7.2 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

DJ Rudd: šķirot ir tikpat viegli, kā izvest pastaigā suni

 
Foto: Publicitātes

Bieži vien atliekam jaunu lietu izmēģināšanu, jo no malas tas izskatās sarežģīti. Tieši tā daudzi domā par atkritumu šķirošanu, taču, kad šķirošanakļūst par ikdienas sastāvdaļu, tas ir ļoti vienkārši. Dīdžejs un radio personība DJ Rudd jeb Rūdolfs Budze kampaņas Vislatvijas šķiratlons ietvaros dalās ar savu šķiratlonista gaitu uzsākšanu un pieredzi – sākot no ieraduma izveidošanas, līdz dabai draudzīgai pārliecībai.

Kas jāņem vērā, sākot šķirot atkritumus?

Pirmais, kas jāizdara – jāatrod izsmeļošs un ērts informācijas avots, kur uzzināt vairāk par to, kas ir šķirojams un kas nav, kā šķirošanas procesu padarīt ātrāku, ērtāku un efektīvāku. Jāzina, kuri šķirojamie atkritumi jāizskalo, piemēram, konservu bundžas, stikla burkas vai plastmasas pudeles, kā arī to, ka šķirot drīkst tikai sausu papīru. Šķiratlonam, kā jau jebkuram sporta veidam, ir savi noteikumi, kurus ir būtiski zināt. Es, piemēram, ilgu laiku nezināju, ka picu kastes un vienreizējās karsto dzērienu papīra krūzītes nedrīkst šķirot. Ir svarīgi ievērot spēles noteikumus, lai labais nodoms nepārvēršas liekās darbībās.

Ar ko jānodrošinās katram šķirotājam?

Noteikti mājās jāievieš atsevišķa vieta, kur metīsi sašķirotos atkritumus. Neieteiktu pat pirkt jaunu konteineru, jo bieži tie ir ražoti no plastmasas. Pats stiklu lieku plauktā zem izlietnes, pārējam izmantoju stingru papīra maisu papildu konteinera vietā. Nākamais – atrodi, kur izmetīsi visu sašķiroto – šāda informācija viegli pieejama internetā, piemēram, www.skiratlons.lv. Man pie mājas ir tikai konteiners kartonam un papīram. Stikla, PET un skārda atkritumus nesu apmēram vienu kilometru no savas dzīvesvietas. Tas ir vieglāk nekā pirmajā brīdī šķiet. Tāpat kā izvest pastaigā suni vai aizvest bērnus uz dārziņu vai skolu.

Kā motivēt sevi šķirot, ja apkārtējie to nedara?

Nezinu, vai kaimiņi šķiro, taču tas man netraucē. Tiesa, piemājas kartona konteinerā ir ne tikai manis izmestais. Domāju, ka šķirošanai nav nepieciešama īpaša motivācija, jo nešķirot atkritumus ir vienkārši nolaidība. Pirmkārt, jau bērnībā mūs māca, ka aiz sevis jāsavāc. Otrkārt, pēdējā laikā arvien vairāk cilvēku pievēršas veselīgam dzīvesveidam, tai skaitā uzturam. Ja mēs izvēlamies mazāk piesārņot iekšējo pasauli, tad vajadzētu mazāk piesārņot arī ārpasauli.

Cieņa – pret vidi, līdzcilvēkiem un sevi                               

Izvairieties no situācijām, kā rezultātā rodas nevajadzīgi atkritumi. Piemēram, dažreiz ir patīkamāk izdzert garšīgu kafiju uz vietas kafejnīcā, nevis ņemt līdzi to vienreiz lietojamā krūzītē ar plastmasas vāciņu, kas nav otrreiz pārstrādājama un dabā arī nesadalās. Ja patīk kafiju dzert pa ceļam, iegādājies labu termokrūzi! Tāpat ar ēdienu – vienreizējie trauki rada lielu piesārņojumu un nav paredzēti šķirošanai. Daudzi brīnās, ka es uzreiz neizmetu PET vai stikla pudeli, ja neesmu mājās, bet lieku to somā un nesu līdzi, taču tā es parūpējos, ka manis radītie atkritumi nonāks tur, kur vajag. Ja vēl tikai plāno sākt šķirot, cieni tos, kuri jau to dara. Nemet nepiemērotus atkritumus specializētajos konteineros!

Plašāka informācija par atkritumu šķirošanu, padomi šķirotājiem un motivācija tiem, kuri vēl nav sākuši šķirot atkritumus,pieejama www.skiratlons.lv.

Kampaņas Vislatvijas šķiratlons mērķis ir palīdzēt izpildīt Latvijas apņemšanos līdz 2020.gadam sašķirot pusi no visiem radītajiem atkritumiem, tādējādi mazinot slogu poligoniem, gādājot par tīrāku vidi un iegūstot relatīvi lētas, pārstrādājamas izejvielas, kas pārdzims patērētājiem noderīgās lietās.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.