4.3 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Kad uznāk tā doma: Kā pārstāt ienīst pirmdienas

 

Ja tevi biedē doma par jaunas nedēļas sākumu, tas nozīmē, ka tev ir pienācis laiks mainīt motivāciju.

Garastāvoklis lielākajai daļai cilvēku uzlabojas līdz ar piektdienas iestāšanos un strauji noplok līdz ar svētdienas vakara atnākšanu. Pirmdienas rītā tas ir tuvu nullei. Kāpēc tikai doma par pirmdienu tik negatīvi ietekmē cilvēka omu/ stāvokli?

Viss slēpjas iekšējā un ārējā motivācijā.

Iekšējā motivācija – tas ir dzinulis, kurš rodas pašā cilvēkā, kad viņš ir ļoti ieinteresēts. Tas rodas, kad cilvēks dara kaut ko, kas viņam patīk. Dara kaut ko brīvprātīgi.

Ārējā motivācija – tie ir faktori, kuri motivē mūs darīt to, ko mums darīt negribas. Tāpēc šis motivācijas veids daļēji asociējas ar darbu.

Daudzi ir pārliecināti, ka cilvēki piespiež sevi pirmdienas rītos celties un iet uz darbu tikai naudas dēļ. Mums ir jāēd, jāģērbjas, jāmaksā rēķini un jāaprūpē bērni. Taču ir iemesli, kuri daudziem ir svarīgāki par naudu. Piemēram, pasaules mainīšana, palīdzēšana citiem, pašvērtējuma paaugstināšana, jaunu iemaņu gūšana un pat vienkāršs prieks darba dēļ.

Nauda, paaugstinājums, prēmija un uzslavas ir ārējā moticācija. Motivācija naudas izteiksmē atmodina mūsos nepieciešamību izdarīt minimālo no tā, ko mums prasa. Taču pa īstam iemīlēt šo darbu var arī nesanākt.

Taču, ja tu centīties darīt visu pēc savas vērtību skalas, tu jutīsi, ka tavs darbs ir svarīgs un nepieciešams. Šī sajūta arī kļūs par tavu iekšējo motivāciju. Kad mēs redzam, ka mūsu darbs sniedz labumu citiem cilvēkiem, mēs gribam kustēties uz priekšu un turpināt strādāt. Mēs redzam tajā jēgu.

Iekšējā motivācija ne tikai uzlādē mūs ar enerģiju, bet arī uzlabo pašsajūtu. Ja pirmdienas rītā tev būtu jādodas ilgi gaidītā braucienā, tu bez problēmām pieceltos, vai ne?

Tiem cilvēkiem, kuri neienīst pirmdienas, vienkārši patīk viņu darbs.

Protams, katrā darbā ir negatīvie brīži, kurus nevar iemīlēt. Bet pamēģini saskatīt tajos jēgu. Izproti, kāpēc tu dari to, ko dari. Tam noteikti ir kāds mērķis.

Gandarījumam ir jābūt gan no darba rezultāta, gan no procesa. Cilvēkiem ar spēcīgu iekšējo motivāciju brīvdienu beigas nav katastrofa. Viņi sāk jaunu nedēļu labā omā!

Ja pirmdienā tev ir grūti piespiest sevi izkāpt no gultas, atrodi savā darbā to, kas sniedz labumu citiem, bet gandarījumu – tev.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.