2.2 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Vienkārši veidi, kā iesaistīt bērnus mājas darbu veikšanā

 

Kā gan bērns iemācīsies būt pastāvīgs un atbildīgs, ja mājās neko nedarīs? Izplatītā mammas frāze: „Ej, paspēlējies, es esmu aizņemta” ir nopietna kļūda īstu palīgu audzināšanā.  Tas nekas, ka viņš kaut ko nemāk. Tāpēc jau vecāki ir – lai iemācītu.

Dariet kopā

Apsēdini bērnu sev blakus, ļauj viņam piedalīties pelmeņu lipināšanā, salātlapu smalcināšanā, galda slaucīšanā vai pupiņu šķirošanā. Dzīvokļa uzkopšanas laikā var vienlaicīgi stāstīt pasaku par lietām, kas meklēja savu vietu un beidzot, pateicoties mazajam burvim, to ir atradušas.

Izsaki atzinību

Burvju vārdi, kas iedarbojas gan uz bērniem, gan pieaugušajiem: „Tikai tu vari izdarīt to tiešām labi!” Apzinoties savu īpašo nozīmi un neatkārtojamību konfekšu papīru lasīšanā no grīdas vai putekļu slaucīšanā no plauktiem, bērns ar prieku veiks darbu, kurā tiek uzskatīts par labāko no labākajiem.

Ņem vērā rakstura īpatnības

Centies ievērot, uz kāda veida darbošanos bērnam ir nosliece, un uztici viņam darbiņus, kuri patīk. Vienam patīk grīdas mazgāšana, citam – rūpīga grāmatu kārtošana. Katram savs.

Spēlējieties

Garlaicīgus ikdienas darbus var pārvērst jautrās spēlēs. Putekļsūcēja savaldīšana, burvju tasīšu mazgāšana, dārgumu meklēšana iepirkumu maisiņos utt. Iesaisti bērnu mājas darbos tieši tur, kur viņa palīdzība tiešām ir nepieciešama, nevis tikai tādēļ, lai nodarbinātu un novērstu uzmanību no nedarbiem.

Nerēķinies ar ideālu izpildījumu

Nevar gaidīt, ka bērns pildīs mājas darbus ideāli. Nerāj viņu, pat ja pēc uzkopšanas ir parādījušies jauni netīrumi. Protams, sākumā pēc mazā palīga daudz ko nāksies pārtaisīt, bet tas ir obligātais posms ceļā uz panākumiem.

Ļauj tikt galā pašam

Ja bērnam mājas darba paveikšana neiet raiti, neiejaucies, nesteidzini, nerāj. Esi pacietīga un ļauj visu pabeigt. Pretējā gadījumā nākamreiz nobijies bērns atteiksies tev palīdzēt un negūs mācību, ka jebkurš iesākts uzdevums ir jāpabeidz.

Darbs nav sods

Mājas darbi nedrīkst būt kā sods par sliktu uzvedību.

Nešķiro darbus pēc dzimumpiederības

Gan zēniem, gan meitenēm ir jāmāk mazgāt traukus, kārtot savu istabu, piešūt pogas.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.