pieaugušie ir gudri un labi. Man ir jādara tas, ko viņi saka.” Šī frāze ir bīstama, jo bērns var sākt uzticēties visiem pieaugušajiem, tai skaitā arī svešiniekiem, un domā, ka viņi neko sliktu nedarīs.

Pareizā frāze: „Tev ir jāklausa savi vecāki.”

„Beidz raudāt!”

Ko bērns dzird: „Izrādīt emocijas nav labi. Ja es raudāšu, mani nosodīs.” Bērns var izaugt kluss un noslēgts. Neizrādītās emocijas var pāraugt histērijās vai agresijā.

Pareizā frāze: „Pastāsti, kas tevi uztrauc.”; „Kāpec tu raudi?”Izrādi interesi, jo tad bērns iemācīsies atklāties.

„Neesi mantkārīgs!”

Ko bērns dzird: „Man ar visu ir jādalās. Man nekas nepieder.” Laika gaitā šīs domas var pāraugt lielākās problēmās – viņš nespēs nosargāt to, kas ir viņa, jo domās, ka viņš to visu nav pelnījis un ka viss ir jāatdod citiem.

Pareizā frāze: „Vai tu ļausi ar savam mantām paspēlēties arī citiem bērniem?”; „Varbūt tu vēlies uz brīdi apmainīties ar rotaļlietām?” Dod savam bērnam iespēju pašam kontrolēt to, ko darīt ar savām mantām. Ja viņš negrib dalīties, tad nevajag uzspiest.

„Kurš tev to iemācīja?” (Par kaut ko sliktu)

Ko bērns dzird: „Mani vecāki nezina, ka es pats to izdomāju.” Bērns domās, ka varēs izsprukt bez soda, nogrūžot vainu uz kādu citu.

Pareizā frāze: „Kāpēc tu to izdarīji?” Tas ļaus tev saprast, vai bērns to izdomāja pats vai darīja cita cilvēka ietekmē. Dod viņam iespēju paskaidrot savu rīcību.

„Paskaties uz to jauko meiteni/puisi!” (salīdzināšana)

Ko bērns dzird: „Es esmu sliktāks par citiem. Nav jēgas vispār kaut ko mēģināt. Man nekas nesanāks.” Bērna salīdzināšana ar citiem negatīvi ietekmē viņa pašvērtējumu, liekot domāt, ka viņš neko dzīvē nesasniegs.

Pareizā frāze: „Es mīlu tevi. Tev arī izdosies.” Izcel bērna labās īpašības un parādi, ka tu viņam tici. Atceries, tavs bērns ir unikāls, un viņams ir savi talanti.

„Mēs parunāsim mājās!”

Ko bērns dzird: „Mani vecāki varētu mani sāpināt. Es viņiem nepatīku. Es negribu iet mājās.” Vecāki vairs nav mīloši, bet gan draudoši, un māja kļūst par vietu, kur bērns tiek sodīts.

Pareizā frāze: „Ļauj man pateikt, kas manī raisa vilšanos.” Uzklausot tavu viedokli, bērns iemācīsies ņemt vērā arī tavas jūtas.

„Tu esi pat jaunu, lai par to domātu!”

Ko bērns dzird: „Es gribu zināt. Es pajautāšu kādam citam.” Ja bērns tev uzdod ne visai „ērtu” vai vēlamu jautājumu, bet nesaņem atbildi, viņš ies to meklēt citur. Varbūt pat pie mazāk kompetentiem cilvēkiem.

Pareizā frāze: „Pašlaik es neesmu gatavs tev atbildēt. Man vajag laiku.” Ja bērns jautā, tad kaut kāda loģiska atbilde ir jāsniedz. Nezaudē viņa uzticību.

 

Avots: Brightside.me

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.