1.8 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Nedroša mājdzīvnieka pārvadāšana automašīnā – potenciāls negadījuma cēlonis

 

Gan dodoties īsos izbraucienos, gan baudot garākas brīvdienas, nereti automašīnā atrodas arī cilvēku četrkājainie draugi. Kā liecina apdrošināšanas sabiedrības ERGO speciālistu novērojumi, vēl arvien virkne autovadītāju pārvadā ģimenes četrkājainos mīluļus, neievērojot drošības pasākumus.

Ļaujot mājdzīvniekam brīvi pārvietoties pa automašīnas salonu vai arī ļaujot viņam atrasties autovadītājam klēpī, vadītājs apdraud ne tikai savu un automašīnā esošā mājdzīvnieka veselību vai dzīvību, bet arī citus ceļu satiksmes dalībniekus. Neapdomīga un nedroša mājdzīvnieka pārvadāšana var izraisīt papildu stresa situācijas pašam autovadītājam, novērst citu autovadītāju uzmanību, kā arī izraisīt ceļu satiksmes negadījumus.

Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka mājdzīvnieks jāpārvadā tā, lai viņš netraucētu autovadītājam vadīt transportlīdzekli. Citu noteikumosdefinētu prasību, kas norādītu uz mājdzīvnieka saimnieka atbildību brauciena laikā, nav, tādēļ veids, kādānodrošināt drošību automašīnas salonā, ir uz katra paša sirdsapziņas. 

“ERGO praksē mums ir nācies saskarties ar gadījumiem, kad tieši automašīnas salonā “brīvsolī palaists” mājdzīvnieks ir bijis cēlonis ceļu satiksmes negadījumam, piemēram, sadursmi ar citu automašīnu izraisīja negaidīti uz stūres uzlēcis kaķis, tādējādi radot ne tikai izbīli autovadītājam, bet arī traucējot veikt nepieciešamo manevru uz ceļa. No šī negadījuma autovadītājs būtu varējis izvairīties, ja brauciena laikā ģimenes mīlulis nevis brīvi pārvietotos automašīnas salonā, bet gan būtu pārvadāts, ievērojot elementāras drošības prasības, piemēram, atrastos būrī, kas būtu piestiprināts ar drošības jostām,”stāsta ERGO Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors Ivars Vismanis.

Gan ERGO speciālistu novērojumi, gan arī pieteikto apdrošināšanas atlīdzību lietu apkopojums liecina, ka situācijas, kad mājdzīvnieks var apdraudētceļu satiksmes drošību, var būt dažādas. Piemēram, atstājot suni automašīnas aizmugurējā sēdeklī, avārijas situācijā viņš tiks sviests uz priekšu, savukārt, turot suni klēpī, nepieciešamības gadījumā šoferim nebūs iespējas veikt manevru. Tāpat, novēršot pretim vai garām braucošā autovadītāja uzmanību, tieši nepareizi pārvadāts mājdzīvnieks var būt cēlonis arī citu transportlīdzekļu sadursmei.

“Bieži uz ceļa vērojams, ka mazu suņu īpašnieki savus četrkājainos draugus pārvadā klēpī, tai skaitā dara to ne tikai šofera blakussēdētāji, bet arī paši šoferi. Tas ne tikai apgrūtina autovadītāja redzamību, bet var radīt arī ļoti bīstamas situācijas. Novietojot mājdzīvnieku uz blakus sēdekļa, strauja manevra vai avārijas gadījumā dzīvnieks var tikt sviests autovadītāja virzienā, kas kritisko situāciju saasinātu. Turklāt šādā situācijā nepiesprādzēti augumā mazākie mājdzīvnieki – kaķi vai mazie suņi, var pakļūt zem pedāļiem,” uzsver Ivars Vismanis.

Tuvojoties gada aukstajiem un mitrajiem laikapstākļiem, jāņem vērā, ka mazie dzīvnieki, piemēram, kaķi un peles, kā arī putni mēdz sildīties uz automašīnas motora pārsega. ERGO praksē ir bijuši vairāki gadījumi, kad mazie grauzēji un arī putns, meklējot siltāku vietu, pamanījušies ielīst zem klientu automašīnu motora pārsegiem, tai skaitā arī radot bojājumus automašīnai. Lai pasargātu sevi no nepatīkamiem pārsteigumiem un, iespējams, lielākiem automašīnas bojājumiem, piemēram, motora bojājumiem, gadījumā, ja, iekāpjot automašīnā, ir dzirdami netipiski trokšņi vai čaboņa, noteikti nevajadzētu iedarbināt automašīnu, nepārliecinoties par to, vai zem motora pārsega nav redzams kāds “negaidītais ciemiņš”.

Lai parūpētos par gan par savu, gan sava četrkājainā drauga un arī apkārtējo drošību, piedaloties ceļu satiksmē ar mājdzīvnieku automašīnas salonā, Valsts policija un ERGO iesaka:

  • Ērtākais un drošākais risinājums suņu pārvadāšanai ir viņa piesprādzēšana. Izmantojot tam paredzētu vesti un drošības siksnas, ieteicams suni piesprādzētu novietot uz aizmugurējā sēdekļa;
  • Pārvadājot lielu suni, to ieteicams pārvadāt bagāžas nodalījumā, kas nodalīts ar speciālu resti vai sietu;
  • Ceļojot ar mazāku ģimenes mīluli – kaķi vai suni, ieteicams izmantot tam paredzētu būrīti, lai izvairītos no dzīvnieka patvaļīgas pārvietošanās pa transportlīdzekļa salonu un avārijas situācijām. Vislabāk būrīti novietot uz automobiļa aizmugurējā sēdekļa un to nostiprināt ar drošības jostām;
  • Izvairīties no situācijām, kad sunim braukšanas laikā ir iespēja pa logu izbāzt galvu! Strauji bremzējot vai uzsākot braukšanu, vai arī veicot citu negaidītu manevru, dzīvnieks var savainoties, jo viņam ir grūti noturēt līdzsvaru braucošā transportlīdzeklī. Turklāt, ja sunim ir tendence mēģināt kāpt ārā pa logu, netīšām nospiežot loga aizvēršanas pogu, viņš sevi var savainot, iespiežot loga rāmī.
  • Neatstāt mājdzīvnieku transportlīdzeklī bez uzraudzības! Bez uzraudzības atstāts mājdzīvnieks transportlīdzeklī, izjūtot stresu un pārdzīvojot saimnieka prombūtni,var ne tikai sabojāt automašīnas salonu, bet arī novērst citu transportlīdzekļu vadītāju uzmanību, kas, savukārt, var izraisīt negadījumu. Siltos laika apstākļos, tai skaitā saulainā rudenī, kad automašīna novietota saules pusē, tikai uz 10 minūtēm transportlīdzeklī atstātam mājdzīvniekam var draudēt pārkaršana.
 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.