6 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

„Sinfonietta Rīga” stīgu kvartets un Arvīds Kazlauskis koncertā „Dziesmas bez vārdiem”

 

Sestdien, 4. novembrī pulksten 18.00 viesnīcas “Promenade Hotel” Hika zālē, Liepajā turpināsies koncertcikls „Iededz gaismu” ar koncertu „Dziesmas bez vārdiem”, kurā uzstāsies saksofonists Arvīds Kazlauskis un „Sinfonietta Rīga” stīgu kvartets.

“Sinfonietta Rīga” stīgu kvarteta mūziķi (Kristiāna Šīrante, I vijole; Agnese Kanniņa-Liepiņa, II vijole; Artūrs Gailis, alts: Kārlis Klotiņš, čells) un saksofonists Arvīds Kazlausks pirmoreiz uz skatuves satikās 2008. gadā programmā „Saxchord”. Šoreiz ansamblis pievērsis uzmanību dziesmas žanram, īpašu uzmanību veltot fenomenam mūzikā, kas pazīstams kā “dziesmas bez vārdiem”. Koncertā skanēs Fēliksa Mendelszona-Bartoldi un Sergeja Rahmaņinova kompozīcijas, kā arī žanriski “dziesmām bez vārdiem” tuvās vokalīzes. Koncerta otrajā pusē skanēs Kurta Veila dziesmas kabarē noskaņās, Čika Koreja (Corea) liriskās, ar komponistam raksturīgo artikulāciju komponētās, miniatūras no krājuma „Children Songs”. Tāpat koncertā dzirdēsim Maikla Naimana (Nyman) mūziku no filmas “Klavieres” (Piano, 1993) un citus interesantus skaņdarbus.

Arvīds Kazlauskis  ir dzimis Viļņā, kur apguvis muzicēšanas pamatus. Ar panākumiem vairakkārt piedalījies valsts konkursos dzimtenē. Kopš 2002. gada studējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā saksofona klasē. Arvīds Kazlauskis ir vairāku starptautisko un vietējo konkursu laureāts. Pašlaik viņš regulāri koncertē gan kā solo mākslinieks, gan sadarbojoties ar citiem, kā arī pasniedz saksofonspēli Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolā un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijā.

“Sinfonietta Rīga” stīgu kvartetsdibināts 2007. gadā. Savā repertuārā kvartets ietver skaņdarbus no teju visiem mūzikas vēstures periodiem un nereti iesaistās projektos, kuri pārkāpj akadēmiskās mūzikas robežas. Nozīmīga vieta kvarteta repertuārā ir latviešu mūsdienu komponistu darbiem, no kuriem liela daļa komponēti kā veltījums tieši “Sinfonietta Rīga” stīgu kvartetam.  Kvartets ticis nominēts Lielajai mūzikas balvai 2007. gadā kategorijā “Gada debija”.Kvartets muzicējis ne vien Latvijā, bet arī Polijā, Austrijā, Portugālē un citur pasaulē.

Koncerts notiek sadarbībā ar Latvijas Koncertiem.

Biļetes nopērkamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā bilesuparadize.lv. Skolēniem, studentiem un pensionāriem ir atlaides. Bērniem līdz 7 gadu vecumam, neaizņemot sēdvietu, ieeja koncertos ir bez maksas. Organizatori lūdz izvērtēt koncertu piemērotību bērna vecumam.

Koncertcikls “Iededz gaismu”jau veiksmīgi aizvadījis pirmo koncertus ar franču duetu „Lua” un beļģugrupu „Aranis”, savukārt,18. novembrī izskanēs pianistu Jura Žvikova un Sanitas Glazenburgas duets „Melno taustiņu burvji”, kas norisināsiesLiepājas koncertzāles „Lielais dzintars” kamerzālē.

Koncertcikls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu. Plašāka informācija par festivālu pieejama interneta vietnē www.viacultura.lv, kā arī sociālajos tīklos facebook.com un draugiem.lv/viacultura/.

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.