1.7 C
Rīga
piektdien, 19 aprīlis, 2024

Desmit aizraujošas dokumentālās filmas par dabu un dzīvniekiem

 
Attēls: Publicitātes

Lai iepazītu daudzkrāsaino un plašo dzīvnieku pasauli, nav nekā labāka par aizraujošu dokumentālo filmu vai seriālu. Tie atklāj gan citādi neieraugāmus dzīvnieku paradumus, gan arī cilvēku attiecības ar citiem Zemes iemītniekiem. Tieši tādēļ šādu filmu nekad nevar būt pārāk daudz.

17.martā „National Geographic” būs skatāma režisora Breta Morgana veidotā dokumentālā filma „Džeina”, kas atklās pētnieces un dzīvnieku aizsardzības aktīvistes Džeinas Gudālas neparasto darbu Gombes šimpanžu rezervātā.

Pirms tam “National Geographic” ir apkopojis informāciju par desmit interesantām dokumentālajām filmām un seriāliem par dabu, kurus ir vērts noskatīties.

Putni (2001)

Filma stāsta par sarežģīto un piedzīvojumiem pilno putnu migrāciju, ir veltījums franču ornitologam Džīnam Dorstam. Lielākā daļa materiālu uzņemta kā aerofoto, iespējami tuvu lidojošajiem spārnaiņiem, tādēļ skatītājiem šķiet, ka viņi lido blakus putniem, piemēram, Kanādas zosīm. Astoņas filmēšanas grupas četrus gadus sekoja dažādu sugu putniem visā pasaulē, izmantojot visdažādākos pārvietošanās līdzekļus, sākot ar viegliem paraplāniem, gaisa baloniem līdz pat Francijas karakuģiem.

Savvaļas papagaiļi no Telegrafhillas (2003)

Šarmants stāsts par Sanfrancisko dzīvojošu mūziķi Marku Bitneru, kurš mēģināja sadraudzēties ar savvaļas papagaiļiem. Skatītāji no Marka uzzina par krāsaino spārnaiņu “personībām”, ieradumiem un savstarpējām attiecībām. Humora pārpilnajā filmā ir arī brīnišķīgi pilsētas skati. Un filmai ir romantisks pēcvārds: tās producente Džūdija Irvaina un Marks iemīlējās un pēc dažiem gadiem apprecējās.

Grizli vīrs (2005)

Absurdi emocionāls stāsts par vīru, vārdā Timotijs Trīdvels, kura mīlestība pret grizli lāčiem faktiski viņu arī nogalināja. Trīdvels trīspadsmit gadus vasarās Aļaskā, Katmajas nacionālajā parkā dzīvoja kopā ar grizli, līdz 2003.gadā viens no tiem vīru un viņa draudzeni Emiju Hugenardi nogalināja un daļēji apēda. Trīdvels bija eskcentrisks un apmāts vīrietis, kuram patiesībā sagādāja problēmas paša nespēja sadzīvot ar cilvēkiem. Režisora Vernera Hercoga veidotā filma nav “tīra” filma par zvēriem, lielākoties tā runā par attiecībām starp cilvēkiem un dzīvniekiem. tajā iekļauti brīnišķīgi skati ar lāčiem, no kuriem lielāko daļu no tiem filmējis Trīdevels, esot bīstami tuvu izsalkušajiem dzīvniekiem.

Planēta Zeme (2006); Planēta Zeme II (2017)

BBC veidotais raidījumu cikls tiek uzskatīts par dabas dokumentālo filmu Everestu. Apdullinoši skaisti video, Deivida Atenboro komentāri – izskaidrojoši, izglītojoši un iesaistoši. Tā ir viena no visu laiku dārgākajām televīzijas programmām par dabu, kuras tapšanai iztērēti 16 miljoni britu mārciņu.ASV tirgum paredzētajā versijā komentārus ierunāja Sigurnija Vīvere. Pērn BBC sāka jaunu raidījumu ciklu “Planēta Zeme II”. Skatītājiem tā ir iespēja šūpoties kopā ar lemuriem, lēkāt kopā ar pērtiķiem, lavīties kopā ar ķirzakām un lidot kopā ar putnu bariem.

