15.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Savdabīgie karaliskās “spēles noteikumi”, ar kuriem saskarsies Megana Mārkla

 

https://www.instagram.com/p/Be6HR85HVc3/?tagged=harryandmeghan

Megana Mārkla būs pirmā amerikāniete, kas ieprecējusies britu karaļnamā kopš laika, kad šķirtene Vollisa Simpsone apprecēja karali Edvardu VII. Taču kļūšana par Vindzoru ģimenes daļu nozīmē arī neskaitāmu dīvainu paradumu ievērošanu. 

Lūk, daži savdabīgi karaliskie “spēles noteikumi”, kuri pēc kāzām būs jāievēro Meganai.

Karaliskajā ģimenē nespēlē “Monopolu”

Šo noteikumu 2008.gadā ieviesa prinča Čārlza jaunākais brālis, Jorkas hercogs Endrjū. Viņaprāt, “Monopols” ir pārāk “netikumīga” spēle, tādēļ karaliskajai ģimenei tas nederot.

Nedrīkst ēst vēžveidīgos, tostarp austeres

Tā ir sena karaliskā tradīcija: vēžveidīgos nav ieteicams ēst, lai izvairītos no saindēšanās vai iespējamās alerģijas. Šis aizliegums nav pavisam strikts, proti, princis Čārlzs reizēm niekojas ar austerēm, tomēr karaliene Elizabete II joprojām tām pat nepieskaras.

Aizliegts balsot vēlēšanās un paust jebkādus politiskos uzskatus

Lai gan to neaizliedz neviens likums, tomēr karaliskās ģimenes locekļi nebalso vēlēšanās. Iemesls: balsojums var būt “nekonstitucionāls”, jo karaliskajai ģimenei ir jābūt neitrālai pret ikvienu sabiedrības locekli. Tieši tādēļ arī karaļnama pārstāvji nepauž nekādus politiskos uzskatus. Tādējādi tiekot saglabāta karaliskās ģimenes publiskā loma. Reizēm tas var šķist jocīgi, jo liela viņu darba daļa karalistes popularizēšana ārvalstīs.

Meganai nebūs uzvārda un titula “princese”

Parasti pēc laulībām sievietes pieņem vīra uzvārdu, taču karaliskā ģimenē šai tradīcijai ir cits līmenis – uzvārds tiek izvēlēts atbilstoši dzimtas līnijām. Tā prinči Harijs un Viljamss pēc tēva titula ir Velsi. Viņu māsīcas Beatrise un Eiženija – Jorkas, tā sekojot sava tēva titulam Jorkas hercogs. Keita no Midltones kļuva par Montbatenu-Vindzori, bet viņas mazā dēlēna pilnais vārds ir Džordžs Kembridžs. Meganai uzvārds ne vienmēr būs nepieciešams. Mārkla, visticamāk, kļūs par viņas karalisko augstību, Saseksas hercogieni vai viņas karalisko augstību, Henrija Velsa princesi. Precīzs tituls pēc kāzām būs lasāms karalienes dekrētā. Titulu “princese” var saņemt tikai cilvēks ar karaliskām asinīm, tādēļ Mārkla tāpat kā Kembridžas hercogiene Keita tāda nebūs.

Oficiālajos pasākumos jāievēro karaliskais rangs

Tas ir protokols, kuram seko visi karaliskās ģimenes locekļi. Rangu nosaka troņa mantošanas kārta. Piemēram, rangā pirmā ir karaliene Elizabete II, viņai seko princis Filips, tad princis Čārlzs un Kornvolas hercogiene Kamilla, pēc tam princis Viljamss un Kembridžas hercogiene Ketrīna, princis Harijs. Pasākumos Meganai vienmēr būs jāstāv Harija pusē viņam līdzās. Mārklai acīmredzami ir izveidojušās labas attiecības ar karalieni, un tas ir svarīgi, jo viņai būs jāseko Elizabetes II darbībām. Karaliene nosaka toni visai ģimenei: ja viņa stāv, tad ir jāstāv, ja ēd, tad ir jāēd. Maltīte beidzas tad, kad karaliene pasaka paldies. Karaliskā etiķete ir pavisam kas cits nekā ierastie pieklājības noteikumi.

