13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Nepērc “kaķi maisā”! Cik maksā “Bēthovens” vai “Mailo”?

 
Foto: Publicitātes

Ja sirds alkst pēc labākā drauga – suņa, tad izstāde “ZooExpo 2017” ir lieliska vieta, kur to nolūkot! Jau 30. septembrī un 1. oktobrī izstāde piedāvās suņu šķirņu prezentācijas, gudrības un veiklības paraugdemonstrējumus, kā arī vienkopus būs 23 kinoloģiskie klubi! Aprunājies, uzzini un izvēlies!

Pat tad, ja konkrētu suņu šķirni jau esi izvēlējies, kā zināt, cik daudz naudas atvēlēt kucēna iegādei? Cenas par vienas un tās pašas šķirnes kucēniem taču mēdz būt tik atšķirīgas! Izskaidrot, kā tās veidojas, talkā aicinājām Latvijas Kinoloģiskās federācijas prezidenti Viju Klučnieci.

“Medijos bieži lasām par visdārgākajām suņu šķirnēm, ir pat izveidoti dārgāko suņu šķirņu topi. Taču bieži vien tie ir izdomājumi, lai ieinteresētu sensāciju kāro publiku. Patiesībā nav tāda dārgāko suņu šķirņu topa. Vienas un tās pašas šķirnes kucēns var maksāt gan 300 euro, gan vairākus tūkstošus,” norāda Vija Klučniece.

Mode un metienu lielums

Vispirms jau “mode” saistās ar apģērbiem, taču arī attiecībā uz suņiem ir mode. Īpaši tas bija jūtams pēc filmām “Lesija”, kad plašu popularitāti iekaroja kolliji. Kura suņu šķirne kļuva īpaši populāra pēc filmas “Bēthovens”? Nu, protams, – milzīgie, labsirdīgie lempīši sanbernāri! Bet pēc “Maskas”, kur galvenais četrkājainais varonis bija Džeka Rasela terjers Mailo? “Jo šķirne ir populārāka, jo vairāk cilvēku vēlas iegādāties attiecīgās šķirnes kucēnus, tādēļ ceļas arī cenas,” – tā V. Klučniece.

Šobrīd ļoti populāri un arī dārgi ir punduršpici jeb pomerāņi. Kucēna cena var sasniegt pat 6000 eiro, jo metienos dzimst maz kucēnu (reizēm pat tikai divi vai trīs), bet pieprasījums ir liels. Vienmēr dārgi ir bijuši vieni no lielākajiem suņiem pasaulē – angļu mastifi. Šīs šķirnes kucēna cena var sasniegt 3500 eiro!

Vija Klučniece skaidro: “Vidēji laba, šķirnei atbilstoša, labi izaudzēta, no veseliem vecākiem iegūta kucēna cena mūsu tirgū svārstās no 400 līdz 1500 eiro, bet ļoti daudz kas ir atkarīgs no pārdevēja tirgotāja talanta. Parasti dekoratīvo jeb maza izmēra sunīši, tādi kā bišoni, kavaliera karaļa Čārlza spanieli, čivavas, papiloni, falēnes, grifoni, franču buldogi, maksā vairāk, īpaši šobrīd, kad tieši šie suņi kļuvuši populāri.”

Tituli, ilgdzīve un veselība

Tieši tas, kādus titulus un uzvaras izstādēs ir ieguvuši kucēna vecāki un pat iepriekšējo metienu pēcnācēju panākumi izstādēs, ilgdzīve un veselība, ir galvenais, kas nosaka visaugstāko cenu. Šādus kucēnus iegādājas tie, kuri nodarbojas ar selekciju, kuriem ir ļoti būtiski savā īpašumā iegūt tieši, piemēram, pasaules uzvarētāja pēcnācēju, ar cerību, ka viņš būs tikpat izcils kā vecāki. Ievērojot šo faktoru, tiek pārdoti arī pieauguši suņi – prestižu izstāžu uzvarētāji.  

Visvisdārgākais

Līdz šim vislielākā summa – 100 000 eiro – ir samaksāta par vācu aitusuņu specializētās izstādes uzvarētāju, lai gan parasti vācu aitusuņa kucēna cena nepārsniedz 1500 euro un tie nepieder pie visdārgāko šķirņu pārstāvjiem.

Kucēnu un kaķēnu tirdzniecība izstādē “ZooExpo” nav atļauta, bet ikviens varēs aprunāties ar dažādu šķirņu speciālistiem, lai saņemtu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem un aizrunātu savu nākamo četrkājaino draugu.

Foto: Publicitātes

Kā zināms, 30. septembrī un 1. oktobrī Ķīpsalā notiks “ZooExpo 2017”, kur divās izstādes dienās varēs aplūkot 226 šķirņu suņus un 26 šķirņu kaķus, kaziņas, ponijus, trušus, kāmīšus, žurciņas, nutrijas, mājas seskus, pīļu  ģimeni, zosis, tītarus, mazos cālīšus ar mammu un tēti un vēl citus. Neizpaliks arī plašs zooindustrijas preču un pakalpojumu piedāvājums par labām izstādes cenām, aizraujoši paraugdemonstrējumi un iespēja izlēkāties no sirds piepūšamās atrakcijās bez papildu maksas!

Izstādi „ZooExpo” rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Kinoloģisko federāciju un Latvijas felinoloģijas asociāciju „Felimurs”.  Suņu un kaķu izstāžu sponsors – “ROYAL CANIN”.  Vairāk par suņu klubiem un izstādi: www.bt1.lv/zooexpo un facebook.com/petekspo.lv 

Norises vieta un laiks: Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā

  1. septembrī no plkst. 10.00 līdz 18.00
  2. oktobrī no plkst. 10.00 līdz 18.00

Ņem vērā!
Ja vēlies apmeklēt izstādi kopā ar savu suni, kas nepiedalās izstādē, pirms biļešu iegādes pie Izstāžu centra 11. vārtiem būs jāuzrāda suņa veterinārā apliecība, kā arī jāiziet veterinārā kontrole.

Biļetes jau pārdošanā: https://zooexpo2017.ticketforevent.com/lv

Biļešu cenas:

Bērniem līdz 4 gadu vecumam ieeja bez maksas! 
Bērniem no 5 līdz 18 gadiem – 3,00 EUR
Pensionāriem, studentiem, invalīdiem – 4,00 EUR
Pieaugušajiem – 5,50 EUR

Īpaši draudzīgs piedāvājums ģimenēm – Ģimenes biļete – 13,00 EUR
(2 pieaugušie + 2 bērni vai 1 pieaugušais + 3 bērni)
vairāk bērnu – 1,50 EUR par katru bērnu
Bērniem visas atrakcijas (telpās) BEZ MAKSAS!

Autostāvvieta – 4,00 EUR

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.