1.4 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

RECEPTES: 5 Spānijas garšas tavā virtuvē

 
Dateles ar kazas sieru un bekonu/ Foto: Publicitātes

Saules pielietās Spānijas kulināros brīnumus savā virtuvē cenšas atdarināt daudzi. Viens no izplatītākajiem gardumiem ir tapas, par ko pat Spānijā nav vienotas versijas, kas tās īsti ir. Tapu variācijas ir visdažādākās un katrai Spānijas pilsētaisava. Tas, kas vieno visas tapas, ir to pasniegšanas veids – tās tiek servētas pirms maltītes un vienmēr kopā ar vīnu. Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics un gardēdis Normunds Baranovskis iesaka piecas tapu receptes un tiem atbilstošus vīnus – šī kombinācija palīdzēs sajust Spānijas garšas tepat Latvijā. Galvenais to visu papildināt ar labu kompāniju, kas, tāpat kā vīns, ir neatņemama spāņu maltītes sastāvdaļa. 

Garneles spāņu gaumē

Vienas no populārākajām tapām Spānijā ir gambasajajillo – sautētas garneles ar ķiplokiem, kas lieliski saskanēs ar visaromātiskāko Spānijas gaišo vīnogu šķirni Albarinio.

  • 100 ml nerafinētas olīveļļas
  • 10 lielas ķiploka galviņas, sasmalcinātas
  • 1 tējk. sarkano piparu pārslu
  • 500 g jeb aptuveni 15 tīģergarneles
  • 1 citrona sula
  • 60–90 ml spāņu brendija vai sausāšerija
  • Sāls un svaigi malti pipari (pēc garšas)
  • 3 tējk. sasmalcinātu svaigu pētersīļu
  • 1 svaiga bagete

Dziļajā pannā uzkarsē eļļu, pievieno ķiplokus un sarkano piparu pārslas. Sautē aptuveni minūti, līdz ķiploki paliek maigi brūni. Uzgriežot lielāku gatavošanas temperatūru, pievieno garneles, citrona sulu un spāņu brendiju vai šeriju. Samaisa un sautē aptuveni 3 minūtes, līdz garneles kļūst rozā. Pasniedz ar svaigu bageti no pannas vai šķīvja, pirms tam pārkaistot ar sāli, pipariem un sasmalcinātiem pētersīļiem.

Saceptas dateles ar kazas sieru un bekonu

Šīs ātri pagatavojamās tapas, kas īpaši iepriecinās kazas siera cienītājus, vislabāk saskan ar atsvaidzinošo Rueda baltvīnu.

  • 10 žāvētas dateles (bez kauliņiem)
  • 100 g mīksta kazas siera
  • 10 šķēles bekona

Ar konditorejas maisiņu piepilda dateles ar kazas sieru, katru dateli aptin ar bekona šķēli un caurdur ar koka iesmiņu. Cep cepeškrāsnī 5–7 minūtes 180 °C temperatūrā. Tapas pasniedz, kamēr karstas.

Ceptas pildītās sēnes/ Foto: Publicitātes

Ceptas pildītās sēnes

Šī ātri pagatavojamā uzkoda vislabāk saderēs ar glāzi Amontilladošerija jeb stiprinātā vīna, kam raksturīga izteiksmīga žāvētuaugļu, vieglu citrusu un garšvielu salikumagaršas buķete.

  • 10lieli šampinjoni
  • 50g Monchego siera
  • 50g Serranošķiņķa
  • 10g pētersīļu

Sasmalcina šķiņķi, sarīvē sieru un pievieno sasmalcinātus pētersīļus. Šampinjoniem nogriež kātiņus, izgrebj mīkstumu un piepilda tos ar izveidoto masu. Cep cepeškrāsnī 5–7 minūtes 180 °C temperatūrā. Tapas pasniedz, kamēr karstas.

Mīdijas spāņu gaumē

Spānijā ir ļoti populārasgan karstas, gan aukstas mīdiju tapas, un tās ir viegli pagatavot ikvienam. Šīs jūras veltes izcili saskan ar Verdejo baltvīnu, kam raksturīga svaiga skābuma struktūra.

  • 900g svaigu mīdiju čaulās
  • ½ baltā sīpola
  • 6 ķiploka daiviņas
  • 500 ml sausa baltvīna
  • 6 ēd. k. etiķa
  • 2 ēd. k. kūpinātas spāņu paprikas
  • Sāls pēc garšas
  • Nerafinēta olīveļļa

Mīdijas notīra un noskalo aukstā ūdenī.Liek katlā, ielej aptuveni 3 cm ūdens, uzliek vāku un vāra,kamēr čaumalas atveras. Mīdijas caurdurī noskalo ar vēsu ūdeni un ļauj atdzist. Tikmēr sasmalcina ķiploku daiviņas un sīpolu. Pannā uzkarsē 2–3 ēdamkarotes eļļas, pievieno ķiplokus un sīpolus un cep, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Pannu noņem no karstuma, pievieno sāli, papriku, baltvīnu un etiķi. Maisa, līdz visas sastāvdaļas izšķīdušas. Mīdijas izņem no čaulām. Pannu liek uz lēnas uguns, pievieno mīdijas, cep 3–4 minūtes, nepārtraukti maisot. Pirms pasniegšanas ļauj atdzist. Pasniedz ar koka iesmiņiemun franču maizes šķēlītēm.

Sulīgās plūmes ar šķiņķi

Šo plūmju sezonas tapu garša vislabāk izcelsies kopā arizteikti augļainovīnu noGarnachavīnogām, par ko Sardīnijā klīst nostāsti, ka šī vīna lietošana esot viena no ilgdzīvošanas receptēm. 

  • 16 plānas Serrano šķiņķa šķēlītes
  • 4 sarkanās vai dzeltenās plūmes, sagrieztas četrās daļās

Katrai plūmes ceturtdaļai apkārt apvij šķiņķa šķēlīti, sasprauž pa vidu ar zobu bakstāmo kociņu un – gatavs baudīšanai!

Rimi vīna dārzs sniedz daudzpusīgu informāciju par plašo vīna pasauli, ieteikumus, kā izvēlēties vīnu pie jebkuras maltītes – no vieglām uzkodām līdz pat izsmalcinātiem desertiem, un citus vīna baudītājam interesējošus padomus. Šeit noderīgā informācijā dalās Rimi vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics, lai ikviens atrastu sev piemērotāko vīnu un trāpīgākos ieteikumus. Uzzināt jaunumus un reģistrēties, lai izbaudītu īpašās Rimi vīna dārza biedra priekšrocības, iespējams Rimi kioskos vai mājaslapā www.gardezi.lv/vinadarzs.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.