Vilku ielejā (2007)

Šķiet, Druīdi ir īstas pelēko vilku baru rokzvaigznes. Viņi 1996.gadā no Albertas (Kanāda) tika nogādāti Jeloustonas nacionālajā parkā, kur dzīvnieki “valdīja” teju 14 gadus. Vilku te nebija bijis 70 gadu. “Emmy” balvu ieguvušais operators Bobs Landiss filmu par šo piecu dzīvnieku baru izveidoja telekompānijas PBS raidījumu sērijai “Daba”. Stāsts sākas ar ietekmes zudumu – vilki ir veci, tiem ir jācīnās ar jauniem bariem, kas vēlas pārņemt dzīvošanai piemērotās teritorijas. Krāšņie Jeloustonas dabas skati, šķiet, mazliet nogludina emocionālo satricinājumu, ko rada niknās cīņas vilku baru starpā.

Tauriņu lidojums (2012)

Brīnišķīga Kanādā tapusi dokumentālā filma, labi piemērota ģimenes brīvdienām. Tauriņu rašanās un dzīve ir viens no daudziem dabas maģiskajiem procesiem. Filma stāsta par Freda un Noras Urkuhartu 40 gadus ilgo darbu, lai izprastu skaisto lidonīšu dabu un izpētītu monarhu tauriņu migrāciju no Meksikas līdz ASV un  Kanādai. Šis 4000 kilometru ceļš tiek uzskatīts par vienu no garākajiem zināmajiem insektu migrācijas veidiem. Izrādās, lai šo attālumu pārvarētu, ir nepieciešamas divas līdz trīs monarhu paaudzes.

Melnā zivs (2013)

Šis emocionāli satriecošs stāsts par zobenvali Tilikumu, kas mīt “SeaWorld” atrakciju parkā Sandjego. Dokumentālā filma liek mums pārdomāt attiecības ar dabu un atklāj, cik maz mēs esam mācījušies no šiem dzīvniekiem. Vali saista ar trīs cilvēku nāvi atrakciju parkā, tostarp treneres Daunes Brančo bojāeju. Taču filma atklāj, cik patiesībā Tilikums ir inteliģents un emocionāls, it īpaši ņemot vērā apstākļus, kuros tam ir jādzīvo. Zobenvalis tika sagūstīts 1983.gadā pie Islandes krastiem. Filma uzdod jautājumu, kur ir robeža starp dzīvnieku drošību un cilvēku izklaidi.

Paslēptās karaļvalstis (Mazie monstriņi) (2014)

BBC dokumentālais seriāls, kas skatītājus pirmo reizi ieved vēl neizpētītā miniatūrā pasaulē, ļaujot kļūt par planētas mazākajiem dzīvnieciņiem. Seriāls filmēts sešās ikoniskās vietās – Āfrikas savannā, Arizonas tuksnesī, Borneo mūžamežos, Ziemeļamerikas mežos, Rio un Tokijas urbānajos džungļos – un piedāvā iepazīt pasauli no bioloģiski precīza mazu dzīvnieku skatu punktu, piemēram, lūkojoties starp diviem zāles stiebriem  – no mazu

Spēle ar ziloņkaulu (2016)

Ziloņu nogalināšanai ir satraucoši apjomi, tādēļ tie var izzust jau līdz 2030.gadam. Šo dzīvnieku klātbūtne dabā ir ļoti svarīga, taču reizēm šķiet, ka mēs esam vienaldzīgi pret to izzušanu. Tādēļ ir svarīgi ko darīt, kamēr nav par vēlu un mēs neesam zaudējuši šos brīnišķīgos dzīvniekus uz visiem laikiem. Filma ļauj ieskatīties daudzslāņainajā ziloņkaula ieguves pasaulē. Lielākie “noņēmēji” atrodas Ķīnā un Honkongā, taču, lai apmierinātu šo pieprasījumu, visbiežāk ziloņi tiek nolaupīti.

Džeina (2017)

Emocionālais un krāšņais stāsts par šimpanžu pētnieci Džeinu Gudālu balstās 140 stundu garos dokumentālos kino materiālos, kas vairāk nekā 50 gadus glabājās “National Geographic” arhīvos. Kā atzīst filmas režisors Brets Morgens, viņa prātu “uzspridzināja” 1965.gada filma “Miss Gudāla un savvaļas šimpanzes”, kurā bija redzams, kā jauna sieviete pacietīgi vēro dzīvniekus dabiskajā vidē. Izrādās, to autors ir dabas fotogrāfs, barons Hugo van Laviks, kurš biedrības “National Geographic” uzdevumā tika nosūtīts uz Gombes rezervātu un tur iemīlējās Džeinā. 1964.gadā abi apprecējās.

 

Autors: National Geographic 15.03.2018

 

TAVS KOMENTĀRS

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.