1.4 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Unikāls un atšķirīgs produkts: Mazpazīstamā Āfrikas pērle – vīns

 
Attēls: Publicitātes

Lai gan sākotnēji frāze “Āfrikas vīni” varētu šķist nesavienojama šīs zemes klimatisko apstākļu dēļ, tomēr vīnkopība Āfrikā ir gana populārs arods. Tā kvalitāte nebūt neatšķiras no tautā tik iecienītajiem itāļu, franču vai spāņu vīniem, bet garšas ziņā Āfrikas vīni piesaka sevi kā unikālu un atšķirīgu produktu. Ja vēlies pārliecināties par to neatkārtojamību un nobaudīt kaut nedaudz vasaras garšas arī ziemā, Rimi Vīna dārza vīnzinis Mārcis Mitrevics sniedz ieskatu Āfrikas vīna pasaulē.

Vispopulārākie – Dievindāfrikas vīni

Par Āfrikas vīnkopības ģeogrāfiskimums tuvākajiem reģioniem var tikt uzskatīti bijušās franču kolonijas Ziemeļāfrikā, tomēr pēdējie 25 gadi liecina par strauju šīs nozares attīstību Dienvidāfrikā. Ar vienu vēsturiski būtisku izņēmumu – desertvīnu Constantia, kas iepazīstināja pārējo pasauli ar Dienvidāfrikas vīniem jau 18. gadsimtā. Bet atgriežoties mūsdienu vēsturē, attīstoties ciešai sadarbībai ar Eiropu, vīns no Dienvidāfrikas ir spējis izlauzties un kļūt par top produktu šo valstu vīna baudītāju vidū. Jāatzīmē, ka arī citās pasaules valstīs, tostarp Latvijā, šo vīnu popularitāte pieaug, arvien iekarojot pircēju sirdis. Tādēļ, ja runājam par Āfrikas vīniem, veikalu plauktos lielākoties atradīsim vīnus no dienvidu reģioniem, stāsta Mārcis Mitrevics.

Klimats piešķir unikālo garšu

Nevienam vien prātā nāk doma – Āfrikā taču ir pārāk karsts, lai tā varētu būt par elegantu vīna izcelsmes vietu! Un patiesi, skatām karti no kuras puses vien gribam, pat vistālākais Dienvidāfrikas punkts atrodas pavisam tuvu ekvatoriālajai joslai. Bet ir kas tāds, ko, kartēs skatoties, nesajust. Tā ir arktiskā Atlantijas okeāna straume – Bengālijas straume, kas apskalo Āfrikas dienvidrietumu daļu un atdzesē zemi tiktāl, ka to var pielīdzināt Vidusjūras klimatam – siltas, bet ne ļoti karstas vasaras un lietaini ziemas mēneši. Rezultātā vīnogām, kuras augušas Dienvidāfrikā, ir unikāla garša – jo īpaši augļaina.

Izslavētākie vīni –Chenin Blanc un Pinotage

Kā min vīnzinis, auksto vēju ietekmē Dienvidāfrikā spēj izaudzēt visnotaļ plašu klāstu vīnogu šķirņu, līdz ar to saražot dažādus,daudzviet zināmus vīnus. Tai skaitā, ir vīni, kurus pasaule ir novērtējusi daudz augstāk nekā citur ražotos. Piemēram, no baltvīniem  noteikti jāmin Chenin Blanc, kas ražots no tāda paša nosaukumavīnogas, kas oriģināli ir cēlusies no Luāras ielejas Francijā, taču Āfrikā tā ir ieguvusi pavisam citu elpu. Otrs,ļoti populārs vīns ir Pinotage, kura sastāvā esošā vīnoga radusies, sakrustojot tādas vīnogu šķirnes kā cēlo Pinot Noir un karstumizturīgo Cinsaut. Šo vīnu attīstības ceļš un popularitātes iekarošana nebūt nav bijusi tik rožaina, bet tieši pēdējā desmitgadē tie ir strauji audzējuši gan savu kvalitāti, gan iekarojuši popularitāti vīnmīļu vidū.

 

Autors: Rimi Latvia 12.03.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.