9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Kādēļ mācēt pateikt “nē” ir tik svarīgi (un kādēļ tas ir tik grūti?)

 

Communication on the train by Soniс on 500px.com

Iemācies gudri pateikt “nē”, lai uzlabotu savu pašapziņu, dzīvi un lai atbrīvotos no melošanas, izvairīšanās un ignorēšanas.

Kāpēc mēs neprotam atteikt?

Bailes. Bailes ir biežākais iemesls, kādēļ teikt “nē” ir tik grūti. Bailes no sekām, bailes no reakcijas, bailes no zaudējuma.

Zems pašvērtējums. Mācēšana teikt “nē” tiešā veidā norādā uz to, cik stiprs ir cilvēka pašvērtējums. Cilvēkiem, kuri sevi ciena un uztver veselīgi, gan pieņemt, gan sniegt atteikumu ir daudz vieglāk.

Ieaudzināts ģimenē. Ja vecāki ir bijuši stingri un pateikt “nē” nav bijis iespējams jau bērnībā, tad šī sajūta seko arī turpmākajā dzīvē. Līdzīgu “dāvanu” saviem bērniem nodod arī tie vecāki, kuri māca pieklājību caur frāzi “labas meitenes tā nedara”.

Vēlme vienmēr būt labajai. Sakot “nē” mēs patiešām nokļūstam sliktā lomā. Mēs visas gribam būt labas mammas, labas sievas, labas meitas saviem vecākiem un labas darbinieces. Iemācies ar to sadzīvot! Teikšana “nē” var kādam nepatikt, bet tas tevi nekādā gadījumā nepadara par slikto.

Vēlme izpatikt citiem. Teikt “nē” ir ārkārtīgi grūti tiem, kam ir svarīgs citu viedoklis. Ja tu pati sev patīc, tad kāda gan ir nozīme tam, ko par tevi domā citi?

Kādēļ mācēt teikt “nē” ir svarīgi?

  1. Tu pati esi sava laika un darbu pārvaldniece. Tu pati vari izvēlēties, kad un ko darīt.
  2. Sakot “nē” tu izturies ar cieņu pret sevi un pārējiem. Darīt kaut ko negribot, ir necienīgi.
  3. Tu izvairies no stresa, ko radi pati sev tad, kad neproti atteikt.
  4. Iemācoties pateikt “nē”, tu paaugstini savu pašvērtējumu.
  5. Tu nostiprini savas attiecības ar citiem; viņi sāk vairāk ar tevi rēķināties un viņiem pret tevi izveidojas cienīga attieksme.

Kā iemācīties pateikt “nē”?

Trenējies katru dienu. Protams, pamosties vienā dienā un nolemt – viss, ar šodienu es mācēšu teikt “nē”, nav iespējams. Tas jāsāk pamazām. Atrodi sev nesvarīgākas lietas un sāc trenēties.

Tiec skaidrībā ar to, kāds ir tavs mērķis. Nodefinē sev, kāds ir tavs ilgtermiņa mērķis. Visam, kas ir saistīts ar šī mērķa sasniegšanu, saki “jā”, savukārt cilvēkiem un notikumiem, kas tevi attālina no mērķa, atsaki. Ja būsi apjukusi par to, ko pati vēlies, pateikt “nē” būs daudz grūtāk un citi to izmantos savā labā.

Izvēlies savu tehniku. No visiem komunikācijas veidiem izvēlies tādu, kurā tu jūties drošākā. Ja tev ir grūti atteikt aci pret aci, meklē citus veidus – zvani, sūti sms, raksti vēstuli.

Neattaisnojies un nepaskaidro sevi. Pirmkārt, tev ir jāsaprot, ka atteikums un piekrišana ir vienlīdzīgi – viena darbība nav sliktā un otra labā. Maini savu attieksmi pret “nē” atbildi – tā ir tikpat normāla, kā jebkura cita atbilde. Otrkārt, tev nevienam nav jāpaskaidro atteikšanas iemesli.

Piedāvā alternatīvu. Viens no manevriem, kā pateikt “nē”, bet nesarūgtināt citus, ir piedāvāt viņiem kādu citu iespēju/ laiku/ situācijas risinājumu.

Kļūsti nepieejamāka. Tas nozīmē, ka ciešu kontaktu uzturi tikai ar tiem, kuri tev patiešām ir svarīgi. Ja būsi visur un darīsi visu, teikt “nē” būs pavisam grūti.

Sagatavojies atteikt. Kad tev ir kādas nopietnākas pārrunas, kur pateikt “nē” ir īpaši atbildīgi, pirms tam sagatavojies. Tu vari vai nu uzrakstīt savu runu vai arī pie spoguļa patrenēties to teikt skaļi. Šāda rīcība tevi sagatavos īstajam notikumam, un tev būs arī iespēja ieraudzīt savu sakāmo no malas.

Idejas, kā gudri pateikt “nē”

Es šo reizi izlaidīšu.

Es nevēlos pateikt “jā” un tad radīt tevī vilšanos par paveikto.

Šobrīd “nē”, bet mēs pie šīs tēmas varam atgriezties vēlāk. 

Šī īsti nav mana lieta, tev jāatrod kāds cits, kas tam ir vairāk piemērots.

Diemžēl šoreiz netieku, bet noteikti man piedāvā atkal nākamreiz.

Nerēķinies ar mani, es neesmu droša, ka varēšu.

Nemānīšu sevi un tevi – es to patiešām nevaru pagūt izdarīt. 

Ja būtu citi apstākļi, es teiktu “jā”. 

Manuprāt, kāds cits to var paveikt labāk. Vai esi interesējies?

Kad tu jau kuro reizi prasi tieši man to izdarīt, man rodas sajūta, ka tu mani izmanto. 

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.