2.2 C
Rīga
trešdien, 24 aprīlis, 2024

Latvijas iedzīvotāji 2018.gadā apņemas dzīvot veselīgāk un labiekārtot mājokli

 

Lielākajai daļai jeb 81% iedzīvotāju ir kāda apņemšanās, ko vēlētos uzsākt 2018.gadā, liecina Swedbank aptauja*. Visbiežāk iedzīvotāji ir apņēmušies uzlabot savu fizisko formu un veltīt vairāk laika sportiskām aktivitātēm (38%), izremontēt mājokli (32%), doties sen kārotā ceļojumā (29%) un ēst veselīgāk (29%), kā arī apgūt jaunas prasmes (25%). Tikmēr 19% iedzīvotāju nolēmuši neko neapņemties, lai pēcāk nekas sev nav jāpārmet.

 Rūpīgāk plānot tēriņus biežāk apņemas sievietes

Zīmīgi, ka piektdaļa (22%) no nākamā gada apņēmušies sākt plānot savu budžetu, savukārt 18% – sākt veidot uzkrājumus nākotnei. Tas parāda, ka līdz šim šīs finanšu pratības lietas nav izdevies īstenot. Turklāt apņemšanās, kas saistītas ar rūpīgāku tēriņu plānošanu un uzkrājumu veidošanu, vairāk raksturīgas dāmām. Tā 26% sieviešu pretstatā 18% vīriešu nākamgad apņemas sākt plānot savu budžetu, 21% – veidot uzkrājumus nākotnei (tāds pat plāns ir 14% vīriešu), bet vēl 17% – nokārtot uzņemtās finanšu saistības (līdzīgs mērķis ir 10% vīriešu). Vienlaikus sievietes arī biežāk (35%) nekā̄ vīrieši (29%) ilgojas pēc uzlabojumiem mājoklī.

Savukārt vīrieši pretstatā sievietēm nākamā gada laikā iecerējuši iegadāties jaunu auto (15% pretstatā 10% sieviešu), kā arī viņiem divkārt aktuālāka ir cīņa ar kaitīgajiem ieradumiem (16% kungu pretstatā 8% sieviešu). 

Interesanti, ka jaunieši vecumā no 15 līdz 24 gadiem apņemas apgūt jaunas zināšanas (41%), uzlabot savu veselību, aktīvāk sportojot (61%) un veselīgāk ēdot (42%), kā arī biežāk būt kopā ar saviem vecākiem (32% pretstatā 13% vidēji).

“Lai īstenotu ikvienu apņemšanos, katram no mums ir svarīgi apzināties, kāpēc tas ir nozīmīgi un ko varu darīt jau šodien, lai savam mērķim tuvotos. Aptaujas dati vairāku gadu garumā rāda cilvēku vēlmi dzīvot veselīgāk, kur pamatā ir pašu gribasspēks un, tā teikt, darīšanas vaina. Savukārt tādas lietas kā mājokļa labiekārtošana vai ceļojums ir plānveidīgi īstenojamas lietas. Mājokļa labiekārtošanai cilvēki bieži izvēlas īstermiņa aizdevumu jeb patēriņa kredītu, tādējādi sadalot izdevumus mazākās daļās un būtiski neietekmējot ģimenes budžetu. Līdzīgi ar ceļojumiem vai zināšanu apguvi. Swedbank dati rāda, ka šogad iedzīvotāji daudz biežāk šādiem mērķiem izvēlas patēriņa kredītu – ļoti konkrētam mērķim savas dzīves kvalitātes uzlabošanai. Pārdomāti un plānoti tiekties uz savu mērķi – to arī novēlām iedzīvotājiem nākamajā gadā,” saka Sergejs Romaņuks, Swedbank patēriņa finansēšanas virziena vadītājs.

 

Autors: Swedbank Latvija 27.12.2017

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.