1.1 C
Rīga
otrdien, 19 marts, 2024

Motivācija būt fiziski aktīvam – kādas ir biežākās Latvijas iedzīvotāju atrunas nesportot?

 
Foto: Publicitātes

Liela daļa Latvijas iedzīvotāju joprojām ir samērā kūtri fizisko aktivitāšu īstenotāji, atrodot tam visdažādākos attaisnojumus.

Piemēram, saskaņā ar tirgus un sociālo pētījumu centra “Latvijas Fakti” pētījuma «Latvijas iedzīvotāju sportošanas un fizisko aktivitāšu veikšanas paradumi» datiem, nozīmīgākie iemesli tam, kāpēc daļa aptaujāto Latvijas iedzīvotāju nenodarbojas ar fiziskām aktivitātēm/sportu, ir: laika trūkums (to kā vissvarīgāko iemeslu minēja katrs otrais (49%) fiziski neaktīvais iedzīvotājs; biežāk gados jaunākie respondenti vecumā līdz 34 gadiem). Tam cieši pa pēdām seko nepatika/nevēlēšanās nodarboties ar sportu (17%); un visbeidzot veselības problēmas (16%; ko biežāk minēja gados vecākie respondenti). Pētījums veikts 2016. gada rudenī  pēc Izglītības un zinātnes ministrijas pasūtījuma.

Taču analizējot iedzīvotāju motivāciju nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, pētījumā parādās divi galvenie motivējošie faktori. To, ka fiziskās aktivitātes īsteno pašsajūtas uzlabošanai, atzina 54% no tiem iedzīvotājiem, kas regulāri nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm.  Otrs būtiskākais dzenulis ir vēlme nostiprināt veselību – tādēļ fiziski aktīvi ir 35%.

Tuvojoties lielākajam rudens skrējienam We Run Riga, ar savām pārdomām un padomiem veselīga gara uzturēšanai un cīņai ar gribasspēku, dalās treneris Jānis Višķers. Viņa pieredze un pārliecība par fizisko aktivitāšu noderīgumu kaldināta ilgi, izaicinot sevi īsākās un garākās distancēs, uzvarot un piekāpjoties, palīdzot gribasspēku atrast un uzturēt tiem, kas nāk pie Jāņa uz treniņiem. Motivācijas uzturēšanas padomos der ieklausīties arī tiem, kas savu pirmo soli sportiskajās aktivitātēs nav vēl spēruši, bet klusībā domā, ka drīz pienāks brīdis, kad celšos no dīvāna un kustēšos.

Vadmotīvs: iesāc, lai turpinātu!

Patiesībā nereti mēs savas idejas un vēlmes nerealizējam tikai un vienīgi aiz bailēm no pirmā soļa speršanas un iespējamās neizdošanās. Mēs neesam pārliecināti, vai tiešām to pareizi iesāksim, vai attaisnosim savas cerības, vai spēsim turpināt utt. Tomēr bez bailēm nav attīstības, un bez pirmā soļa nav panākumu. Vienmēr, kad Tevī iezogas attaisnojumi nekā nedarīšanai vai šaubas, pajautā sev – kas tad ir labāk, nemēģināt un negūt jaunu pieredzi, vai mēģināt un sasniegt izvirzīto mērķi? Ļauj sev iet uz priekšu. Nepaliec vienā un tajā pašā vietā. Pamēģini! Riskē un iesāc! Nebaidies būt iesācējs, smelies motivāciju no visa, kas ir ap Tevi un šoreiz iedvesmojies arī no trenera Jāņa Višķera padomiem motivācijas uzturēšanai:

  1. Visu dari ar mēru. Esi saprātīgs, un sports dāvās tikai pašas pozitīvākās sajūtas.
  2. Neviens ceļš uz izcilību nav viegls – ja treniņos ir grūti, tas tikai liecina, ka Tu pietuvojies sava mērķa sasniegšanai.
  3. Tomēr, ja gadās brīži, kad motivācijas latiņa pietuvojas nulles atzīmei un nekādi nevari sevi pierunāt iziet ārā paskriet – atceries – Tavi konkurenti nesnauž, bet tajā pašā laikā cītīgi strādā, lai īstenotu savus sapņus. Esi līdzvērtīgs un vēl labāks. Ej, dari un sasniedz gandarījumu, jo nožēlot ir iespējams tikai neizpildīto treniņu, nevis to, pēc kura jūtam savus muskuļus.
    4. Es ticu, ka ikviens no mums spēj sasniegt virsotnes – svarīgākais ir noticēt pašam sev, nemeklēt attaisnojumus, bet iet un darīt.
  4. Tā vietā, lai uzskaitītu attaisnojumus, kāpēc šodien nevari iet skriet, meklē iespējas, iemeslus un laiku, lai skrietu, pilnveidotos un tuvotos savam mērķim.

Padari sevi atkarīgu no labām un veselīgām lietām – SKRIEN! Vairāk informācijas par treniņiem un lielāko rudens skrējienu We Run Riga, kas notiks 9. un 10.  septembrī Rīgā, 11. novembra krastmalā, uzzini http://werunriga.lv Seko We Run Riga aktualitātēm arī sociālajos tīklos: Instagram @werunriga un Facebook @WeRunRiga

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.