6.3 C
Rīga
sestdien, 20 aprīlis, 2024

Vairo pašpārliecību – kā pārstāt salīdzināt sevi ar citiem

 

Mēs esam raduši visu šajā dzīvē salīdzināt. Pētām pārtikas produktus veikalā, apģērbu, automašīnas salonā un arī sevi. Par salīdzinājuma objektiem kļūst citi cilvēki.

Ar mēru visu salīdzināt ir veselīgi. Tā mēs izvēlāmies labāko un atsijājam nevajadzīgo. Taču, vai ir nepieciešams salīdzināt savu personību ar citiem? Vai šāds ceļš neved pretīm kompleksiem? Mēs salīdzinām ārieni, veiksmi dzīvē, algas apmēru un dzīves kvalitāti. Dažkārt pat pašu sapņi šķiet niecīgāki un nevērtīgāki, nekā citiem. Portāls „Flytothesky” ir apkopojis iemeslus, kāpēc sevis salīdzināšanai ar citiem ir daudz trūkumu.

Tu zaudē, bet neko negūsti pretīm. Salīdzinot sevi ar pārējiem, cilvēks zaudē savas garīgās vērtības, bet neatjauno tās. Viņš ir tik ļoti pārņemts ar salīdzināšanu, ka viņam neatliek laika strādāt pie sevis.

Var izvēlēties nepareizo elku. Parasti cilvēkiem patīk izvēlēties vienu piemēru, kuram sekot. Bet, vai tu esi pārliecināta, ka tavs kaimiņš vai kolēģis ir tuvu ideālam? Iespējams, ka tu esi nokoncentrējusies uz vienu viņa pozitīvo īpašību un laid garām daudz negatīvo.

Salīdzināšana nereti ir netaisnīga. Mēs koncentrējamies uz savām negatīvajām īpašībām un salīdzinām tās ar citu cilvēku pozitīvajām īpašībām. Taču arī tev ir daudz laba. Kāpēc jāpievērš uzmanība tikai negatīvajam?

Nereti salīdzināšana pārvēršas aizvainojumā. Tu vaino sevi, vecākus un apkārtējos par to, ka tāda esi. Prātā iezogas doma, ka tevi vienkārši apdalīja. Aizvainojums pāraug dusmās un skaudībā.

Mēs zogam sev laiku. Pastāvīgi domājot par citiem, tu nepievērs uzmanību sev un zaudē vērtīgo laiku. Tu vari stundām ilgi pētīt savu ideālu fotogrāfijas sociālajos tīklos, bet pēc tam nepaspēt izdarīt savu darbu.

Ko darīt, lai pārstātu sevi salīdzināt ar citiem?

Atzīmē savus panākumus. Dažkārt šķiet, ka dzīvē nav ne grama pozitīvā. Mēs to vienkārši nemanām. Lai palielinātu savu pašpārliecinātību, sāc pievērst uzmanību pozitīvajiem savas dzīves mirkļiem. Piemēram, uztaisi atsevišķu burtnīcu, kurā pieraksti visu pozitīvo, kas dienas laikā noticis.

Apzinies savas dzīves prioritātes. Nereti mēs salīdzinām sevi ar pazīstamiem aktieriem, mūziķiem, biznesmeņiem. Bet paši nesaprotam, ko tieši apskaužam. Nav konkrētu mērķu, kuri noteiktu tavas dzīves maršrutu. Tāpēc neapskaud visus pēc kārtas. Apzinies savas dzīves prioritātes un seko tām.

Saproti, ka ideālu cilvēku nav. Pat tavam, pirmajā brīdī šķietami veiksmīgajam, kolēģim ir savi trūkumi. Nav tādu cilvēku, kas it visā būtu meistari. Ir plusi un mīnusi. Un tas ir normāli. Tieši tas cilvēkus padara interesantus.

Maini vidi. Līdz ko tevi sāk nomākt tieksme pēc salīdzināšanas, maini pasauli ap sevi. Atslēdzies no iekšējām mokām un uztaisi sev mazu atpūtu. Lieliski, ja izdosies nedaudz paceļot. Vides maiņa ļaus tev nokoncentrēties sev un piepildīt sevi ar jauniem iespaidiem.

Salīdzini sevi ar sevi. Dažādos dzīves posmos cilvēka personība izskatās pilnīgi citādi. Jaunības gados tu domā vienā veidā, bet briedumā – pilnīgi citā. Pavēro, kā tu esi mainījusies un izdari secinājumus. Nevajag līst svešā dvēselē.

Daudzi cilvēki salīdzina sevi ar citiem iedvesmas un stimula dēļ. Taču tā ir slidena taciņa. Nereti nevainīga prātošana par citiem pāraug skarbā paškritikā. Atrodi iekšējo līdzsvaru un saproti, ka divu vienādu cilvēku nav.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.