3.8 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Pazīstami Latvijas seniori: vecāka gadagājuma cilvēkiem būtu noderīgi īpaši pielāgoti mobilie tālruņi

 
Attēls: Publicitātes

Mobilais tālrunis ir vissvarīgākā pieslēguma ierīce ikvienam. Jauniešiem tas nodrošina ne tikai saziņu, bet arī iespēju fotografēt, spēlēt spēles, izmantot kā ziņu rīku, bet vecāka gadagājuma cilvēkiem tālruņa svarīgākā funkcija joprojām ir iespēja sazināties ar ģimeni un draugiem.

Lai noskaidrotu, kādām darbībām mobilos tālruņus galvenokārt izmanto vecāka gadagājuma cilvēki un cik ērta ir to lietošana, Zviedrijas mobilo tālruņu ražotājs “Doro” izvaicāja divus sabiedrībā pazīstamus seniorus – aktrisi Regīnu Devīti un aktieri Zigurdu Neimani.

Devīte norāda, ka bez mobilā tālruņa nevar iedomāties savu dzīvi, jo darbs ir tāds, ka viņa ir saistīta ar diezgan lielu kolektīvu. “Man visu laiku ir jāstaigā ar mobilo telefonu rokās, jo tūlīt ir pārmetumi – kur tu esi, kāpēc tevi nevar sazvanīt? Teātrī esmu režisora palīdze, organizēju darbu, un bez mobilā telefona nekādi neiztikt,” stāsta aktrise.

Vaicāta, vai senioriem būtu nepieciešami tieši viņiem pielāgoti telefoni, viņa pauž viedokli, ka arī gados veciem cilvēkiem būtu jācenšas apgūt sarežģītākas lietas, taču, ja viņi to negrib vai nespēj, jābūt pieejamiem arī vienkāršākiem mobilo tālruņu modeļiem.

Savukārt Neimanis min, ka telefons viņam ir vajadzīgs tikai vienai lietai – mobiliem kontaktiem. Galvenokārt ar draugiem un ģimeni. “Tagad mobilo telefonu parasti lietoju 4–5 reizes dienā. Man ir paliela ģimene –sieva, divas meitas un trīs mazbērni, tāpēc ir labi, ka mēs varam sazināties katru dienu,” saka aktieris.

Pēc Neimaņa atzinuma, galvenā problēma ir tā, ka vecākiem cilvēkiem nereti ir diezgan grūti lietot jaunākos mobilos tālruņus, taču ir maz mobilo tālruņu ražotāju, kas piedāvātu ierīces, kas pielāgotas senioriem. Pašreizējiem mobilajiem telefoniem ir simtiem funkciju, lietotņu un citu priekšrocību, kuras vecāki ļaudis nemaz nelieto, viņi galvenokārt izmanto tikai zvanīšanas un ziņu sūtīšanas iespējas, uzsver aktieris.

Neimanis ironizē, ka ar saviem “zemnieka pirkstiem” viņam esot grūti nospiest rakstzīmes uz skārienjutīgo tālruņu klaviatūrām, tāpēc ģimene viņam esot uzdāvinājusi seno mobilo telefonu atjauninātu versiju, kam ir lielāki un vieglāk nospiežami taustiņi, taču tie tik un tā vairāk piemēroti smalkiem dāmu pirkstiņiem.

Viņš arī uzsver, ka ārkārtas gadījumos mobilais tālrunis ir neaizstājams, tāpēc tas ir ļoti svarīgs vecāka gadagājuma cilvēkiem, jo ​​īpaši tiem, kas dzīvo vieni.

 

Autors: Idea Group

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.