8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Sekss un psiholoģiskā veselība – kā tie mijiedarbojas?

 

Couple in love sleeping in bed by jenya pavlovski on 500px.com

Sekss var gan uzlabot omu, gan pazemināt pašvērtējumu. Dažos gadījumos tas var kļūt arī par iemeslu psiholoģiskām novirzēm. Vai tiešām saikne starp seksu un prātu ir tik spēcīga?

Masturbācija uzlabo omu un pašvērtējumu

Neņemot vērā to, ka pašapmierināšanās ir vienkāršākais veids, kā saražot laimes hormonus, tas ir arī veids, kā paaugstināt pašvērtējumu. Vismaz sievietēm noteikti.

Depresija pazemina libido

Depresijas laikā daudzi cilvēki zaudē jebkādu interesi gan pret dzīvi kopumā, gan arī pret seksu. Skumīgi, ka arī daži antidepresanti nomāc libido. Protams, tas nenozīmē, ka depresija nav jāārstē. Ir, tikai ārsta uzraudzībā.

Sekss atvieglo depresijas simptomus

Ironiski, bet tuvība spēj palīdzēt sajusties labāk depresijas laikā. Iemesls – serotonīns un oksitocīns, kurš palīdz regulēt ķīmisko dispalansu organismā. Protams, efekts ir tikai uz īsu brīdi.

Sekss nomāc trauksmes sajūtu

Trauksme, tāpat kā depresija, traucē cilvēkiem nodarboties ar seksu. Bet, tāpat kā depresijas gadījumā, tas palīdz ar to cīnīties. Viss tāpēc, ka orgasma laikā smadzeņu daļa, kas ir atbildīga par trauksmi, kļūst mazāk aktīva.

Gadījuma sekss spēj spēcīgi ietekmēt psiholoģisko veselību

Gadījuma kontakts var cilvēka prātu ietekmēt gan pozitīvi, gan negatīvi (viss ir atkarīgs no iemesla, kāpēc tas ir noticis).

Ja cilvēku virza „nepareiza” motivācija (izdabāt vai atriebties), tad viņu sagaida pašvērtējuma pazemināšanās, depresija un trauksmes sajūtas pastiprināšanās.

Bet, ja virza „pareiza” motivācija (jaunas pieredzes vai baudas gūšana), tad pašvērtējums paaugstināsies.

Secinājums

Sekss nav ārsts vai medikamenti, tas nespēj tikt galā ar visām psiholoģiskajām problēmām. Bet dažreiz ar tā palīdzību ir iespējams novērtēt sevi un rast veidus, kā psiholoģisko veselību uzlabot.

 

Avots: Lifehacker.ru

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.