1.1 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Līdz smalkākajai niansei pārdomāts:  Pazīmes, kas liecina, ka tu esi perfekcioniste

 

Daudzi cilvēki pat neievēro savu perfekcionismu. Taču tieši tas ir iemesls viņu dusmām, trauksmei, stresam un nogurumam. Pārbaudi pati!

Tu vienmēr lieliski izskaties. Tev vienmēr ir sakārtoti mati, rūpīgi izvēlēts apģērbs un svaigs manikīrs. Protams, skaista un kopta āriene ir pluss, taču nevajag uz to ieciklēties un veltīt tai pārāk daudz laika.

Sekot līdzi savai figūrai arī vajag, taču nedrīkst ieslīgt galējībās. Vienkārši nodarbojies ar sportu un seko līdzi tam, ko ēd.

Tu neizklāsti savas idejas, kamēr neesi tās līdz sīkākajai detaļai pārdomājusi. Tev patīk nerunāt par projektiem, pie kuriem strādā, ja tie nav pabeigti. Doma, ka tu sabiedrībai varētu piedāvāt kaut ko “pelēku” un nepabeigtu, tevi biedē. Tu ar šausmām klausies, kā darbā kolēģi bez problēmām izklāsta savas nepārdomātās idejas.

Šāda domāšana liedz tev parādīt citiem to, uz ko tu esi spējīga. Pat, ja tavs projects ir tikai domu līmenī, nebaidies par to runāts. Iespējams, kāds tev varēs sniegt noderīgu padomu.

Tu nevari izdzīvot bez darāmo lietu saraksta. Katra diena tev ir sadalīta pa minūtēm. Tu centies “izvilkt” maksimumu labuma no sava laika. Un, lai gan organizētība un darbīgums ir labas īpašības, dažkārt vajadzētu arī atpūsties.

Ja tu dzīvo pēc grafika, ir diezgan grūti atrast laiku spontāniem izbraucieniem ar draugiem vai mīļoto cilvēku. Pie tam, tas var novest pie pārpūles un problēmām ar veselību.

Tev ir grūti atslābināties un atpūsties. Tu pārdzīvo par to, ka atvaļinājums, svētki, tikšanās ar draugiem, pastaigas un vienkārša filmas skatīšanās aizņem daudz laika un spēka. Jo tu noteikti to laiku varētu pavadīt produktīvāk. Piemēram, svarīgiem darbiem un uzdevumiem.

Ja tu satraucies par darbu pat naktī, ir pienācis laiks kaut ko mainīt. Tev ir jāiemācās dzīvot tagadnē, ieklausīties savās domās un vēlmēs, un vismaz dažkārt palikt vienatnē ar sevi.

Tu nespēj koncentrēties, ja ap tevi valda nekārtība. Protams, ja apkārt valda haoss, ir diezgan grūti sakārtot domas un nokoncentrēties darbam. Tas nav nekas slikts. Taču, ja tevi satrauc pat saņurcīts papīrītis uz galda, tas gan liecina par perfekcionismu. Nevajag krist galējībās, un vienkārši uzturi normālu tīrību.

Tu prokrastinē. Prokrastinācija asociējas ar slinkumu un nespēju noturēt uzmanību. Taču patiesībā šis jēdziens nozīmē to, ka tevi māc bailes pieņemt nepareizo lēmumu vai nespēt tikt galā ar uzdoto uzdevumu. Tu atliec darbus uz vēlāku laiku, jo baidies, ka nespēsi to paveikt ideāli.

Tiec vaļā no šī sindroma un tev uzradīsies jauna enerģija un pārliecība par saviem spēkiem.

Tu pārāk lēni vai pārāk ātri pieņem lēmumu. Tu “bremzē” jo baidies kļūdīties. Plaša izvēle liek tev apjukt un cerēt, ka tev vispār nekāda izvēle nebūs jāveic.

Ir arī cits scenārijs: tu lēmumu pieņem pārāk ātri, jo jūti, ka tev ir pilnīga taisnība un tu esi labākā it visā. Tu izlem citu vietā, jo uzskati, ka tu zini labāk.

Šāda veida uzvedība var tev kaitēt. Pacenties atrast līdzsvaru.

Tu negribi dalīt pienākumus. Tu izvēlies visu darīt pati un pa savam. Ja darbu uzticēsi kādam citam, tad viņš noteikti visu izdarīs ne tā, kā tu uzskati par pareizu.

Nevajag visu uzkraut uz saviem pleciem. Cits cilvēks noteikti neizdarīs darbu tā kā tu, bet arī sliktāk, nē. Tu drīzāk varētu no viņa iemācīties kaut ko jaunu. Ļauj citiem tev palīdzēt.

Tev nepatīk izšķērdība. Tu nevari ciest bezjēdzīgu laika, naudas un spēku šķērdēšanu. Ja ledusskapī ir daudz ēdiena, tu satraucies par to, ka visi šie produkti ātri sabojāsies un tava bilance būs negatīva. Tu nepārtrauc sliktas attiecības tikai tāpēc, ka tev ir žēl tajās ieguldītā laika.

Paraugies uz šo visu no citas puses: pat, ja kaut kas neizdevās, tu esi ieguvusi pieredzi, kura noteikti noderēs nākotnē.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.