12.6 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Padomi, kā iemācīties klausīties un saprasties ar savu kaķi

 

Veterinārārsts Tonijs Bafingtons (Tony Buffington) saka, ka cilvēki, lai gan rūpējas par mājdzīvniekiem, īsti viņos neieklausās. Viņš pat atzīst, ka daudzus cilvēkus viņu kaķi kaitina, jo viņi vienkārši neprot saprasties. Portāls „Wired” apkopoja veterinārārsta ieteikumus, kā iemācīties klausīties un saprasties ar savu mīluli.

Izslēdz agresiju

Iedomājies situāciju: tu dzirdi, kā kaķis pret dīvānu asina nagus. Tu sadusmojies, sāc kliegt un mest viņam ar spilvenu. Tas viss ir bezjēdzīgi, jo pēc brīža kaķis atkal atgriezīsies darīt to pašu.

Kaķis tevi neignorē. Viņš vienkārši nezina, kā sasaistīt tavu kliegšanu ar savu uzvedību. Kaķi vienmēr ir bijuši vientuļi mednieki, viņiem nav jārēķinās ar citu būtņu sūtītajiem signāliem. Kaķis tavu dusmošanos redz kā negaidītas agresijas aktu.  No kaķa skatpunkta tu esi nelīdzsvarots primāts, kurš bez iemesla uzbrūk.

Tā vietā, lai pārmācītu kaķi, mēs viņu vienkārši biedējam. Mīlulis izjūt vilšanos un stresu, jo mēs viņu pārtraucam dabiska procesa laikā. Kad kaķis nevar uzvesties dabiski, viņš sāk slimot. Viņš tāpat turpinās darīt to, par ko tu viņu lamā (kamēr tu nebūsi mājās).

Iemācīt kaķim kaut ko var tad, kad maina viņa apkārtējo vidi. Aplīmē dīvāna stūri ar divpusējo skoču, bet blakus noliec speciālo ierīci nagu asināšanai. Kad kaķis izdarīs to, ko tu vēlējies, paglaudi viņu un apbalvo ar kaut ko garšīgu.

Radi komfortablus apstākļus

Tu neļauj kaķim justies ērti, ja ēdiena bļodiņu liec blakus ledusskapim, bet tualeti – blakus veļas žāvētājam. Tu arī vari nedzirdēt šo ierīču troksni, bet kaķis gan visu labi dzird. Novieto kaķa priekšmetus klusā un mierīgā vietā, kur viņš varēs justies ērti un droši.

Stresu izraisa ne tikai trokšņi. Lai gan kaķi ar ziņkārību izturas pret citiem dzīvniekiem, ja starp viņu un citu dzīvnieku (pat, ja tas ir ārā), nav nekādas barjeras, kaķis jutīsies nedrosšs. Kaķis nesaprot, kad viņa priekšā ir stikls, taču lieliski saprot, kas ir augstums. Tāpēc ļauj kaķim uzkāpt kaut kur augstāk, jo tad viņš varēs ērti visu vērot.

Neglaudi kaķi bez atļaujas

Kaķi, tāpat kā cilvēki, paši grib izlemt, kad komunicēt ar apkārtējiem. Tev patiktu, ja tevi visu laiku ņemtu rokās, aiztiktu un turētu neērtā pozā? Ļauj kaķim pašam izlemt, kad ļauties glāstiem.

Ja viņš glaužas gar kādu tava ķermeņa daļu, viņš grib, lai viņu paglauda. Taču, ja viņš izrāda vēderu, tas nav uzaicinājums.Kaķa vēders ir jūtīgākā viņa ķermeņa daļa. Ja viņš to izrāda, tas nozīmē, ka uzticas tev. Bet, ja tu sāksi glaudīt, viņš var iekost vai ieskrāpēt.

Daudziem kaķiem arī nepatīk, ja tiek aiztikta aste. Tajā ķermeņa daļā ir daudz nervu galiņu. Glaudīt asti ir tas pats, kas kutināt cilvēku. Ja kaķis rāpjas tev klēpī, viņš grib, lai tu viņu paņem rokās un samīļo.

Neliec kaķim draudzēties ar citiem

Nesteidzies veidot draudzību starp vairākiem kaķiem. Jāpieradina ir pakāpeniski. No sākuma paberzē viņus abus ar vienu un to pašu sauso dvieli, lai viņi pierastu pie svešas smaržas. Pirms iepazīstini divus kaķus, pārliecinies, ka viņi jūtas ērti – ir paēduši, apmeklējuši tualeti un guvuši saimnieku mīlestību. Neliec kaķiem spēlēties kopā un obligāti nodrošini viņiem atkāpšanās ceļu.

Ja kaķis neizrāda interesi komunicēt ar otru kaķi, neuzspied. Kaķi ir vientuļnieki, un dabā citus kaķus uzskata par ienaidniekiem, nevis sabiedrotajiem.

Stiprini attiecības ar savu mīluli

Kaķim tu neesi vienaldzīga. Labākais veids, kā stiprināt jūsu attiecības, ir glāsti, ēdiens un kopīgas spēles. Ja tavam kaķim nepatīk spēlēties, iespējams, ka tu kaut ko dari nepareizi.

Ja tu spēlējies ar lāzeri, nevicinies ar to pārāk spēcīgi. Kustini to dabīgā ātrumā un ļauj kaķim arī noķert. Tas pats attiecas arī uz rotaļlietām diedziņa galā.

Izstrādājiet atvadīšanās un sasveicināšanās rituālu. Pirms došanās projām pasauc kaķi, paglaudi un liec saprast, ka dodies projām. To pašu atkārto, kad pārnāc mājās. Kaķiem arī ir jūtas!

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.