14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Antropologs: Bērnu rotaļlietu dalīšanai pēc dzimuma var būt negatīvas sekas

 

Bērnu rotaļlietu dalīšanai pēc dzimuma var būt negatīvas sekas, tostarp kavētas bērna kognitīvās spējas un attīstība, tā Briselē notiekošajā ikgadējā konferencē “Sieviešu tiesības trauksmainajos laikos” atzina beļģu antropologs, seksologs un vēsturnieks Vims Slabbinks.

Kā vēsta biznesa portāls Nozare.lv, antropologs skaidroja, ka idejas par dzimumu lomām jeb par to, kas piedienas vīrietim, bet kas – sievietei, bērniem tiek iemācītas jau bērnībā. Arī sievietei stāvoklī visbiežāk nākas dzirdēt jautājumu, vai bērns būs zēns vai meitene, kā rezultātā jau pirms bērna piedzimšanas viņam tiek noteikta kāda dzimuma loma.

Pēc Slabbinka domām, lai mainītu pasauli, ir jāsāk mainīt veids, kā pasaule skatās uz meitenēm un zēniem, tostarp jau no agras bērnības, neievirzot jauno cilvēku kādā no sabiedrībā formētajām grupām.

Antropologs norādīja, ka pētījumu dati arī rāda, ka vecāki ar meitām runā daudz vairāk nekā ar dēliem, kā rezultātā meitenes ir daudz komunikablākas nekā zēni. Turklāt tieši komunikablitāte tiek uzskatīta par sievietes rakstura īpašību, taču tā nav.

Vienlaikus Slabbinks uzsvēra, ka zēniem ir tikpat lielas tiesības būt emocionāliem kā meitenēm, tāpēc ir aplami domāt, ka zēniem jūtu izpaušana nav svarīga. Tāpat ir aplami domāt, ka sievietes slikti orientējas kartē, jo ar šīm prasmēm nepiedzimst, tās iemācās, skaidroja antropologs.

Pēc viņa teiktā, bērnam iemācītās zināšanas un sniegtā informācija noteiks, kādu profesiju viņš izvēlēsies, kā vērtēs savu izskatu, jūtas un citus dzīves aspektus. “Ja mēs vēlamies mainīt darba tirgu, jāsāk no šejienes,” piebilda Slabbinks.

Pēc viņa paustā, katru dienu cilvēki pieņem ļoti daudz lēmumu, bet svarīgi ir jautāt, kāpēc šie lēmumi tiek pieņemti – vai tāpēc, ka kāds cits tos sagaida, vai arī tāpēc, ka cilvēks pats tos tiešām vēlas pieņemt. “Manuprāt, sabiedrības informētības palielināšana par izvēlēm ir dzimumu līdztiesības pamatā,” sacīja Slabbinks.

Pēc viņa paustā, cilvēki lielā mērā ir savas apkārtējās vides rezultāts, tāpēc, mainot izpratni, būtu iespējams atbrīvoties no dzimumā balstītiem stereotipiem.

Slabbinks uzsvēra, ka ir svarīgi informēt vecākus, skolas un pedagogus par to, ka šim jautājumam jāpievērš pastiprināta uzmanība. “Ļaujiet zēniem būt emocionāliem, bet meitenēm sapņot ambiciozus sapņus,” sacīja antropologs.

 

Autors: Nozare.lv/ 22.11.2017 

 

3 KOMENTĀRI

  1. TieSi šādas ideoloģijas dēļ notiek populācijas izmiršana Latvijā un Eiropā. Sievietes bieži ar pārmetumiem izsakās par Latvijas vīriešiem: gļēvuļi, lupatlaši, memmīši un tāpēc meklē partnerus Pakistānā, Šrilankā, Kaukāza valstīs, nesmādē arābus un dažreiz afrikāņus. Kāpēc ? Tieši tāpēc, ka tajos reģionos mazos puisīšus audzina par vīriešiem un meitenītes par sievietēm. Nedrīkst dažu perversu “”zinātnieku”” dēļ patvarīgi graut dabas kārtību.

  2. Es tā uzaugu. Neesmu manījusi kaut kādas negatīvās sekas. Tā aug mani bērni… nu nav mums nekādas sekas. Varbūt kam ir tās sekas,tos vajag ārstēt, nevis visus pataisīt slimus?

  3. Mīlie tautieši ,esiet gudri un neklausiet visādus stulbus ģenderistus ,zinātniekus ,ta tikai sabojasiet savus bērnus/

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.