9.6 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

18 priekšmeti, par kuru derīguma termiņu mēs bieži aizmirstam

 

Nekas nav mūžīgs, un te mēs domājam nevis par jūsu bijušajām partnerattiecībām, bet par bieži lietotiem ikdienas priekšmetiem, kurus jūs izmantojat katru dienu. Jūs taču zināt, ka derīguma termiņš ir ne tikai pārtikas produktiem, bet arī dvieļiem, apaviem un automašīnu sēdekļiem? Mēs atgādināsim par 18 priekšmetiem, kuriem, lai cik dīvaini tas sākotnēji liktos, arī ir derīguma termiņš.

Guļamistaba

Spilveni – ieteicamais lietošanas ilgums 2–3 gadi

Padomājiet par šo tik ierasto priekšmetu, kuram uzticat savu galvu katru nakti un kuru spaidāt un grozāt uz visām pusēm, lai izvēlētos ērtāko gulēšanas pozu.

Spilvena intensīvā lietošana un tās radīts nolietojums veicina sākotnējās kvalitātes zudumu un bieži vien kļūst par kakla un galvassāpju iemeslu. Jāņem vērā, ka spilvenu par savu mājvietu bieži vien izvēlas liels daudzums putekļu ērcīšu.

Čības – 6 mēneši

Čības – tik ērtie un ierastie apavi, ko īpaši novērtējam brīžos, kad pēc grūtas darbdienas augstpapēžu kurpēs kājas maigi ieslīd mīkstās un ērtās čībās.

Taču neaizmirsīsim, ka čībām nepieciešama atbilstoša kopšana – ja vien iespējams, tās ir jāmazgā veļas mašīnā. Bieži čībās ieperinās kāju sēnītes infekcija, tādēļ nedomājiet, ka šie ērtie apavi ir mūžīgi.

Vannas istaba

Sūklis – 2 nedēļas, švamme – 6 mēneši

Vannas istabas mitrais gaiss ir kā radīts pelējuma un sēnīšu slimību izplatībai, tādēļ nav vērts sūkli un švammi izmantot ilgāk par noteikto laiku! Ja švammes sastāvā nav sintētisku šķiedru, tad to var paturēt dažas minūtes vārošā ūdenī, lai atbrīvotos no baktēriju klātbūtnes un paildzinātu tās izmantošanas laiku.

Dvieļi – 1–3 gadi

Vai jūs mazgājat un gludināt savus dvieļus pēc katras mazgāšanās reizes? Visdrīzāk, nē, dvielis tiek vienkārši pakārts, lai tas izžūtu, taču neaizmirsīsim, ka mitrs dvielis ir baktēriju vairošanās vieta. Dvieļi regulāri jāmazgā, vienkārša izžāvēšana nepalīdz atbrīvoties no kaitīgajiem mikroorganismiem.

Zobu birste – 3 mēneši

Mēs visbiežāk iegādājamies jaunu zobu birsti tad, kad tai nolietojuma pazīmes jau saskatāmas ar aci. Taču neaizmirsīsim to mainīt ik pēc trim mēnešiem, kā arī pēc slimošanas, lai baktērijas, kuras saglabājušās zobu birstītes saros, neradītu atkārtotu inficēšanās risku.

Tualetes galdiņš

Matu ķemme – 1 gads

Matu ķemmes nepieciešams mazgāt vismaz reizi nedēļā, bet mainīt – reizi gadā. Ja jūs izmantojat matu suku, kurai sari ir no dabīga materiāla, tad lietošanas laikam jābūt vēl īsākam – 7–10 mēneši.

Kosmētiskā eļļa un tualetes ūdens – 1–3 gadi

Smaržas er ēteriskajām eļļām var greznot jūsu tualetes galdiņu līdz trim gadiem, ja tās atrodas iepakojumā. Tiklīdz iepakojums tiek atvērts, lietošanas laiks samazinās uz pusi. Tualetes ūdeni var lietot četrus gadus kopš ražošanas brīža, bet pēc flakona atvēršanas – divus gadus.

Bērnu priekšmeti

Māneklītis 2–5 nedēļas

Mānekli, kas gatavots no lateksa, nepieciešams mainīt pat tad, kad ārēji nolietošanās pazīmes nav manāmas. Latekss ir trausls materiāls, kurā rodas plaisas, kas savukārt ir lieliska vide mikrobu attīstībai.

Bērnu autokrēsliņi 6–10 gadi

Plastikāta materiāls ar laiku nonēsājas, sēdekļa forma mainās, līdz ar to nespēj pilnvērtīgi aizsargāt bērnu no trieciena. Tādēļ maldīgs ir uzskats, ka šis priekšmets ir ar neierobežotu ekspluatācijas termiņu. Esiet vērīgi!

 

Šķir tālāk un uzzini vēl par citiem priekšmetiem!

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.