8.2 C
Rīga
piektdien, 29 marts, 2024

Par tiesībām uz veselību! 14.novembrī pasaulē atzīmē Diabēta dienu

 
Foto: Publicitātes attēls

Starptautiskā Diabēta federācija 14.novembrī visā pasaulē atzīmē Diabēta dienu. Šī gada tēma ir “Diabēts un sievietes – tiesības uz veselību”. Pēc federācijas aplēsēm, pašlaik pasaulē ir vairāk nekā 199 miljoni sieviešu ar cukura diabētu, bet turpinoties pašreizējām saslimšanas pieauguma tendencēm 2040.gadā būs ap 313 miljoniem.

Četras no desmit sievietēm ar cukura diabētu ir reproduktīvā vecumā – vairāk nekā 60 miljoni pasaulē. Cukura diabēts ir endokrīnu un vielmaiņas traucējumu radīta slimība, kā rezultātā paaugstinās cukura līmenis asinīs.Pēc Latvijas cukura diabēta reģistra datiem 2016.gadā uzskaitē ir virs 88 tūkstošiem pacientu ar cukura diabētu, no kuriem 57,4% (51 tūkstotis) ir sievietes. Kā norāda Latvijas Diabēta federācijas vadītāja, medicīnas doktore Indra Štelmane, šajā skaitā neiekļaujas sievietes ar gestācijasjeb grūtnieču diabētu.

MFD Veselības grupas galvenā ārste ginekoloģijā Ingrīda Circene: “Gestācijas diabēts ir glikozes tolerances traucējumi, kas pirmo reizi konstatēti grūtniecības laikā. Gan pasaulē, gan Latvijā ir tendence pieaugt gestācijas diabētam- 2016. gadā Latvijā sasniedzot 3% grūtnieču.”

Pēc starptautiskās Diabēta federācijas datiem, pasaulē apmēram 16% grūtniecību komplicējas ar diabētu. Parasti pēc dzemdībām gestācijas diabēts izzūd , bet var būt gadījumi, kad grūtniecības laikā sieviete saslimst ar 1.tipa diabētu vai arī sāk izpausties 2.tipa diabēts.

“Pēc statistikas datiem, kopumā sievietes dzīvildze ir garāka nekā vīriešiem, jo tām ir mazāks sirds un asinsvadu slimību risks. Taču, ja sieviete slimo ar cukura diabētu, viņas sirds un asinsvadu slimību risks krasi pieaug un mirstība sirds slimību dēļ ir pat lielāka nekā vīriešiem,” uzsver Latvijas Diabēta federācijas prezidente.

MFD Veselības grupas speciāliste norāda, ka riska faktori grūtniecēm ir palielināts svars,saslimšanas iedzimtība, paaugstināts asinsspiediens. Pie riska faktoriem pieder arī smēķēšana un mazkustīgs dzīvesveids. Grūtniecēm, kas ietilpst riska grupā no 24 līdz 28 grūtniecības nedēļai tiek veikts glikozes slodzes tests. “Ja tiek konstatēts gestācijas diabēts, tiek noteikta diēta, adekvāta fiziskā slodze, cukura paškontrole.Ja  cukura līmenis nenormalizējas, grūtniecei tiek nozīmēts insulīns,” stāsta Circene.

Speciālisti norāda, ja grūtniecības laikā  lietots insulīns, tad obligāti pēc dzemdībām jāveic cukura līmeņa kontrole un pēc 6 līdz 12 nedēļām jāatkārto cukura analīzes un jākonsultējas pie ģimenes ārsta un endokrinologa.

Ja cukura diabēts ir labi kontrolēts grūtniecības plānošanas un grūtniecības laikā, tas neietekmē grūtniecības gaitu. Taču grūtniecības laikā mainās organisma vajadzība pēc insulīna, tāpēc nepieciešams biežāk noteikt glikozes līmeni asinīs. Turpretī, ja grūtniecības laikā cukura līmenis asinīs saglabājas paaugstināts, ir palielināts risks dažādu komplikāciju attīstībai kā mātei, tā jaundzimušajam.

Glikozes līmeņa pārbaudi, kā arī jebkuru citu laboratorisko izmeklējumu ikviens iedzīvotājs var šobrīd veikt Rīgas centrā, MFD Veselības punktā, Dzirnavu ielā 70.

 

Autors: Public ID

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.