4.5 C
Rīga
ceturtdien, 18 aprīlis, 2024

Ko darīt, ja tavs partneris attiecībās ir pesimists

 

Pārī, kur viens ir optimists, bet otrs – pesimists, ar laiku par pozitīvākais cilvēks ļaujas pesimisma ietekmei, tāpēc sāk viņa vārdos saskatīt jaunu jēgu. Nereti pesimists izsaka šādus vārdus: „Pārstāj lidināties mākoņos”, „Esi nopietnāka”, „Dzīve nav izklaide”, „Ir jābūt gatavai ļaunākajam”, „Es taču teicu, ka tā notiks” utt. Stop! Kas teica, ka pesimista filozofija ir vienīgā pareizā?

Paskatīties uz pasauli caur pesimista acīm

Patiesi, spēja sagatavoties grūtībām ir noderīga, taču tas var arī traucēt, it īpaši, ja pesimists pārāk aizraujas ar šādu domāšanu.

Nereti šāds partneris atsakās iet pastaigāties, ja var pasēdēt mājās, skeptiski izturas pret tavu optimismu un iniciatību, ar līdzjūtību un skumjām skatās uz tevi, kad tev rodas jauna aizraušanās, kurai tu tērē daudz laika un spēku. Ar savu uzvedību un darbībām viņš visam saka „nē”, bet dzīve nereti parāda, ka viņam ir taisnība. Bet, vai vienmēr tā ir?

Vispirms mēģini saprast, ko tu patiesi iegūsti, ļaujoties partnera negatīvajām domām:

  1. Motivācijas un iniciatīvas trūkums
  2. Slikta oma bez iemesla
  3. Uzmācīgas domas
  4. Libido pazemināšanās
  5. Hobiju un interešu trūkums
  6. Attiecību pasliktināšanās ar radiem un draugiem
  7. Pašvērtējuma pazemināšanās

Neviens neapstrīd to, ka daudzos gadījumos pesimistiem ir taisnība, bet zini, kur ir viņu kļūda? Nespējā skatīties uz pasauli objektīvi, jo negatīvās situācijas notiek tikpat bieži, kā pozitīvās. Lūk, kāpēc būt optimistam ir izdevīgāk: lai arī tu neesi morāli gatava neveiksmēm, tu tomēr ar prieku pieņem jaunu pieredzi un ātrāk apgūsti to, nesatraucoties par niekiem.

Dzīve ar pesimistu

Pesimists, visticamāk, reiz pārdzīvoja nepatīkamu pieredzi (varbūt pat vairākkārt), kuras iespaidā viņš ir tāds, kāds ir. Tagad viņš redz pasauli citādāk: viņam šķiet, ka nepatīkamie notikumi nav nejaušība, bet veiksme ir dīvaini un nejauši dzīves sīkumi, kuriem viņš iet ar līkumu. Kaut kādā veidā viņš jūtas kā cietējs un pat gūst baudu no tā, ka izrādās, ka viņam ir taisnība. Vai ir iespējams sadzīvot ar pesimistu, saglabājot savu optimismu?

  1. Neļauj pesimistam ievilkt tevi savā purvā. Uzklausi viņa pretenzijas, bet sev saki: „Tas vēl nenozīmē, ka viņam ir taisnība”. Dzen projām jebkuras negatīvās domas, kuras visbiežāk izrādās vienkārši nereālas un uzspēlētas.
  2. Mudini viņu pieņemt lēmumus. Pesimistam patīk ērti iekārtoties krēslā un prātot par dzīves jēgu, kritizēt un čīkstēt. Tāda uzvedība nekam neder: pieprasi, lai viņš nevis apraud situāciju, bet gan meklē reālu risinājumu.
  3. Parādi viņam, ka ne visos gadījumos viņam ir taisnība. Protams, pārliecināt šādu cilvēku nav viegli, bet tas arī nav vajadzīgs – pietiks ar to, ka piedāvāsi viņam alternatīvu skatu uz situāciju. Iespējams, ar laiku pesimists sāks objektīvāk reaģēt uz notiekošo.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.