2.2 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Vasaras sezonā īpaši aktuāli: Ogu saldēšanas un uzglabāšanas noslēpumi

 

Frozen raspberry by Eli Grozdanovska on 500px.com

Vasara ir pats karstākais ogu krājumu veidošanas laiks. Ogu saldēšana to nogatavošanās laikā saglabā maksimāli daudz to vērtīgās īpašības.

Saudzīgi saldējamās ogas – upenes, ērkšķogas, kazenes, avenes

Šo ogu saldēšana prasa vairāk uzmanības un darba. Saldēšanai izmanto veselas, nebojātas ogas. Tās noskalo, notecina, nosusina, pārlasa un sasaldē plānā slānī. Īpaši uzmanīgi saldē avenes. To dara kārtām – uz paplātītes, kas ietilpst saldētavā, sasaldē vienu kārtu ogu un ber tās maisiņā. Šādā veidā varēs izvairīties no tā, ka ogas sasals vienā bumbā.

Jāievēro neliela piesardzība, toties ziemā, saaukstēšanās un vīrusu periodā, būs pieejamas kvalitatīvas ogas. Nav nepieciešams ievārījums – atsaldē, uzlej verdošu ūdeni, ļauj ievilkties un ārstnieciskais uzlējums ir gatavs!

Jāņogas saldē, saliekot trauciņos vai speciāli paredzētos saldēšanas maisiņos tieši tik daudz, cik paredzēts izmantot vienā reizē. Tad, ziemā izņemot ogas no saldētavas, nebūs jāuztraucas par sadalīšanu. Var jau saldēšanai izmantot parastos maisiņus, bet speciālie ir no biezāka materiāla, un tie nepārplīsīs, kad tiks pārcilāti.

Iegaumē – vienreiz atsaldētas ogas atkārtoti sasaldēt nav ieteicams.

Gatavojam ogu biezeni

Biezeni var gatavot no persikiem, aprikozēm, upenēm, jāņogām, smiltsērkšķiem, ērkšķogām, zemenēm.

Ja saldē veselas zemeņu ogas, labāk izmantot vidēja lieluma stingras ogas, bet biezenim derēs mazas un mīkstas ogas. Tātad, mazgājam ogas, atdalām kauslapas, nelielu ogu daudzumu atliekam malā (vēlams stingras ogas). Pārējās ogas ar blendera palīdzību pārvērš biezenī. Pievieno cukuru (pēc gaumes) un vēlreiz visu sajauc ar blendera palīdzību.

Atstātās ogas sagriež sīkos gabaliņos un iemaisa biezenī. Ļauj ievilkties 1-2 stundas, vēlāk lej biezeni formiņās un liek saldētavā. Tiklīdz biezenis formiņās ir sastindzis, to ņem laukā un liek maisiņos vai trauciņos un atkārtoti liek saldētavā glabāšanai.

Ziemā vai agri pavasarī šis gardums priecēs ar savu izskatu un garšu. Tev atliks tikai atsaldēt un uzsildīt biezeni līdz vajadzīgai temperatūrai, tā būs lieliska piedeva pankūkām, biezpiena plācenīšiem vai sacepumam.

Ja tev nepatīk ogu kauliņi un miza, tad pirms bērt cukuru, masu iztrin caur sietu. Šādu biezeni var taisīt arī no jebkurām citām ogām.

Ledus kubiņu saldēšana ar ogām un augļiem

Ja tu nebaidies bērnam dot aukstus dzērienus, tad katra galda rotājums būs ledus kubiņi ar ogām vai augļu gabaliņiem vidū. Sagatavo to iepriekš un vienmēr varēsiet iepriecināt bērnus (arī pieaugušos).

Starp citu, saldēt kubiņu veidā var ne tikai ogas, bet arī ziedus (piemēram, atraitnītes, neaizmirstulītes, kreses). Šādi ledus kubiņi palīdzēs padarīt skaistu pat glāzi ar visparastāko krāna ūdeni.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.