Jāģērbjas “mēreni”: nekādu krāsainu nagu laku vai apavu uz platformas

Megana ir īsta modes dāma, taču pēc kāzām, visticamāk, viņa tiks mudināta ģērbties mēreni un formāli. Tā nav oficiāla prasība, taču vairs nebūs tik caurspīdīgu tērpu kā 75 000 ASV dolāru vērtās “Ralph & Russo” kleitas oficiālajā saderināšanās foto. Viņai nāksies piedomāt gan pie oficiālajām protokola prasībām (piemēram, publiskos pasākumos obligāti ir jābūt nosegtām kājām), gan neoficiāliem ieradumiem. Izrādās, Elizabetei II nepatīk kurpes uz platformas, tādēļ karaliskās ģimenes dāmas tādas valkā tikai tad, ja viņas nav klāt. Lūkosim, kādu “dabīgu” nagu lakas toni Megana izvēlēsies. Elizabete II kopš 1989.gada lieto izsmalcinātu gaišu rozā toni, ko dēvē “Ballet Slippers”.

Karaliskie pienākumi nav savienojami ar personisku karjeru

Megana ir aktrise, filantrope, blogere un modes dizainere. Taču, ieprecoties karaliskajā ģimenē, no šīm aktivitātēm viņai nāksies atteikties. Karaļnama pārstāvji parasti nestrādā, jo “būt par princesi” ir pilna laika darbs. Mārkla ir slēgusi savu dzīvesstila blogu “TheTig” un privātos profilus sociālajos tīklos. Viņas gaitām turpmāk varēs sekot Kensingtonas pils oficiālajos profilos @KensingtonRoyal. Megana pievienosies princim Viljamam, Keitai Midltonei un Harijam, kuri šajos profilos ir izveidojuši jauku, taču kontrolētu komunikāciju ar saviem atbalstītājiem. Tostarp bieži stāstot par labdarības pasākumiem, kuros piedalās.

Lielas somas “nav pareizs” stils

Lielas somas ir ļoti ērtas, lai tajās saliktu “visu dzīvi”, tomēr karaliskās ģimenes dāmas tādas nenēsā. Nav zināms, vai kāds karaliskās etiķetes likums aizliedz nēsāt ko lielāku par klaču vai miniatūru somiņu, taču tam ir racionāls skaidrojums. Izrādās, Keita Midltone, turot klaču abās rokās, neuzkrītoši izvairās no sasveicināšanās ar cilvēkiem, kuriem nevēlas sniegt roku. Pēc protokola pirmais roku sniedz karaliskās ģimenes pārstāvis.

Saņemtās dāvanas jānodod karalienei

Karaliskās ģimenes locekļi dāvanas pieņem ar pateicību, tomēr tehniski viņiem tā nepieder. Viņi tās nodod karalienei, kura lemj, ko ar tām darīt. Ziemassvētku dāvanas atbilstoši vācu tradīcijām tiek atvērtas svētku vakarā, pēcpusdienas tējas laikā. Karaliskā ģimene Ziemassvētkus parasti pavada Sandringemā, kur svētku rītā dodas uz baznīcu.

Neklājas publiski izrādīt savu pieķeršanos

Šis ir visnotaļ nopietns karaliskais aizliegums: publiski nedrīkst izrādīt savstarpēju pieķeršanos, īpaši ceļojumu laikā. Oficiāla “nedrīkst” saraksta nav, taču, piemēram, Keita un Viljamss pēdējo desmit gadu laikā ir vien desmit reizes pieķerti, publiski turoties rokās. Harijs un Megana šo noteikumu pārkāpj regulāri, lūkosim, kas notiks pēc kāzām.

Nevar brīvi izvēlēties laulību gredzenu

Visi karaliskie laulību gredzeni top no Velsas zelta, kas iegūts konkrētās raktuvēs. Ja Meganai bija prātā kāds glīts platīna nieciņš, viņai nāksies vilties.

Iepazīsti karaliskās ģimenes jaunpienācēju! Raidījums “Kad Harijs satika Meganu” skatāms televīzijas kanālā “FOX Life” trešdien, 14.februārī plkst. 20:00!

 

Autors: FOX Life 09.02.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.