6.8 C
Rīga
ceturtdien, 25 aprīlis, 2024

Kā atrast savas dzīves jēgu – radoša pieeja

 

Viens no populārākajiem lūgumiem, ko nereti dzird psihologs, izklausās šādi: “Palīdziet man atrast savu vietu dzīvē. Es nezinu, ko patiesībā vēlos”. Apstākļu un pienākumu spiesti, mēs katru dienu darām to, ko iespējams nemaz negribētu darīt.

Taču, pat, ja atmet malā ikdienu un rutīnu, ir grūti atbildēt uz jautājumu par dzīves jēgu un mērķiem. Pirms uzdot šo jautājumu citiem, padomā, kurš gan spēj atbildēt uz šo jautājumu, ja ne tu pati?

Atgriezties pie sevis izprašanas

Kāpēc ir tik grūti saprast, kur slēpjas dzīves jēga? It kā šķiet, ka pasaulē ir tik daudz iespēju…Problēma slēpjas tajā, ka mēs esam raduši visam piešķirt īpašu jēgu. Ja mēs kaut ko darām, tad tam noteikti ir jānes nauda vai kaut kas cits, kas ir taustāms. Ja šī nodarbe neapmierina tavas ierastās cerības, tu atsakies no tā, kā no kaut kā nesasniedzama un bezjēdzīga (bezvērtīga).

Padomā, cik daudz ideju tu pagātnē esi noraidījusi tikai tāpēc, ka tev tās šķita nerealizējamas, grūti sasniedzamas un bezvērtīgas? Vai arī kāds tev pateica, ka tev neizdosies sasniegt iecerēto?

Dzīves gleznu pārvēršam realitātē

Ir pienācis laiks atmest sabiedrības uzspiestos stereotipus, atbrīvoties no tuvinieku ietekmes un ļau sev domāt patstāvīgi.

Zemāk aprakstītā tehnika labi attīsta iztēli un patiesi darbojas, apgalvo portāls “Flytothesky”. Tagad tev noderēs jebkādas radošās zināšanas, kuras tev piemīt. Tev nav obligāti jāzīmē –  tu vari likt kopā bildes fotošopā vai griezt ārā no žurnāliem un līmēt uz papīra. Ļauj savai iztēlei lidot!

1.Sagatavo tīru A3 vai lielāku lapu.

2.Sadali to trīs vienādās daļās (ar zīmuļa palīdzību).

3.Pirmo daļu aizpildi ar tavas esošās dzīves pamatlietām. Te var ļaut vaļu iztēlei: uzzīmē sevi un savu ģimeni vai pielīmē nelielas fotogrāfijas. Var pat ņemt no žurnāliem.

4.Trešajā daļā attēlo to, kādu tu redzi sevi pēc 3-5 gadiem (ideālo sevis versiju). Nedomā par to, ka tev nepietiks naudas, lai realizētu visu, ko vēlies. Vienkārši ļauj sev būt greznākai. Līmē to vietu bildes, kuras vēlies apmeklēt. Vēlies iemācīties spēlēt ģitāru? Uzzīmē to.

5.Otrajā daļā attēlo to, kas tev traucē sasniegt mērķus, kuri ir attēloti trešajā daļā. Kas tas varētu būt? Atbildes “ģimene” vai “bērni” būs pārāk vispārējas un negodīgas. Domā plašāk, analizē detaļas. Varbūt tas ir laika trūkums? Pārlieku lielās rūpes un atbildība? Lieki tēriņi? Radinieku ietekme? Kas tieši liek tev atteikties no dzīves, kura ir attēlota trešajā daļā? Esi godīga pret sevi.

6.Tava attēla pēdējā nianse – ceļš. Uzzīmē ceļu no pirmās daļas uz trešo, bet cauri otrajai. Norādi, ko objektīvi tu vari izdarīt, lai pārietu trešajā dzīves variant. Ir jāsaprot, ka pasaulē nav apstākļu, kuri reāli stāvētu starp tevi un dzīvi, par kuru pašlaik tu tikai sapņo.

Šis vingrinājums nestāsies spēkā, ja tu patiesi, fiziski to neizpildīsi. Domāšana vien pie rezultāta nenovedīs. Tev ir jāredz sava dzīve no malas, tas ir, pašas veidotā attēlā.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.