3.8 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Viedoklis: Gribi izdarīt labu darbu? Dāvā kaķītim mājas

 

Ir klāt ziema, gada klusais laiks, kad cilvēki pēc darba ātrāk steidzas mājās, lai vakaru pavadītu mierīgā un siltā atmosfērā. Tai pat laikā ir cilvēki, kuri šo laiku pavada ķerot un aprūpējot klaiņojošos kaķus un suņus – gan savās mājās, gan patversmēs. Līdz ar ziemas iestāšanos šis jautājums kļūst arvien aktuālāks, jo dzīvnieciņi nevar šādā laikā dzīvot ārā. Apdomājies, varbūt tu kādam no viņiem varētu dot mājas?

Es jau diezgan ilgu laiku domāju par to, ka būtu jauki, ja manās mājās dzīvotu kaķis. Facebook laika joslā ik pa laikam parādījās dažādi aicinājumi adoptēt kaķus gan jaunus, gan vecus, gan no pagrabiem, gan no patversmēm. Daži cilvēki pat teica, ka savās mājās ir uzņēmuši jau piecus un vairāk kaķu un ka steidzami ir nepieciešama palīdzība. Tad es arī aizdomājos, kāpēc es nevarētu adoptēt vismaz vienu? Ir skaidrs, ka kopējo situāciju tas neuzlabos, bet, ja mēs katrs dotu vienam kaķītim mājas, aprūpētu un kastrētu/sterilizētu viņu, situācija noteikti mainītos uz labo pusi.

Tā nu vienā no tādām reizēm es Facebook pamanīju skaistu kaķu meiteni un sapratu – ir laiks. Jau nākamajā dienā es devos uz dzīvnieku patversmi, lai iepazītos ar potenciālo draugu. Jā, es braucu pakaļ vienam kaķītim, bet, ieejot telpā, līdzi gribējās paņemt viņus visus! Ir tik skumīgi noskatīties uz to, ka viņiem visiem par cilvēkiem ir interese un viņi visi grib doties mājās. Kā gan var izvēlēties vienu, ja uz tevi skatās desmit?

 Jā, dzīvošanas apstākļi viņiem noteikti nav tie sliktākie un arī mīļumu viņi ikdienā var saņemt, taču tas nav tas pats, kas dzīvot savā mājvietā un apzināties, ka ir viens vai vairāki cilvēki, kas parūpēsies un samīļos, kad vien kaķis to vēlēsies. Kaķis vispār ir patstāvīgs dzīvnieks, kuram nereti patīk saritināties kādā dīvāna stūrī un visu dienu šņākuļot. Vai tiešām tāda dzīvībiņa mājās var traucēt?

Viens kaķis no patversmes man devās līdzi, bet tik daudzi palika aiz aizvērtām durvīm. Tik daudz dažādu vecumu, šķirņu, raksturu dzīvnieki. Es ticu, ka jebkurš tur var atrast savam dzīvesveidam un personībai piemērotu mīluli. Protams, dzīvnieks ir arī rūpes – regulāra barošana, kastītes tīrīšana, spēlēšanās – tas viss veido attiecības ar mīluli. Bet, ja tev patiesi gribas izdarīt labu darbu, tad, kāpēc neizdarīt šādu? Atceries, adoptējot tu izglāb dzīvību!

 

Autors: Portāla Dieviete.lv galvenā redaktore

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.