13.5 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

Aptauja: 62% sieviešu uzņēmēju Latvijas biznesa vidi vērtē kā nelabvēlīgu un attīstībai traucējošu

 

Kā informē portāls “Nozare.lv” Latvijas biznesa vidi kā nelabvēlīgu un attīstībai traucējošu vērtē 62% sieviešu uzņēmēju, liecina sadarbībā ar pētījumu kompāniju “Latvijas Fakti” veiktā biedrības “Līdere” aptauja “Sievietes uzņēmējdarbībā”.

Minētais rādītājs kopš 2012.gadā veiktās aptaujas pieaudzis par 24 procentpunktiem.

Galvenais iemesls respondentu kritiskajam Latvijas biznesa vides vērtējumam ir valsts īstenotā nodokļu politika. Nodokļu apmēru starp trīs nozīmīgākajiem apstākļiem, kas kavē uzņēmuma attīstību, ierindojušas 82% aptaujāto sieviešu. Tāpat kā problēmu uzņēmuma attīstībai 49% respondentu norāda nesakārtoto likumdošanu, bet 32% sieviešu uzsver kvalificēta darbaspēka trūkumu. Aptaujas dalībnieces kā aktuālu problēmu minējušas arī kontrolējošo institūciju lielo skaitu un kontroļu formālo saturu.

Vienlaikus aptaujā konstatēts, ka 95% sieviešu uzņēmēju nenožēlo lēmumu darboties biznesā. Kā svarīgākos iemeslus uzņēmējdarbības sākšanai aptaujātās norādīja iespēju darīt darbu, kas patīk (88%), iespēju būt neatkarīgai (85%) un iespēju realizēt sevi (82%). Kaut gan 75% sieviešu uzskata, ka nav atšķirības, vai biznesu uzsāk sieviete, vai vīrietis, tomēr gandrīz puse (48%) domā, ka sievietēm veidot karjeru ir grūtāk, nekā vīriešiem.

Aptauja liecina, ka 95% respondentu saņem ģimenes atbalstu, kaut gan 72% aptaujāto uzskata, ka joprojām lielākā daļa ģimenes un saimniecības rūpju gulstas uz sievietēm. Tomēr šajā jomā vērojami uzlabojumi – pirms 10 gadiem 83% sieviešu uzskatīja, ka uz viņām gulstas lielākā daļa mājas rūpju. Tāpat minētajā laika posmā samazinājies to sieviešu skaits, kuras uzskata, ka darbs aizņem visu viņu brīvo laiku – patlaban tā domā 49% uzņēmēju, pirms 10 gadiem tā uzskatīja 69% aptaujāto sieviešu.

Uzņēmēja un biedrības “Līdere” valdes priekšsēdētāja Aiva Vīksna norādīja, ka Latvija ir starp Eiropas līderiem pēc sieviešu īpatsvara uzņēmējdarbībā un biznesa vadībā. Tomēr, viņasprāt, kritisku vērtējumu šā gada pētījumā īpaši veicināja 2017.gadā īstenotās izmaiņas nodokļu politikā, kur vēl joprojām ir ļoti daudz neskaidrību un neziņas.

Aptauja “Sievietes uzņēmējdarbībā” šogad īstenots jau septīto reizi, sniedzot ieskatu sieviešu uzņēmēju uzskatu dinamikā kopš 2003.gada. Pētījumā telefonintervijās tika aptaujātas 200 Latvijas sievietes uzņēmējas.

Biedrība “Līdere” jau 15 gadus apvieno sociāli atbildīgas uzņēmējas un vadītājas, kuras ir gatavas veltīt savu laiku iekļaujošas biznesa vides un kultūras veidošanai un jauno uzņēmēju mentoringam.

 

Autors: Nozare.lv 16.02.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.