14.3 C
Rīga
ceturtdien, 28 marts, 2024

10 pārtikas produkti, kurus bieži uzglabā nepareizi

 

Daudzus pārtikas produktus savās mājās mēs glabājam tā, kā mācīja mamma vai ome – ieraduma pēc liekam gurķus ledusskapī, turpat sūtām arī ķiploku, bet graudu izstrādājumus vispār glabājam gadiem ilgi. Kā tad ir pareizi?

Augļi

Tiem ir jābūt sausiem, nemazgātiem un atdalītiem vienam no otra. Augļiem vispār savstarpēji ir grūti sadzīvot (it īpaši tiem, kas ātri bojājas). Ideālā variantā būtu katru glabāt atsevišķi papīra iepakojumā, tumšā un vēsā vietā (bet ne ledusskapī). Protams, ja tu vēlies, lai kaut kas nogatavojas ātrāk, noliec to siltā un saulainā vietā.

Kartupeļi

Kartupeļiem nepatīk gaisma, baklažāni un paprika. Gaismā kartupeļi kļūst zaļi, un uzturā vairs nav izmantojami.

Kartupeļiem piemērotākā vieta būs pagrabs, kurā temperatūra ir ne augstāka par +4 grādiem. Un noteikti glabā spainī, grozā vai papīra iepakojumā, lai kartupeļi varētu “elpot”.

Burkāni

Ja burkānam ir laksti, griez tos nost bez žēlastības. Tieši tie veicina burkāna vīšanu.

Nenomizotus burkānus liec ledusskapja apakšējā dārzeņu kastē neaizvērtā iepakojumā. Tādā veidā tie var glabāties līdz divām nedēļām. Bet, ja burkāns jau ir nomizots, glabā to cieši aizvērtā traukā, kurš piepildīts ar ūdeni (un neaizmirsti ūdeni mainīt).

Maize

Svaigu maize glabā istabas temperatūrā papīra vai plastmasas maisiņā. Ledusskapī tā nav jāglabā.

Graudaugu izstrādājumi

Pirmkārt, atceries, ka arī šiem produktiem ir derīguma termiņš (auzu pārslas, piemēram, neglabājas ilgāk par 4 mēnešiem).

Rīsi un mannā var glabāt līdz sešiem mēnešiem, bet zemas kvalitātes milti vispār ilgāk par 2-3 mēnešiem derīgi nebūs. Uzglabā to visu cieši noslēgtos traukos.

Gurķi

Turi tos pēc iespējas tālāk no banāniem. Neraugoties uz līdzīgo formu, šie divi produkti nedraudzējas. Banāni izdala lielu etilēna daudzumu, bet gurķi pret to ir ļoti jutīgi, tāpēc ātri sāks bojāties.

Arī ledusskapī labāk tos neglabā, gurķiem nepatīk aukstums.

Tomāti

Patiesība ir tāda, ka neviens nezina vienīgo pareizo atbildi uz šo jautājumu. Vieni uzskata, ka šīs sarkanās ogas ir jātur tālāk no aukstuma (jo tad tie kļūst apvītuši un ūdeņaini). Bet citi uzskata, ka viss ir atkarīgs no tā, cik labs ir ledusskapis.

Labākais padoms – uzglabā tos istabas temperatūrā, bet ar nosacījumu, ka tie drīz vien tiks arī apēsti.

Medus

Šeit skaidrs ir viens – tas nebūs ledusskapis. Medū notiek ķīmiskie procesi, kuriem nav nepieciešams aukstums. Aukstums tikai kristalizēs medu un padarīs to cietu.

Olas

Vislabāk olas ir glabāt ledusskapī, stabilā temperatūrā (tāpēc neliec tās ledusskapja durvīs). Arī ārpus ledusskapja tās var ilgi glabāties – aptuveni mēnesi-, pie nosacījuma, ka čaumala nav bojāta. Sabojāties tās var tikai tad, ja glabā tās siltumā.

Siers

Sieru nedrīkst likt polietilēna iepakojumos. Siers tad “neelpo”, tāpēc labāk izmanto cepamo papīru, kurš neļaus sieram sakalt, bet pielaidīs pietiekami daudz gaisa.

Mocarellas sieram ir jāglabājas savā sulā, taču tas tāpat glabāsies īsāku laiku, nekā cietais siers.

 

Autors: Dieviete.lv

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.