1 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Kad sals jau klāt: kā pasargāt ādu no aukstuma ietekmes?

 

Auksts laiks var kļūt par patiesu murgu katrai ādai – zema gaisa temperatūra,  auksts vējš un sausais gaiss telpās. Tas pats par sevi ir nepatīkami, taču var arī novest pie sāpīgiem apsaldējumiem un ādas plaisāšanas. Kā pārdzīvot šo laiku pēc iespējas saudzīgāk?

Ģērbies apdomīgi

Nē, tas nenozīmē, ka tev ir jāvelk šalli pāri sejai un jāuzvelk tik daudz apģērba, ka nevar rokas pakustināt. Galvenais ir apģērbu izvēlēties apdomīgi.

Labākais ziemas apģērbs ir tas, kuram ir atbilstoši elementi, lai pasargātu tevi no aukstā vēja un sniega. Tās var būt speciālas šņorītes, labi pieguļošas piedurknes, apkakles un kapuce. Adītas cepures, atšķirībā no labas kapuces, nepaglābs tevi no vēja. Kapuce, it īpaši tāda, kuru var aiztaisīt, pasargā tevi no vēja ietekmes no abām sejas pusēm. Tāpat arī ādas cimdi ar oderi būs labāks sargs, nekā adīti cimdi.

Neaizmirsti arī par lielu šalli, kuru var aptīt ap kaklu un, spēcīga vēja gadījumā, arī pa pus seju Nevalkā pārāk brīvu apģērbu, citādi vējš atradīs, pa kurieni iekļūt.

Pareizi rūpējies par ādu

Pat, ja tu esi pareizi izvēlējusies ziemas apģērbu, āda tāpat žūs.

Ciets un karsts ūdens padara ādu plānāku un sausāku, tā kā būs vien tev jāiet siltā dušā, lai arī cik ļoti gribas sasildīties.

Neizmanto parastās ziepes – tās sausina ādu ne mazāk kā karsts ūdens. Labāk izvēlies dušas želeju, kuras satur eļļas, kas mitrina ādu.

Ziemas laikā kosmetologi iesaka biežāk veikt pīlingu – vecās, sausās ādas šūnas tiek noņemtas, paliek jaunās, kas ir pilnas mitruma.

Ja tu izmanto losjonu uz ūdens bāzes, labāk iemaini to pret mitrinošu krēmu, kura sastāvā ir olīveļļa vai mandeļu eļļa. Ja tava āda ir ļoti jutīga, izvairies no līdzekļiem, kuru sastāvā ir SLS. Tie arī padara ādu plānāku.

Tagad ikvienā kosmētikas veikalā var iegādāties īpaši ziemas apstākļiem piemērotus ādas kopšanas produktus. Izvēlis tos,  it īpaši, ja bieži uzturies ārā. Neaizmirsti arī par maigo lūpu ādu – bez lūpu balzama no mājas ādā neej.

Maini paradumus mājās

Dzer daudz ūdens. Ziemas laikā tas ir īpaši svarīgi, jo palīdz saglabāt mitruma daudzumu organismā, kas arī novērš ādas izžūšanu.

Iegādājies gaisa mitrinātāju. Tas palīdzēs cīnīties ar sauso gaisu mājās, kas rodas apkures sezonas dēļ. It īpaši svarīgi ir to ieslēgt naktī, kad ķermenis un āda atpūšas un atjaunojas.

Padomā par pareizu uzturu. Lieto uzturā vairāk veselīga ēdiena: riekstus, avokado, treknu zivi. Arī tas palīdzēs uzturēt ādu normālā stāvoklī.

Nesmēķē un mazāk lieto alkoholiskos dzērienus.

Kā ārstēt sausu ādu

Ja no augstķa minētā nekas nav palīdzējis (vai arī tu nemaz neesi mēģinājusi, bet āda jau ir saplaisājusi), pastāv vairāki veidi, kā ar sausu ādu cīnīties.

Apstrādā brūces ar vazelīnu un atstāj uz nakti. Lai nesasmērētu gultas veļu un nenotīrītu vazelīnu, var uzvilkt plānus cimdus vai zeķes. Pie tam, tie palīdzēs līdzeklim labāk iesūkties ādā.

Ja tu guli uz kokvilnas gultas veļas, pamēģini nomainīt to pret zīda vai satīna. Ir dermatologi, kas uzskata, ka kokvilna uzsūc mitrumu un padara ādu sausāku.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.