6 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Sliktās Ziemassvētku dāvanas: kam labāk lieki naudu netērēt?

 

Dažkārt zem egles mēs atrodam diezgan neveiklas un nevajadzīgas lietas. Vai tiešām cilvēks ir domājis, ka tev tas būs vajadzīgs? Vai arī viņš ieskrēja pirmajā veikalā un nopirka to, kas pagadījās pa ceļam? Dieviete.lv redakcija ir sastādījusi nelielu sarakstu ar lietām, kuras nevajadzētu dāvināt vai arī var dāvināt tikai tad, ja ir 100% pārliecība par to, ka tas ir tas, ko cilvēks vēlas un spēj novērtēt.

Suvenīri ar gada simboliku

Pērtiķis? Gailis? Kas ir nākamais… Suns? Jā, šī dzīvnieka figūriņas ir sastopamas daudzos veikalos un izpildījumos – eglīšu rotājumi, svečturi, vienkāršs putekļu krājējs. Kur likt to, kas uzdāvināts iepriekšējā gadā? Noglabāt skapī, lai var vilkt ārā pēc 12? Suvenīri ar konkrētā gada dzīvnieka simboliku ir diezgan bezjēdzīga dāvana. Tad jau labāk konfektes nopirkt vai piparkūkas izcept Ziemassvētkiem atbilstošās formās.

Kompromiss: Ja tiešām gribas dāvināt suvenīru, tad vismaz izvēlies Salaveci vai sniega bumbu. Vismaz tos var no skapja izvilkt katru gadu.

Ziemassvētku svečturi

Jā, jā, tie paši, kur Salaveča vai rūķa galvā var ielikt mazo svecīti un tad viņš izgaismojas uz visām pusēm. Cik ilgi šādu svečturi izmantosi? Vienu nedēļu, kamēr svētku oma vēl nepamet?

Kompromiss: Labāk izvēlies vienkāršas sveces klasiskā svečturī. To uzreiz varēs likt uz svētku galda un visu atlikušo tumšo gada laiku priecēt acis un sildīt dvēseli.

Fotogrāfiju rāmji un albumi

Varbūt agrāk tās bija aktuālas dāvanas, bet mūsdienās, kad lielākajai daļai cilvēku fotogrāfijas glabājas telefonos un datoros, šis vairs nav aktuāli. Rāmīši atvilktnē krās putekļus, bet albumi tā arī paliks tukši. Protams, ja tu zini, ka cilvēks regulāri attīsta fotogrāfijas, tad patiesi skaistu un personisku albumu vai rāmīti drīkst uzdāvināt. J Nedrīkst nošaut greizi arī ar to, kā rāmis iederēsies interjerā.

Kompromiss: Uzdāvini dāvanu karti fotosesijai. Cilvēks gūs neparastas emocijas un skaistas bildes atmiņām. Kā tās glabāt, lai izlemj pats.

Universālie apģērba gabali

Visi zina, ka nevajag dāvināt otram apģērbu, ja nav zināms valkātāja izmērs un gaume. Taču, kad runa nonāk līdz jostām, lakatiņiem, cimdiem, cepurēm un citiem aksesuāriem, par šo noteikumu, nez kāpēc, tiek aizmirsts.

Vēl daudzi domā, ka tuvinieki nav spējīgi nopirkt sev zeķes un apakšbikses, tāpēc dāvina to visos svētkos – gan jubilejās, gan Ziemassvētkos.

Kompromiss: Nauda vai dāvanu karte. Lai cilvēks pats nopērk sev, ko vēlas.

Kosmētika

Ādas tips, vecums, alerģijas, aromāti, zīmols – izvēloties kosmētiku, daudz kas ir jāņem vērā. Taču Ziemassvētku laikā veikalos ir tik daudz skaisti iesaiņotu kosmētikas komplektu, ka ir grūti neļauties vilinājumam kaut ko no tā iegādāties. Pie tam, iekšā ir ikdienā noderīgas lietas – dušas želejas, šampūni, ķermeņa losjoni, roku krēmi… Ja nu noder?

Kompromiss: Dāvanu karte kosmētikas veikalā. Ja sievietei patīk kosmētika, ļauj viņai pašai izvēlēties nepieciešamo.

Sadzīves lietas

Panna, dēlis veļas gludināšanai, urbis – tas viss ir pieļaujams tad, ja cilvēks pats ir izteicis vēlmi pēc šādām lietām. Nevajag vienkārši iedomāties, ka viņam tas ir nepieciešams.

Un vēl, netērē naudu virtuves taimeriem, dziedošiem pulksteņiem, brīnumu masieriem un citiem bezjēdzīgiem priekšmetiem. Nevienam tie nav vajadzīgi un tikai mētāsies atvilktnē.

Kompromiss: Ja tu uzskati, ka cilvēkam ir nepieciešams kaut kas no sadzīves lietām, pajautā viņam tieši, kas tas ir. Tā tu nekļūdīsies.

Negaršīgi saldumi greznā iepakojumā

Izvēle ir plaša un izskatās tik mirdzoši… STOP! Tu pati esi ēdusi tās šokolādes Ziemassvētku vecīša papīrītī? Diemžēl, zem skaistas etiķetes slēpjas ne tik garda šokolāde.

Kompromiss: Neļaujies papīrīšu valdzinājumam un izvēlies to, ko ēstu pati.

Kalendāri un plānotāji

Šeit atkal iepriekš minētais – ja cilvēks nav izteicis vēlmi pēc šādām lietām, tad nedāvini. Cik kalendārus vienā mājā vajag? Kas notiks, ja katrs sāks dāvināt pa kalendāram? Par plānotājiem – tā ir ļoti personiska izvēle, tāpēc paļauties uz to, ka dāvanas saņēmējs to tiešām izmantos un viņam patiks, ir diezgan aplami.

Kompromiss: Ja jau dāvini kalendāru, tad ar individuālu dizainu. Ja jau dāvini plānotāju, tad ar stingru papīru un labiem vākiem.

Dāvanas-jociņi

Dažu cilvēku moto: nav svarīgi, ko dāvināt, galvenais ir, kā! Jā, tie ir tie cilvēki, kuri valkā kreklus ar smieklīgiem un muļķīgiem uzrakstiem un nežēlo naudu monētām lēmumu pieņemšanai, kamasutras metamajiem kauliņiem, purkšķu spilveniem, kaklasaitēm ar dīvainiem zīmējumiem un tualetes papīram ar Ziemassvētku tematiku.

Ja taviem draugiem šādi jociņi patīk, tad nav nekādu problēmu. Ja, nē, tad nevajag apvainoties, ja tevis dāvinātā dāvana dosies taisnā ceļā uz miskasti.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.